VIDEO Un român genial: cum a ajuns un tânăr de 26 de ani să treacă de la Palatul Copiilor la producţii marca HBO. Alex Brendea şi succesul cu „Anul Dragonului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alex Brendea are 26 de ani, este din Bistriţa şi lucrează deja la a doua producţie marca HBO. Cea dintâi va rula pentru prima dată peste doar două zile în cadrul TIFF, urmând ca de săptămâna viitoare să poată fi urmărit pe HBO.


Drumul de la Palatul Copiilor la documentare

Pasiunea pentru fotografie şi film i-a fost insuflată când era în liceu de către profesorul de la Palatul Copiilor din Bistriţa, Teodor Moldovan care i-a oferit posibilitatea să developeze pentru prima dată o poză, dar şi să descopere secretele imaginii.


Acestuia i-a şi dedicat cel de-al doilea documentar din carieră, numit „Anul Dragonului”, unde a fost director de imagine. Profesorul de fotografie Teodor Moldovan s-a stins în prima zi de filmare a documentarului, în urmă cu trei ani.

Bistriţeanul a ajuns în echipa care tocmai încheiase un contract cu HBO Europe formată din Iulian Manuel Ghervas şi Adina Popescu prin nişte prieteni comuni, cartea sa de vizită fiind primul documentar la care a lucrat numit ”Off the beaten track”.

Acţiunea acestuia se desfăşoară în satul bistriţean Ruştior şi spune povestea oierilor în contextul modernizării. Filmările au durat doi ani şi din 2010 rulează pe la festivalurile din Europa, momentan bucurându-se de el nemţii.

Alex Brendea recunoaşte că este foarte greu să pătrunzi în lumea filmului, mai ales dacă eşti tânăr şi nu ai foarte multă experienţă. Susţine că a ajuns acolo datorită talentului, dar şi a norocului, întrucât puterea de absorbţie a absolvenţilor în lumea filmului este încă destul de mică.

„Anul Dragonului” – povestea comunităţii chineze din România

Trei ani a lucrat la „Anul Dragonului” care spune povestea unor imigranţi chinezi stabiliţi în Bucureşti, care încearcă să înţeleagă realitatea românească şi să se adapteze într-o ţară străină. Acesta urmăreşte practic traseul comunităţii chineze din România, care în momentul de faţă numără peste 10.000 de oameni.

„E foarte greu să pătrunzi în lumea lor (n.r. comunitatea chineză). Pe mine m-a surprins faptul că sunt foarte bine organizaţi, deşi par foarte haotici, precizează Alex.


Documentarul, care a fost realizat şi gândit în exclusivitate de români, va putea fi urmărit pentru prima dată în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania în data de 6 iunie, iar în 13 iunie va rula pe HBO, începând cu ora 20:00.



Bistriţeanul spune că o astfel de producţie poate să coste între 10.000 de euro şi câteva sute de mii de euro, motiv pentru care în România această piaţă este încă relativ mică, doar posturile mari precum HBO reuşind să mai finanţeze cap coadă  documentare.

Momentan Alex Brendea lucrează la un alt documentar produs tot de HBO, alături de aceeaşi echipă. Acesta spune povestea a cinci gimnaste românce care au luat notă maximă la cele mai importante competiţii internaţionale, fiind în prezent în faza de documentare.

Vă mai recomandăm:

VIDEO „Clujul respiră TIFF”, un video despre cum văd festivalul marile nume ale cinematografiei mondiale

VIDEO: Doi oameni ai străzii, subiect pentru un documentar realizat de un bistriţean şi un american

 




 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite