Trei deserturi clasice pentru care nu-ţi trebuie curs de cofetar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi dintre pasionaţii de dulciuri apelează la cofetării atunci când au poftă de creme brulee, tiramisu sau chiar cheesecake. Bucătarii şi cofetarii spun că nu ai nevoie de cursuri speciale pentru a realiza aceste deserturi.

Amatorii de dulciuri cu puţine noţiuni de cofetărie se feresc de deserturi considerate complicate, pe care preferă să le consume la cofetării. Bucătarii şi cofetarii spun că nu ar trebui să ne ferim de deserturi, mai ales că dacă le facem acasă avem şanse să mâncăm ceva gustos, fără prea multe chimicale şi aditivi la care apelează de obicei laboratoarele de profil.

Dan Lechinţan, chef într-un restaurant din Germania, ne propune trei deserturi clasice, pe care le putem realiza acasă, fără prea mult efort:

Creme Brulee. Pentru patru porţii din acest desert aveţi nevoie de:

-500 de ml de frişcă nebătută 

-4 gălbenuşuri

-4 linguri rase de zahăr + 4 linguriţe de zahăr

-jumătate de păstaie de vanilie sau esenţă de vanilie

-un vârf de cuţit de sare

Într-o oală, puneţi frişca, conţinutul păstăii de vanilie sau esenţa de vanilie şi două linguri de zahăr. Se lasă pe foc mic până când zahărul se dizolvă. Nu trebuie să fiarbă, ci doar să se topească zahărul. Când s-a topit zahărul, cratiţa se ia de pe foc. 

Până se răceşte conţinutul cratiţei, frecăm gălbenuşurile cu două liguri de zahăr, până când zahărul se topeşte complet. Adăugăm sarea peste ouă şi apoi începem să turnăm încet frişca lăsată la răcit. 

Punem compoziţia obţinută în 2-4 boluri termorezistente, pe care mai apoi le aşezăm într-o tavă în care turnăm apă fierbinte care să ajungă până la jumătatea formelor. Tava se lasă în cuptor 45-55 de minute la 130 de grade.

După ce desertul s-a răcit, bolurile se lasă la frigider peste noapte sau măcar 4 ore. Odată ce s-au răcit, se pune o linguriţă de zahăr peste cremă şi aşezăm bolurile sub grill (focul cuptorului trebuie să vină de sus), cam la o distanţă de 10 centimetri de flacără. Lăsăm până când zahărul capătă o culoare auriu-maronie. Se scot bolurile, se mai pune o linguriţă de zahăr pe fiecare bol, după care se mai lasă sub grill până când şi cel de-al doilea strat de zahăr se caramelizează. 

Cât timp bolurile sunt sub grill staţi lângă cuptor, pentru că zahărul se arde foarte repede. Nu durează mai mult de un minut sau două pentru ca zahărul să se caramelizeze. 

Tiramisu. Pentru deliciosul desert italian aveţi nevoie de:

-500 de grame de mascarpone

-5 ouă cât mai proaspete

-120 de grame de zahăr

- un pachet de pişcoturi

-700 de mililitri de espresso

-trei linguri de cremă de whiskey

-esenţă de vanilie

-trei linguri de zahăr

-cacao

image

Primul pas este prepararea cafelei. Ideal ar fi ca aceasta să fie preparată într-un aparat de espresso. Lăsaţi-o să se răcească şi amestecaţi-o cu crema de whiskey, esenţa de vanilie şi zahărul. Amestecul se bagă la frigider.

Între timp separăm ouăle cu mare grijă şi batem albuşurile până când devin foarte ferme şi pufoase.

Gălbenuşurile se bat separat cu zahărul, până când se deschid la culoare şi-şi măresc volumul. Se adaugă mascarpone şi se bat gălbenuşurile la viteză medie pentru 5-6 minute. Albuşul se incorporează treptat folosin o spatulă, cu mişcări de jos în sus. 

Într-o tavă cu pereţi înalţi se pune un strat de cremă. Se foloseşte doar jumătate din cremă. Pişcoturile se lasă o secundă sau două în cafea şi se aşează peste cremă. După ce se acoperă tava cu pişcoturi, din crema rămasă se pune jumătate peste şi se nivelează. 

Peste se mai pune un strat de pişcoturi trecute prin cafea, care de data aceasta se aşează în invers. După această operaţiune se aşează ultimul strat de cremă şi se pudrează întreaga suprafaţă cu cacao din abundenţă. Prăjitura se lasă la cere cel puţin 3-4 înainte de servire. 

Cheesecake fără coacere. Aveţi nevoie de:

-180 grame de biscuiţi digestivi

-90 de grame de unt topit

-300 de grame de brânză de vaci

-200 de grame de cremă de brânză

-jumătate de păstaie de vanilie

-160 de grame de zahăr pudră vanilat

-20 de grame de gelatină albă

-400 de grame de căpşuni

-150 de grame de zahăr 

-50 de mililitri de apă 

Forma de copt trebuie să fie cu pereţi detaşabili. Biscuiţii se mărunţesc într-un blender, iar untul topit se toarnă peste biscuiţi până când aceştia absorb tot untul. Biscuiţii se pun în forma de copt, în care s-a pus hârtie de copt, atât pe fund, cât şi pe pereţi. Blatul de biscuiţi trebuie să fie uniform şi foarte bine legat. 

Capşunii se spală, se înlătură frunzele şi se taie pe jumătate, după care se aşează peste blatul de biscuiţi, cu miezul căpşunilor spre exterior. Tava se dă la frigider până când realizăm umplutura. 

Amestecăm cu mixerul la viteză medie brânza de vaci, crema de brânză şi vanilia, până când cele două tipuri de brânză se omogenizează. Se adaugă treptat zahărul pudră amestecându-se până când acesta s-a topit. 

Gelatina se înmoaie în două linguri de apă rece până când se umflă. Va dura în jur de 3-4 minute. Se topeşte mai apoi pe baie de abur. Gelatina nu trebuie să fiarbă, pentru că îşi pierde proprietăţile de închegare. Aceasta trebuie topită, amestecând tot timpul, până când devine lichidă. Gelatina se ia de pe foc şi se încorporează în crema de brânză amestecându-se bine. Crema se toarnă în formă şi se lasă la rece peste noapte. 

Vă mai recomandăm:

  

Top 3 deserturi simple de vară cu iaurt. Cum se prepară delicioasele mini-brioşe îngheţate cu alune de pădure

Ce le dăm celor mici când vor să-şi potolească pofta de dulce. Trei deserturi foarte sănătoase pentru pofticioşi

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite