Un militar rănit în Afganistan, căruia i-au fost amputate picioarele, s-a întors la unitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Un militar din Bistriţa-Năsăud care a fost rănit, în urmă cu doi ani, în timpul unei misiuni în Afganistan, fiindu-i amputate picioarele, s-a întors recent la unitate, continuând să lucreze şi dând dovadă de "o tărie de caracter deosebită", potrivit comandantului Brigăzii 81 Mecanizate.

Generalul de brigadă Dan Florin Grecu, comandantul Brigăzii 81 Mecanizate "General Grigore Bălan" din Bistriţa, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că militarul rănit în urmă cu doi ani în timpul unei misiuni în Afganistan s-a întors în unitate şi lucrează într-un birou, transmite corespondentul Mediafax.

"Plutonierul major Vasile Zbâncă este angajat, lucrează. Dă dovadă de o tărie de caracter deosebită şi vrea să fie tratat ca oricare dintre colegii lui şi aşa îl tratăm, pentru că merită. El e la serviciu", a declarat generalul de brigadă Dan Florin Grecu. Potrivit sursei citate, Vasile Zbâncă, acum în vârstă de 30 de ani, a fost rănit în timpul executării unei misiuni în Afganistan, în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat asupra vehiculului Humvee. El şi-a pierdut atunci ambele picioare, acestea fiindu-i amputate în Germania.

În acelaşi atac, doi militari ai Batalionului 812 Infanterie "Şoimii Carpaţilor" Bistriţa, Marius Florin Sfecheş şi Cristian-Petru Filip, au murit. După moartea celor doi, ministrul de atunci al Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, a semnat ordinele de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a celor doi militari care şi-au sacrificat viaţa, săvârşind acte de devotament excepţional în timpul executării misiunii în teatrul de operaţii din Afganistan.

Peste 600 de militari ai Batalionului 812 Infanterie "Şoimii Carpaţilor" Bistriţa se aflau în acel moment în Afganistan pentru o misiune de menţinere a păcii, a treia de acest fel din Afganistan la care a participat batalionul, care face parte din Brigada 81 Mecanizată Bistriţa. Brigada 81 Mecanizată "General Grigore Bălan" din Bistriţa a fost înfiinţată în 1 martie 1995. Din 1997, este parte componentă a Forţei de Reacţie Rapidă a Armatei Române. În prezent, ea are în subordine şase batalioane şi şase subunităţi de brigadă în judeţele Bistriţa-Năsăud şi Cluj.

BistriţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite