Comandă record: 50 de tone de cozonaci
0Pasca şi cozonacii făcuţi după reţete tradiţionale au fost comandaţi din timp la laboratoarele de patiserie din oraş. În felul acesta, gospodinele au economisit timp.
Potrivit patisierilor, în ultimele trei zile au fost pregătite peste 50 de tone de produse de panificaţie tradiţionale Sărbătorilor Pascale. Cantitatea este un record absolut pentru Botoşani.
„Am avut comenzi încă de la începutul săptămânii şi am pregătit cantităţi impresionante de pască şi cozonaci. Am făcut un calcul şi a reieşit că am produs 50 de tone de produse de panificaţie, aici fiind inclusă şi pâinea. Fiecare comandă conţinea minim un cozonac tradiţional şi câte o pască cu brânză, smântâna şi ciocolată“, a detaliat Florian Moruzi, administratorul celei mai mari fabrici de panificaţie din oraş.
S-a lucrat în trei schimburi
Pentru că laboratoarele de patiserie au fost suprasolicitate în această săptămână, angajaţii de aici au lucrat în trei schimburi. Mai mult, la patiserii sau cofetării s-au făcut pentru comenzi programări cu bonuri de ordine. Chiar şi aşa, gospodinele au preferat să-şi aştepte rândul pentru a-şi ridica comanda, decât să se apuce de copt pască sau cozonaci. La patiserii, de vineri nici nu s-au mai luat comenzi.
„Este un câştig pentru o femeie că poate să cumpere gata preparaţi cozonacii şi pasca. Cine are servici nu mai are timp să coacă acasă pască sau cozonaci. Pierzi mult timp cu frământatul şi cu coptul. Să faci un cozonac îţi ia cam trei, patru ore şi poţi să ai ghinion ca în final să nu îţi iasă. Cel mai indicat este să dai comandă la patiserie“, a spus Angelica Prisacariu, contablilă.
Preţuri acceptabile
Potrivit patisierilor, reţetele după care sunt făcuţi cozonacii şi pasca sunt cele tradiţionale, iar ingredientele sunt naturale sută la sută, susţin ei, brânza sau smântâna fiind luate de la fermele din judeţ. O pască, indiferent cu ce este umplută, costă cel mult 25 de lei, iar un cozonac tradiţional, cu nucă sau rahat, 16 lei. De regulă, botoşănenii au cheltuit în medie în jur de 100 de lei pentru cozonaci şi pască. Ceva mai ieftini, dar nu făcuţi „ca la mama acasă“, cozonacii au fost scumpăraţi cu doar 8 lei şi de la hipermarket.