Botoşani: Combat canicula cu cearşafuri în geam

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii şi pacienţii de la Spitalul Judeţean sunt nevoiţi să improvizeze pentru a face faţă valului de căldură. Aparatele de aer condiţionat sunt în cea mai mare parte defecte, iar pacienţii pun cearşafuri în geam sau se acoperă cu prosoape ude.

Pacienţii şi cadrele medicale ale Spitalului „Mavromati“ trăiesc un adevărat calvar. Încă de la orele dimineţii şi până la apusul soarelui, temperaturile din cea mai mare unitate spitalicească din oraş nu scad sub 30 de grade Celsius. În aceste condiţii, pacienţii încearcă să se răcorească prin orice metodă posibilă.

„Am rugat asistentele să ne pună cearşafurile în geam. Mai scade puţin temperatura. La noi bate soarele mereu în salon şi nu avem ce face. Ne mai dăm cu prosopul ud şi aşteptăm să treacă ziua sau să plecăm acasă“, a declarat Eugenia Paraschiv, pacientă.

Aer condiţionat cu porţia

Unitatea dispune de aparate de aer condiţionat, însă foarte puţine dintre acestea mai funcţionează.

„Aerisirea se face ca la dumneavoastră acasă. Deschidem uşile, ferestrele. Aici, aparatele de aer condiţionat nu funcţionează nici măcar în biroul directorului. Sunt, oricum, puţine. Doar la Terapie Intensivă sunt bune“, a declarat managerul Spitalului Judeţean, Cornel Enache.

Cei mai fericiţi sunt bolnavii deplasabili, care se mai răcoresc afară, la umbră.

Zeci de persoane secerate de caniculă

La Unitatea de Primire Urgenţe au ajuns, de la începutul caniculei, peste 40 de persoane care au leşinat sau a căror stare de sănătate s-a agravat din cauza temperaturilor extreme din ultimele zile.

„Bătrânii şi copiii mici sunt cei mai vulnerabili. Bolnavii cu hipertensiune sau afecţiuni cardiovasculare trebuie să fie atenţi în această perioadă“, a declarat şeful Unităţii de Primire a Urgenţelor, Petre Rădăuceanu.

Direcţia de Sănătate Publică a fost anunţată de Ministerul Sănătăţii să identifice spaţiile în care s-ar putea organiza puncte de acordare a primului ajutor. Potrivit prognozelor meteo, şi în următoarele două zile temperaturile vor urca până la 35 de grade Celsius.

Recomandări
Medicii specialişti îi sfătuiesc pe botoşăneni să evite expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00. În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide, minim doi litri, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Consumul de alcool nu este recomandat deoarece favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite