Cel mai bogat dintre candidaţii la Primăria Galaţi este „baronul” Durbacă. Îşi ţine averea de 6,5 milioane de euro pe numele rudelor şi pe firme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Baronul” Eugen Durbacă (ALDE, dar fost în PDSR, PSD, PD, APR, PAR, PUR, PC) este cel mai bogat dintre cei 13 candidaţi anunţaţi la Primăria Galaţi, deşi, paradoxal, pare destul de sărac pentru neavizaţii care-i citesc declaraţia de avere.

Secretul stă în faptul că actualul senator în vârstă de 73 de ani a ales să nu-şi ţină averea (evaluată la peste 6,5 milioane de euro) pe persoană fizică, ci are proprietăţile pe numele soţiei şi copiilor, precum şi în patrimoniul a trei firme unde este acţionar majoritar: Deltarom SA, Delta COM 93 SRL şi Agro Decvrm SRL.

În acest fel, politicianul se prezintă în declaraţia de avere ca un umil posesor de Dacia veche de 32 de ani, însă în realitate conduce o maşină de lux achiziţionată pe una dintre firme. De altfel, numai Deltarom SA (din care Durbacă are 74,5%) a realizat în ultimii zece ani cifre anuale de afaceri de peste 7-8 milioane de euro, ţinând cont că deţine un lanţ de benzinării în judeţul Galaţi.

Interesant este şi că Eugen Durbacă nu trece în declaraţiile de avere niciun leu din dividende (deşi firmele lui fac, însumat, peste o jumătate de milion de euro profit anual), ci doar indemnizaţia de parlamentar (59.256 lei pe an) şi pensia (39.575 lei pe an).

Ar mai fi de spus că cei doi copii ai lui Eugen Durbacă se ocupă şi ei de o serie de firme din acelaşi grup. Roxana (căsătorită Marossi) a primit de la senator televiziunea regională VOX TV şi are un mall în construcţie în Galaţi.

Fiul politicianului, Cristofor, deţine mai multe firme şi proprietăţi imobiliare  (printre care şi un centru de afaceri cu zece etaje, ultracentral), iar senatorul locuieşte în vila trecută pe numele acestuia, deşi potrivit declaraţiei de avere ar locui într-un apartament umil cu două camere.

Eugen Durbacă a mai fost primar al Galaţiului în perioada 1992-2000 şi preşedinte al CJ între 2004 şi 2008.

Contracandidaţii lui Durbacă au averi mult mai mici

Niciunul dintre contracandidaţii lui Eugen Durbacă la Primăria Galaţi nu are nici pe departe averea senatorului ALDE.

Candidatul PSD, Ionuţ Pucheanu este salariat la Serviciul Public Ecosal din Primăria Galaţi, iar singura proprietate ieşită din comun este un restaurant în Bucureşti, deschis, din câte declară social-democratul, din bani donaţi de socrii săi.

Primarul în funcţie, Marius Stan (UNPR) are o vilă în cartierul de lux al Galaţiului, o maşină de fiţe (un Infinity), un teren de 5.000 de metri pătraţi la Lepşa (Vrancea) şi un apartament la Bucureşti (care-i aduce circa 7.000 de euro pe an din chirii). Interesant este că, înainte să vină la Primărie, Marius Stan încasa de la Clubul Oţelul Galaţi un salariu de 400.000 de euro pe an, adică de vreo 30 de ori mai mult decât ia ca ales. 

Nici candidatul PNL, Nicuşor Ciumacenco, nu are proprietăţi deosebite (apartament, maşină şi un cabinet stomatologic unde-şi exercită profesia), însă familia acestuia deţine un frumos complex turistic, întins pe mai bine de un hectar în Pădurea Gârboavele.

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite