Vasile Rus, preotul care a transformat spiritul civic şi solidaritatea într-un mod de viaţă pentru comunitatea pe care o păstoreşte

0
0
Vasile Rus încearcă de mai bine de 10 ani să schimbe comunitatea pe care o păstoreşte FOTO: Bianca Sara
Vasile Rus încearcă de mai bine de 10 ani să schimbe comunitatea pe care o păstoreşte FOTO: Bianca Sara

Într-o era în care timpul este totul şi în care suntem prea ocupaţi să dăm înapoi comunităţii în care trăim, un preot din Bistriţa-Năsăud a transformat spiritul civic şi solidaritatea într-un mod de viaţă. Ultima sa „ispravă” a fost ecologizarea malurilor râului Someş şi conştientizarea pericolului adus de deşeuri.

De mai bine de 10 ani, preotul Vasile Rus încearcă să-l aducă pe Dumnezeu în sânul comunităţii pe care o păstoreşte. Acest lucru nu se face doar prin slujbă şi rugăciune, ci si prin multe fapte bune.

Exemplul dat de preot a fost încet, încet urmat de credincioşi care s-au mobilizat şi au schimbat viaţa celor aflaţi în nevoie. Prima care a beneficiat de ajutorul preotului a fost Anuţa Maria, o femeie de 70 de ani cu probleme psihice din Nepos. Aceasta nu avea pe nimeni în sat şi locuia într-o căsuţă sărăcăcioasă.

„Şapte ani am susţinut-o efectiv, cu hrană, cu haine, bani pentru medicamente, lemne de foc iarna, până când a închis ochii. În 7 ani am ajuns să fiu ca şi copilul ei. În fiecare săptămână o vizitam şi nu am să uit niciodată bucuria de pe faţa ei când mă vedea”, povestea Vasile Rus pentru Adevărul în toamna anului trecut.

Acesta a fost doar începutul. Împreună cu zeci de persoane din comunitate, părintele a ridicat case pentru două familii. Una a revenit unui bărbat părăsit de părinţi şi lăsat pe drumuri, iar a doua unei familii cu doi copii. Nu mai puţin de 50 de persoane din comunitate au muncit efectiv preţ de două luni la aceste două case.

Şi-au donat parte din recoltă spitalelor

Solidaritatea de care a dat dovadă comunitatea din Nepos a trecut graniţele judeţului şi a ajuns în Cluj. În urmă cu doi ani, preotul a mobilizat enoriaşii şi împreună au donat două tone de alimente şi legume unui spital de boli psihice. Femeile din parohie s-au mobilizat şi ele şi au copt 50 de cozonaci pentru bolnavii din acest spital.

În toamna anului trecut, credincioşii au renunţat la o parte din recoltă şi au donat o tonă şi jumătate de cartofi spitalului din Năsăud.

2015 a venit şi el cu fapte bune. Vasile Rus a început lupta cu gunoaiele care ameninţau malurile râului Someş. Acesta a luat la pas malurile râului Someş din oraşul Năsăud până în localitatea Ilva Mică, pe o distanţă de 20 de kilometri şi a contorizat mormanele de gunoaie, pe care mai apoi le-a urcat pe harta virtuală a aplicaţiei Trash Out.

Preotul a reuşit să sensibilizeze o asociaţie pentru protecţia mediului care împreună cu voluntarii au reuşit să adune o parte din deşeurile care sufocă râul Someş. Alături de voluntari a participat la această acţiune inclusiv şeful Comisariatului Gărzii de Mediu, Cristian Marius Niculae.

Vă mai recomandăm:

Un preot îndrăgostit de comunitatea în care slujeşte a pus la punct un proiect inedit: monografie virtuală din fotografii

Lecţie de solidaritate. Localnicii din Nepos au donat spitalului din Năsăud o tonă şi jumătate de cartofi

Mai multe - Bistriţa

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite