În caz de catastrofă, militarii NATO ajung la spital la Bistriţa. Aparatul de sterilizat şi cel de măsurat profunzimea anesteziei i-au dat gata

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aparatura şi dotările din spitalul bistriţean i-ar fi convins pe oficialii NATO FOTO: Radu Moldovan Facebook
Aparatura şi dotările din spitalul bistriţean i-ar fi convins pe oficialii NATO FOTO: Radu Moldovan Facebook

Deşi pare greu de crezut, oficialii NATO au ales Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa ca punct strategic, în caz de catastrofă. Dacă se întâmplă ceva cu militarii NATO pe teritoriul României, aceştia vor ajunge la spitalul din Bistriţa. Noile dotări ale unităţii medicale au cântărit mult în  luarea acestei decizii.

În cadrul unei conferinţe de presă prilejuite de inaugurarea unui nou bloc operator, oficialii Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa au anunţat că ultimele dotări de care se bucură unitatea sanitară i-a convins inclusiv pe oficialii de la NATO să ia în calcul spitalul în caz de catastrofă.

„În primăvară am avut în vizită o delegaţie NATO formată în special din oficiali americani. Au venit într-o vizită de lucru pentru identificarea unui spital pentru militarii lor. Au mai vizitat spitalele de la Iaşi, Suceava, Piatra Neamţ şi Bistriţa. După vizitarea spitalului şi a blocului operator, care atunci era într-o fază avansată, au spus că fără doar şi poate rămân pe Bistriţa ca spital. Ţinând cont de instabilitatea din regiune, reprezentanţii NATO se pregătesc de anumite evenimente. Am înţeles că îndeplinim condiţiile pentru a fi un spital care poate fi folosit în caz de situaţii neplăcute”, a explicat marţi, directorul administrativ al unităţii, Gabriel Lazany. 

Noul bloc operator care a fost prezentat marţi se întinde pe aproape 1500 de metri pătraţi, are 8 săli de operaţii, fiecare cu sală pentru pregătirea preoperatorie, sală pentru efectuarea intervenţiei chirurgicale, sală pentru trezirea postoperatorie, filtru de acces în sala de operaţii a personalului edical, sală pentru curăţarea postoperatorie şi pregătire în vederea sterilizării instrumentariului medical. 

La acestea se adaugă şi filtre de acces, sterilizare proprie, laborator pentru determinări rapide sau sală pentru aplicarea protezelor gipsate. Întreaga investiţie s-a ridicat la 6,5 milioane de euro.

Aparat de sterilizat şi de măsurat profunzimea anesteziei

Pentru a încerca să reducă din infecţiile intraspitaliceşti, oficialii spitalului au dotat noul bloc operator cu mai multe tipuri de filtre revoluţionare, care apelează la sterilizarea chimică şi chiar cu aburi. 

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Bistriţa are şi un aparat care nu mai există în România. Acesta poate să măsoare profunzimea anesteziei pacienţilor. De asemenea, pardoseala din spital este una specială, care împiedică defectarea echipamentelor şi aparatelor. 

Tot în spitalul de la Bistriţa a mai fost testat un material revoluţionar. Acesta se aplică pe suprafeţele intens folosite şi se autodezinfectează. Deocamdată, acesta a fost doar testat la Bistriţa, însă e posibil să fie achiziţionat în viitorul apropiat. 

Vă mai recomandăm:

Materiale revoluţionare care se autodezinfectează, testate la spitalul din Bistriţa: omoară orice bacterie timp de 10 ani

Cum sunt expuşi bolnavii cronici din Bistriţa-Năsăud la TBC chiar de cadrele medicale. Un dulap şi o scară „mimează“ uşa ermetică

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite