„Crescătorie” de maidanezi şi focar de infecţie la marginea Botoşaniului. O bătrână trăieşte într-o cocioabă cu 40 de câini şi două vaci.

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O femeie de aproape 70 de ani din Botoşani creşte în curtea casei  40 de maidanezi. Vecinii sunt disperaţi din cauza mizeriei şi a zgomotului făcut de câini. Autorităţile au încercat să intervină dar femeia refuză să deschidă poarta sau să măcar să stea de vorbă. Fiind proprietate privată poliţia încearcă să facă rost de un mandat de la judecători.

La marginea Botoşaniului, în cartierul de case Tulbureni, Maria Florea Oltea în vârstă de aproape 70 de ani a reuşit să strângă peste 40 de maidanzi de pe străzile Botoşaniului. Şi asta într-o perioadă în care Primăria strângea cu ajutorul hingherilor câinii din oraş. 

Femeia spunea vecinilor că îi ”salvează” de padocurile Primăriei. Câinii stau în curtea unei case dărăpănate, proprietatea botoşănenecei. De altfel aceasta doarme în bordei alături de maidanezi şi două vaci. 

Fiind în vârstă, casa şi grădina populată de zecile de câini s-a transformat într-un focar de infecţie. Vecinii de la casele alăturate sunt exasperaţi de gălăgia făcută de câini dar şi de mizerie. Nu îndrăzbesc să facă nimic, să feresc chiar şi să vorbească. Le este frică de femeia care nu de puţine ori i-a ameninţat că îi dă în judecată sau că lef ace plângeri penale. 

Pasiunea extremă a Mariei Florea Oltea pentru câini s-a transformat în ultimul an de zile într-un coşmar pentru vecini . ”Câteaodată latră de nu putem dormi noaptea. Avem servici. Nu se poate aşa. Imediat ameninţă cu judecata şi la oameni le este frică, fiindcă nu au chef de stat prin tribunale ani de zile”, spune o vecină de la o casă alăturată. 

Dealtfel bătrâna refuză să mai vorbească cu lumea. Mai este văzută din când în când prin curte hrănind câinii. Oamenii nici nu ştiu exact de unde are hrana pentru atâtea animale. Aceştia spun că au văzut tot felul de maşini pe care bănuie că ar fi a unor iubitori de câini din Botoşani, înscrişi chiar în asociaţii de protecţia animalelor. 

Se spune că aceştia ar aruncă mâncarea peste gard la câini. ” Am mai văzut nişte maşini pe aici, ciudate. Unii sun că le aruncă peste gard tot felul de oameni mâncare”, spune aceeaşi vecină, care preferă însă să îşi păstreze anonimatul. În cele din urmă, având în vedere că patrupedele au început să iasă şi din curte, au fost alertate autorităţile. 

A venit Poliţia.  ” Agenţii au constatat şi au anunţat instituţiile abilitate în acest sens: Direcţia Sanitar Veterinară(DSV) şi Direcţia de Sănătate Publică(DSP)”, spune Daniela Gheorghiescu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Botoşani. Inspectorii celor două instituţii mai sus menţionate, împreună cu Poliţia Locală, s-au oprit însă în faţa porţii închise. Fiind proprietate privată nu au fost lăsaţi să intre. 

Mai mult decât atât femeia cu maidanezii nici măcar nu şi-a făcut apariţia. În cele din urmă Poliţia Locală a reuşit să o contacteze. Degeaba. Femeia nu le-a dat voie să intre în curte şi mai mult decât atât şi-a dat o identitate falsă. A fost amendată cu 500 de lei pentru că a minţit şi cu 1000 de lei pentru tulburearea liniştii publice şi mizeria din curte.  Câinii şi mizeria au rămas însă tot acolo. Pentru a pătrunde în curte inspectorii de la DSV, DSP şi Garda de Mediu au nevoie de un mandat judecătoresc. 

”Este proprietate privată şi nu avem ce face. Legea nu ne permite să intrăm. Vom solicita un mandat de la judecători. Trebui rezolvată situaţia pentru că nu avem nicio informaţie privind aceste animale şi mai ales strarea lor de sănătate”, a precizat Dan Matei, medic veterinar la DSV Solicitarea a fost depusă urmând ca mandatul să fie aprobat la începutul săptămânii viitoare. În Botoşani mare parte a celor 2000 de maidanezi care umblau liberi pe străzi au fost strânşi. 

Şeful direcţiei din Primărie care se ocupă de gestionarea padocurilor,Eugen Ţurcanu, spune că va verifica dacă nu cumva printre câinii femeii din Tulbureni nu se află şi animale adoptate de iubitorii de câini din Botoşani pentru a fi ”salvaţi”.  ” Dacă se demonstrează aşa ceva, vor plăti cei care au făcut acest lucru. Câinele era în grija lor şi sunt sancţiuni în acest sens”, spune Eugen Ţurcanu.

citiţi şi:

La Slatina au reînceput să fie ridicaţi maidanezii de pe străzi

Adevărul Live: Răzvan Băncescu, şeful hingherilor din Capitală: Am strâns peste 13.000 de câini. În Bucureşti sunt sub 50.000 de câini

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite