Tibi Uşeriu, unul dintre cei trei români acceptaţi la Tor Des Geants, despre cursa vieţii: „Pentru mine doar să termin viu nu este o opţiune. Vreau mai mult”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tibi Uşeriu este unul dintre cei trei români acceptaţi la Tor Des Geants, ultramaratonul terminat de doar jumătate dintre participanţi, care va începe în data de 13 septembrie în Italia. Înainte de a porni la drum, Tibi Uşeriu mărturiseşte că pentru el să termine viu nu este o opţiune şi că vrea mai mult de atât.

Luna septembrie vine cu o provocare extremă pentru Tibi Uşeriu, bistriţeanul de 41 de ani care a parcurs pe jos 215 kilometri prin ploaie, lapoviţă şi vânt, din Pasul Tihuţa până în Cluj-Napoca.

Bistriţeanul a fost acceptat la celebrul ultramaraton care se desfăşoară prin munţii Italieni, Tor Des Geants, terminată de doar jumătate din participanţi. Anul acesta doar trei români au fost acceptaţi la cel mai extrem ultramaraton din Europa.

Ultramaratonul se întinde pe 330 de kilometri, distanţă ce trebuie parcursă în 150 de ore. Diferenţa de nivel este uriaşă, iar terenul este accidentat, motiv pentru care doar 60% dintre participanţii aleşi pe sprânceană reuşesc să ducă la bun sfârşit ultramaratonul.

Tibi Uşeriu: „Nu plec în ceva pelerinaj, e clar”

Bistriţeanul este încrezător, sperând să termine cu bine ultramaratonul care va începe în data de 13 septembrie în Courmayeur, Italia.

„Nu plec în ceva pelerinaj, e clar. Cursa asta e una dintre cele mai dificile din lume. Mai întâi e lungimea – are 330 de kilometri. Apoi vine înălţimea – 24.000 metri diferenţă de nivel. Ajungi la o altitudine de aproape 4000 de metri, untre trebuie să te caţeri şi unde e tot timpul iarnă”, spune bistriţeanul.

Acesta mai spune că este psihic pregătit pentru această cursă, întrebarea pe care şi-o pune fiind: fizicul poate căra în spate un psihic bun atâta amar de drum? Bistriţeanul mai reunoaşte că Tor Des Geants este cea mai mare provocare a vieţii sale de până acum.

„Am încercat să citesc detalii despre cursă, dar mi s-a făcut rău şi am renunţat. În schimb am înţeles de ce o termină doar cam 50-60% dintre cei înscrişi. Pentru mine doar să termin viu o astfel de cursă nu e o opţiune. Vreau ceva mai mult”, completează Tibi Uşeriu. 

A parcurs 215 km prin vânt, ploaie şi lapoviţă

În luna aprilie a acestui an, Tibi Uşeriu, care administrează activitatea unui ONG din Bistriţa-Năsăud, a parcurs 215 kilometri, din Pasul Tihuţa până în Cluj-Napoca, unde a mai participat şi la maratonul internaţional desfăşurat în centrul oraşului.


Foto: Arhivă Personală

tibi useriu2

De 30 de ore a avut nevoie bistriţeanul pentru a duce la bun sfârşit acest traseu. Nici vremea nefavorabilă, presărată cu vânt, ploaie şi lapoviţă nu l-au determinat pe sportivul amator să renunţe.

Dintr-o persoană care nu avea nicio treabă cu sportul, Tibi a ajuns să trăiască pentru asta

Transformarea lui Tibi este incredibilă. Până în anul 2012, Tibi nu avea nicio treabă cu sportul. Nu a făcut niciodată sport nici măcar de plăcere, iar performanţa iese din start din discuţie. Cum a ajuns totuşi să parcurgă şi câte 100 de kilometri de două ori pe lună dintr-un foc?

„Am început în 2012 să alerg, dar aşa cu sutele de metri. Am început dintr-o joacă. Îmi scoteam câinii la plimbare şi cum nu erau dresaţi tot fugeau după animale pe la Tihuţa şi trebuia să fug după ei. După 200-300 de metri eram pe jos, nu mai puteam să alerg, să le fac faţă. Şi atunci mi-am zis: «Mă las-o naibii chiar aşa rău stau cu condiţia fizică? Hai să încerc să fac şi eu mai mult sport»”, explică Tibi.

Bistriţeanul a fost atât de perseverent, încât la un moment dat nu au mai putut să se ţină după el nici câinii. În doar 4 luni de antrenament, Tibi deja alerga pe distanţe care treceau de 30 de kilometri. În locul terenului drept, Tibi preferă natura, începând încă din 2012 să alerge pe dealuri, prin păduri şi pe munte.

„A început să-mi şi placă. La sfârşitul anului 2012 am participat la un maraton montan prin Munţii Apuseni şi m-a prins foarte tare şi competiţia şi am început să alerg mai serios. A devenit un stil de viaţă în timp, iar acum o duc la extrem”, completează maratonistul.


Foto: Arhivă Personală

image

Până acum Tibi a participat la 7-8 competiţii de acest gen, însă niciuna atât de solicitantă. Cel mai mult bistriţeanul a alergat 160 de kilometri. Din noiembrie a început să se antreneze pentru maratonul din acest weekend. Zi de zi, Tibi aleargă între 35 şi 55 de kilometri. Despre cursă spune că nu va abandona sub nicio formă, doar dacă leşină şi cade din picioare.

„Nu am avut darul de alergător, eu mi l-am creat, cu sute de ore de antrenament, cu o disciplină riguroasă, cu o dietă care cred că nu e ţinută nici de cei mai credincioşi în zilele de post. Am o alimentaţie drastică, a trebuit să renunţ la carne, alcool, nopţi nedormite, o groază de produse, cum ar fi brânzeturile şi făina alba. Pentru mine deja de 3-4 ani a devenit un stil de viaţă, altfel nu reuşeam să cresc”, îşi descrie călătoria Tibi.

Vă mai recomandăm:

Maratonistul bistriţean Tibi Uşeriu „vinde“ kilometri pentru copiii dependenţi de dializă. Va alerga din Pasul Tihuţa până la Cluj-Napoca

Bistriţeanul Tibi Uşeriu a dus la bun sfârşit o cursă extremă de peste 200 de kilometri prin frig, vânt şi lapoviţă

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite