Una dintre cele mai solicitante curse din lume, dominată de trei români. Bistriţeanul Tibi Uşeriu ameninţă recordul mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sportivul bistriţean Tibi Uşeriu se pare că a avut gură aurită atunci când a spus că şi-ar dori ca pe podiumul uneia dintre cele mai solicitante competiţii din lume, ultramaratonul de la Cercul Polar,  să se afle numai români. Tibi Uşeriu a finalizat ziua 3 de competiţie pe primul loc, fiind urmat de ceilalţi doi români din cursă: Vlad şi Andrei.

Bistriţeanul Tibi Uşeriu domina una dintre cele mai grele competiţii de pe mapamond, 6633 Ultra, desfăşurată la Polul Nord. Cursa a început în urmă cu trei zile, în 11 martie, iar Tibi a reuşit să se menţină în fruntea clasamentului chiar şi cu 8 ore. 

Potrivit ultimului update al organizatorilor, Tibi este în faţa locului II cu 4 ore şi jumătate. Culmea, locul al doilea este ocupat tot de doi români, Vlad şi Andrei, care au hotărât să îşi testeze limitele împreună. Până în momentul de faţă, Tibi, Vlad şi Andrei au parcurs peste 200 de kilometri, trecând de cel de-al treilea punct de control.

„Tiberiu a ajuns în Fort McPherson (n.r. al treilea punct de control, situat la 186 de kilometri de start ) cu un avans de 4 ore şi jumătate faţă de compatrioţii săi, Vlad şi Andrei. Starea de spirit rămâne în continuare pozitivă printre aceşti români care avansează metodic”, precizează organizatorii pe pagina oficială de Facebook  a competiţiei. 

Traseul dificil al acestei porţiuni este dublat de temperatura extremă care ajunge la -30 de grade, de vântul puternic şi ninsoarea. Un concurent deja a abandonat cursa, iar doi s-au pierdut. Alţii au ales să petreacă mai mult timp în punctele de control pentru a-şi încărca bateriile. Tibi a petrecut doar 3 ore în Fort McPherson, după care s-a pornit din nou la drum. 

„Deşi este puţin cam devreme să ne gândim la recorduri, în următoarele zile vom vedea, dacă va continua să progreseze la fel, (n.r. Tiberiu Uşeriu) dacă recordul lui Mimi Anderson din 2007 va fi ameninţat”, au mai notat organizatorii. 

Bistriţeanul a dormit afară şi a alergat la bustul gol pe zăpadă 

România este singura ţară din istoria acestei competiţii care este reprezentată de trei sportivi. Este vorba despre Vlad Tănase, Andrei Roşu şi Tibi Uşeriu. Bistriţeanul Tibi Uşeriu se antrenează pentru această competiţie extremă de mai bine de mai bine de trei luni. 

Antrenamentele pe care le-a făcut Tibi pentru a face faţă cursei sunt şi ele extreme şi aproape imposibil de suportat de majoritatea dintre noi. 

La -5 grade, Tibi Uşeriu alerga câte 35 de kilometri zilnic la bustul gol, protejându-şi doar faţa cu ajutorul unei măşti şi a unor ochelari. Astfel încerca bistriţeanul să-şi desensibilizeze pielea la frig, având în vedere faptul că temperaturile simţite la Polul Nord sunt de 4-5 ori mai scăzute. 

O dată la 10 zile Tibi făcea câte o cursă de 100 de kilometri prin munţi din apropiere pe drumurle forestiere. De asemenea, Tibi îşi petrecea nopţile în faţa casei, pe zăpadă, într-un sac de dormit. O dată la o săptămână, bistriţeanul se scălda într-un lac îngheţat, fiind chiar la un pas de hipotermie de câteva ori. 

Vă mai recomandăm:

Cum se pregăteşte un bistriţean pentru una dintre cele mai dure competiţii de la Polul Nord: alergat la bustul gol, dormit afară şi băi în apă rece ca gheaţa

Bistriţeanul Tibi Uşeriu a dus la bun sfârşit o cursă extremă de peste 200 de kilometri prin frig, vânt şi lapoviţă

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite