Candidaţii la primărie şi problemele lor cu legea. Un fost primar din Botoşani, cercetat pentru că a concesionat o alee

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Botoşani, candidaţii la Primărie în două oraşe importante ale judeţului au ajuns în vizorul legii. Este vorba despre candidatul PNL la Primăria Botoşani, Cătălin Flutur şi candidatul PSD la Primăria Săveni, Relu Târzioru.

Doi candidaţi la fotoliul de primar din două oraşe importante ale judeţul Botoşani se află în vizorul legii. Este vorba despre Relu Târzioru, actualul primar al oraşului Săveni, care însă candidează pentru un nou mandat la alegerile din iunie, dar şi de Cătălin Flutur candidat la Primăria municipiului Botoşani, reşedinţa de judeţ. Niciunul nu a fost trimis însă în judecată.

Primarul şi banii europeni de la APIA

Dintre cei doi candidaţi la funcţia de primar, primul care a ajuns în vizorul legii a fost Relu Târzioru, primarul din Săveni. Acesta a fost ridicat de acasă cu mascaţii în septembrie 2014 şi dus direct la audieri la Sediul Serviciului Teritorial DNA Suceava. Primarul din Săveni era audiat într-o cauză penală ce viza suspiciuni de săvârşire a unor infracţiuni de corupţie pentru obţinerea ilegală a fondurilor europene. 

Asupra lui Târzioru au planat acuzaţii ale procurorilor DNA că ar fi făcut învârteli ca să obţină bani din fonduri europene prin APIA. Primarul din Săveni este suspectat că a dat documente false, cu complicitatea unor funcţionari de la APIA pentru a obţine bani europeni sau de la bugetul de stat. Iniţial, Relu Târzioru a fost pus sub control judiciar, măsura fiind contestată şi înlocuită cu cercetarea în stare de libertate. Din 2014 şi până acum nu s-a mai auzit nimic de stadiul anchetei. Cert este că primarul din Săveni va candida pentru un nou mandat în 2016, din partea PSD. 

Fostul primar suspectat pentru o alee

Un alt candidat care se află în vizorul legii este şi fostul primar al municipiului Cătălin Flutur. Acesta are deja la activ două mandate de primar şi este considerat ca fiind edilul care a înfrumuseţat Botoşaniul, după 1990. Flutur a pierdut în 2012 alegerile în faţa lui Ovidiu Portariuc, candidatul PSD la funcţia de primar. Acum liberalul botoşănean încearcă să obţină şi al treilea mandat. Anul trecut, însă, fostul primar al Botoşaniului a intrat în vizorul legii. Acesta a fost chemat la DNA Suceava ca să dea explicaţii şi s-a numărat printre suspecţi. Flutur este bănuit de abuz în serviciu având ca rezultat un folos necuvenit. Iată ce spuneau procurorii DNA:

„La data de 23.09.2009 în calitate de reprezentant al Consiliului Local Botoşani a concesionat (n.r. Cătălin Flutur) până la data de 31.10.2011 suprafaţa de 130,01 metri pătraţi, teren amplasat în municipiul Botoşani, str. Maxim Gorki, vecinătatea Liceului ,,Ştefan Luchian”, având destinaţia de alee pietonală, concedentului SC Belvedere SRL Botoşani, în scopul organizării şantierului aferent proiectului ,,Îmbunătăţirea produsului turistic prin extinderea şi modernizarea hotelului Belvedere””, contrar Hotărârii Consiliului Local Botoşani nr. 197/12.05.2008 de aprobare a documentaţiei Plan urbanistic de Detaliu-B-dul Mihai Eminescu nr. 67 în care se condiţiona amenajarea parcării pe latura Sud-Est integral pe terenul proprietate al SC Belvedere SRL, fără afectarea aleii pietonale limitrofe; prin această faptă au fost vătămate interesele legitime ale cetăţenilor municipiului Botoşani afectaţi de desfiinţarea unei căi de acces dintre b-dul Mihai Eminescu şi cartierul Maxim Gorki”, se arată într-un comunicat DNA, despre una dintre presupusele fapte.

Flutur este bănuit că a concesionat, printr-un contract de concesiune, o suprafaţă de teren, mai precis o alee de lângă Liceul de Artă din municipiul Botoşani, unui hotel situat în vecinătate. Aleea a fost desfiinţată, iar botoşănenii care locuiau în cartierul Maxim Gorki nu mai pot ajunge direct sau ”pe scurtătură” pe Bulevardul Mihai Eminescu, fiind nevoiţi să înconjoare. Ar fi fost lezat şi Liceul de Artă care ar fi pierdut o porţiune din terenul de sport. Deocamdată, în cazul lui Cătălin Flutur, nu este vorba de o învinuire, candidatul la Primăria Botoşani, având calitatea de suspect. 

Vă mai recomandăm:

Cel mai bogat dintre candidaţii la Primăria Galaţi este „baronul” Durbacă. Îşi ţine averea de 6,5 milioane de euro pe numele rudelor şi pe firme

Cei mai înstăriţi candidaţi la primărie: Liviu Harbuz a făcut avere din medicina veterinară şi vrea să devină primar în oraşul natal, la Piatra Neamţ

BotoşaniPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite