Trei deserturi savuroase cu cafea. Care e secretul negresei cu nuci şi sos de cafea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce-ar fi mai plăcut într-o zi de vară decât un desert cu cafea care să îţi dea energie şi să se menţină treaz? Un tiramisu, o negresă cu nuci şi cu sos de cafea sau un tort de biscuiţi cu cafea e o idee bună în zilele obositoare în care doar un energizat v-ar mai putea oferi energie.

Cu ce putem înlocui cafeaua într-o zi obositoare, în care munca parcă ne seacă de orice urmă de energie? Ce aţi spune de un savuros desert cu cafea, care are efect de energizant?

Alături de bucătarul Dan Lechinţan vă prezentăm trei reţete de deserturi pe bază de cafea, menite să vă ofere energie:

Tiramisu. Deliciosul preparat italian este cel mai cunoscut desert pe bază de cafea. Numele său asta şi înseamnă: „Ridică-mă”. Pentru acest desert aveţi nevoie de:

-500 de grame de mascarpone

-5 ouă cât mai proaspete

-120 de grame de zahăr

- un pachet de pişcoturi

-700 de mililitri de espresso

-trei linguri de cremă de whiskey

-esenţă de vanilie

-trei linguri de zahăr

Primul pas este prepararea cafelei. Ideal ar fi ca aceasta să fie preparată într-un aparat de espresso. Lăsaţi-o să se răcească şi amestecaţi-o cu crema de whiskey, esenţa de vanilie şi zahărul. Amestecul se bagă la frigider.

Între timp separăm ouăle cu mare grijă şi batem albuşurile până când devin foarte ferme şi pufoase.

Gălbenuşurile se bat separat cu zahărul, până când se deschid la culoare şi-şi măresc volumul. Se adaugă mascarpone şi se bat gălbenuşurile la viteză medie pentru 5-6 minute. Albuşul se incorporează treptat folosin o spatulă, cu mişcări de jos în sus. 

Într-o tavă cu pereţi înalţi se pune un strat de cremă. Se foloseşte doar jumătate din cremă. Pişcoturile se lasă o secundă sau două în cafea şi se aşează peste cremă. După ce se acoperă tava cu pişcoturi, din crema rămasă se pune jumătate peste şi se nivelează. 

Peste se mai pune un strat de pişcoturi trecute prin cafea, care de data aceasta se aşează în invers. După această operaţiune se aşează ultimul strat de cremă şi se pudrează întreaga suprafaţă cu cacao din abundenţă. Prăjitura se lasă la cere cel puţin 3-4 înainte de servire. 

image

Negresa cu nuci şi sos de cafea. Pentru acest desert aveţi nevoie de: 

-200 g unt 

-200 ml lapte

-250 g zahăr

-250 g faină

-100 g cacao

-150 g nuci 

-4 ouă

-un pliculeţ de praf de copt

-două pliculeţe de zahăr vanilat şi un strop de esenţă de rom

Pentru sosul de cafea aveţi nevoie: 

-100 g zahăr tos

-150 g cafea naturală 

-două linguri frişcă lichidă

-50 g unt

-3 linguriţe rom 

-o linguriţă amidon dizolvat în două linguriţe de cafea rece

-un plic zahăr vanilat

Primul pas este curăţarea nucilor, care mai apoi se prăjesc uşor şi se toacă grosier. Untul se taie cuburi, praful de cacao se cerne peste unt, împreună cu zahărul. Toate acestea se adaugă peste laptele rece şi se pun la foc amestecând în continuu, pentru a forma o compoziţie uniformă. Când a dat primul clocot, închidem aragazul şi lăsăm compoziţia la răcit, iar după ce s-a răcit complet, adăugăm zahărul vanilat şi esenţa de rom.

Apoi, începm să încorporăm ouăle întregi, amestecând după fiecare. Continuăm cu făina amestecată cu praful de copt. Adăugăm şi nucile tocate, turnăm totul într-o tavă tapetată cu unt şi făină şi coacem la cuptorul încins, dar la foc mic, în jur de 30-40 de minute. 

Până se răceşte prăjitura, ne apucăm de sosul de cafea. Într-o crăticioară punem zahărul pe foc şi lăsăm până se caramelizează, după care turnăm cu grijă cafeaua peste caramel şi amestecăm bine. Apoi adăugăm două linguri de frişcă lichidă, untul, zahărul vanilat şi romul, amestecând bine. La final adăugăm amidonul dizolvat în două linguri de cafea şi lăsăm la foc mic sosul, până se îngroaşă. 

Tort de biscuiţi cu cafea. Pentru blatul acestui preparat aveţi nevoie de 400 de grame de biscuiţi fragezi şi 250 de mililitri de cafea, iar pentru cremă:

-500 de ml lapte

-4 linguri amidon

-180 gr zahăr

-50 gr unt

-4 ouă

-un pliculeţ de zahăr vanilat

Pentru ornat aveţi nevoie de 300 de ml de frişcă şi două linguri de zahăr pudră. 

Prima dată ne apucăm de cremă. Separăm albuşurile de gălbenuşuri şi batem albuşurile cu un praf de sare, apoi le băgăm la frigider. Înr-un castron punem gălbenuşurile pe care le amestecăm cu amidonul şi cu 150 de mililitri de lapte, până se dizolvă amidonul. Restul de lapte rămas îl amestecăm cu zahărul şi îl punem la foc mic să se înfierbânte, după care îl turnăm în fir subţire peste gălbenuşuri, amestecând în continuu.

Compoziţia se toarnă într-o cratiţă şi se pune la foc, amestecând până încep să apară clăbuci şi să se îngroaşe precum o budincă. Luăm cratiţa de pe foc şi incorporăm untul şi albuşurile bătute spumă cu ajutorul unui tel. Punem cratiţa din nou pe foc şi mai fierbem două minute, amestecând să nu se prindă de fund.

După ce e gata crema, suntem pregătiţi să asamblăm tortul. Pregătim o cană de 250 de mililitri de cafea, pe care o îndulcim cu puţin zahăr şi o lăsăm la răcit. Pe un platou pătrat aliniem biscuţii, nu înainte de a-i înmuia pe rând în cafea. 

După ce am pus un rând de biscuiţi, turnăm o treime din cremă, apoi punem un alt strat de biscuiţi şi tot aşa, până când se termină crema. Peste ultimul strat de cremă se aşează un alt strat de biscuiţi. Tortuleţul se ornează cu frişcă, cacao şi opţional cireşe în sirop. 

Vă mai recomandăm:

Trei deserturi răcoritoare de vară. Cum ne ajută delicioasa budincă rece a italienilor să combatem căldura

Trei deserturi clasice pentru care nu-ţi trebuie curs de cofetar

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite