VIDEO Şefii dintr-un spital românesc fac pe „criminaliştii“ pentru a vedea dacă femeile de serviciu şi-au făcut treaba bine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa a achiziţionat luna trecută un gel şi un praf  cu care verifică dacă femeile de serviciu din unitatea medicală curăţă cum trebuie. Şeful spitalului spune că simplul fapt că femeile de serviciu ştiu că sunt „urmărite” cu lanterna le responsabilizează.

În luna ianuarie a acestui an, Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa a achiziţionat un kit special format din două geluri, un recipient cu praf şi o lanternă cu lumină ultravioletă. Cu acest kit, conducerea spitalului verifică dacă femeile de serviciu din unitatea medicală îşi fac treaba corespunzător. Practic, conducerea departamentului igientă a spitalului pune gel şi praf pe diferite suprafeţe din unitatea medicală, iar a doua zi verifică dacă acesta mai este acolo.

Dacă femeile de serviciu curăţă suprafeţele cum trebuie, gelul este şters, dacă nu acesta se vede cu ajutorul lanternei cu lumină ultravioletă. Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa a cumpărat trei astfel de kituri. Două au ajuns la departamentul de igienă, iar unul la Gabriela Remeş, directorul de îngrijiri al Spitalului Judeţean de Urgenţă.

Aceasta a fost şi cea care a descoperit produsul, la un simpozion pe teme medicale. Un kit format din două recipiente cu gel, unul cu praf şi o lanternă UV costă 700 de lei, însă, potrivit managerului Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, Gabriel Lazany îşi merită toţi banii, pentru că responsabilizează femeile de serviciu.

„Este încă o metodă de a lupta cu infecţiile nosocomiale. Asta pentru că responsabilizează femeile de serviciu, care ştiu că sunt controlate şi le poţi şi demonstra că nu şi-au făcut treaba. Folosim aceste produse în tot spitalul, însă personalul de curăţenie nu ştie niciodată unde este folosit. Deja s-au văzut schimbări în atitutine şi responsabilitate”, a explicat Gabriel Lazany, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa. 

În momentul de faţă 70 de persoane au grijă ca Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa şi curtea acestuia să strălucească de curăţenie. 

Materialul care se dezinfectează singur timp de 10 ani 

Aceasta nu este singura măsura pe care a luat-o conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa pentru a lupta cu infecţiile intraspitaliceşti. Conducerea unităţii medicale a achiziţionat, din Franţa, un material special, care se dezinfectează singur, timp de 10 ani.

„Este vorba despre un material plastic, care are în compoziţie un compus dezinfectant. Dacă priviţi suprafaţa respectivă, nu vedeţi vreo diferenţă. Am testat mostra din acest material în laborator: am supus-o unor culturi de bacterii, iar după trei zile am făcut proba. Am rămas surprinşi când am văzut că toate rezultatele era negative. Suprafaţa a omorât bacteriile, eliminând astfel riscul infectării”, explica în 2016, Gabriel Lazany, managerul spitalului.

Între timp, acest material a fost achiziţionat şi este folosit deja în câteva secţii ale unităţii medicale. Gabriel Lazany îşi doreşte ca în următorii 2-3 ani să nu existe secţie a spitalului care să nu aibă acest material pe obiectele şi suprafeţele cu care intră în contact multă lume. În unele ţări, legislaţia din domeniu obligă unităţile medicale să folosească acest material. 

O altă idee menită să reducă din infecţiile intraspitaliceşti, ce urmează a fi pusă în practică în viitorul apropiat este „lenjeria pentru pat de unică folosinţă”. Conducerea spitalului vrea să achiziţioneze lenjerii pentru pat unică folosinţă, pe care să le primească bolnavul la internare şi care sunt aruncate după ce aceste părăseşte spitalul. 

Vă mai recomandăm:

Cum au ajuns băutorii de cafea din spital să cumpere aşternuturi pentru bolnavi. Sistemul ingenios practicat la Bistriţa

În caz de catastrofă, militarii NATO ajung la spital la Bistriţa. Aparatul de sterilizat şi cel de măsurat profunzimea anesteziei i-au dat gata

Directorul român care munceşte pentru umanizarea spitalului pe care-l conduce. Cum arată elementele de decor menite să le dea pacienţilor impresia că sunt acasă

BistriţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite