Ard carne în curte ca să iasă din criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefii Termica Botoşani au bătut palma cu Direcţia Sanitar-Veterinară pentru ridicarea unui crematoriu în bătătură. Incineratorul va topi produsele expirate confiscate de inspectorii sanitar-veterinari. În schimb, şefii Termica vor încasa lunar chirie.

Crematoriul proiectat în curtea societăţii de termoficare din Botoşani va ocupa un spaţiu de aproximativ 500 de metri pătraţi. Locaţia a fost aleasă de şefii Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV), care au primit recent un incinerator de ultimă generaţie, printr-un program PHARE, de la Uniunea Europeană. „Ne-am dat acordul şi le vom pune la dispoziţie terenul pentru ridicarea clădirii“, a declarat Ion Diaconu, director Termica.

Consiliul Local Botoşani, instituţie în subordinea căreia se află Termica, s-a arătat interesată ca societatea să scoată bani din incinerare, mai ales în condiţiile în care se confruntă cu mari probleme financiare şi a început să-şi disponibilizeze personalul.

50 de kilograme pe oră

Astfel, forul legislativ local a alocat 400.000 de lei pentru construirea clădirii în care va fi amplasat cuptorul. Incineratorul permite distrugerea a 50 de kilograme de deşeuri pe oră, la o temperatură de peste 800 de grade Celsius. „Aici vor fi incinerate materialele sanitare folosite în laboratoarele de microbiologie şi bacteorologie, carnea supusă analizelor, laptele care nu poate fi consumat, precum şi deşeurile“, a precizat Dora Vasiliu, director al DSV Botoşani. Inspectorii de mediu dau asigurări că arderile nu vor afecta calitatea aerului.

„S-au făcut toate studiile şi nu va fi poluat aerul. Nu vor fi probleme, mai ales că Termica este la marginea oraşului“, a explicat Sorin Grindei, director al Agenţiei Judeţene de Mediu. Cel mai probabil, cuptorul va deveni funcţional de anul viitor.

În momentul de faţă, în judeţ nu există un incinerator pentru distrugerea materialelor sanitare şi a probelor de laborator. Deşeurile sunt arse la Băcău sau la Suceava. Resturile sanitare din spitale sunt arse în crematoarele societăţii sucevene Mondeco, contra unor tarife consistente.

„Toate demersurile noastre de a construi un incinerator la Botoşani au eşuat. Am rămas doar în stadiul studiilor de prefezabilitate. Un astfel de dispozitiv ne-ar ajuta şi pe noi“, a declarat Ecaterina Chihaia, şeful Sanepid.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite