Maratonistul bistriţean Tibi Uşeriu „vinde“ kilometri pentru copiii dependenţi de dializă. Va alerga din Pasul Tihuţa până la Cluj-Napoca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bistriţean se pregăteşte să pornească în cursa vieţii sale. Tibi Uşeriu va parcurge în aproximativ 30 de ore nu mai puţin de 215 kilometri, din Pasul Tihuţa până în Cluj-Napoca, unde participă şi la maratonul internaţional. Toate acestea pentru a strânge bani pentru copiii dependenţi de dializă din Cluj-Napoca.

În doar câteva minute de conversaţie, Tibi Uşeriu, un bistriţean de 41 de ani care-şi duce traiul într-un colţ de rai de la Tihuţa,  reuşeşte să te motiveze cum nu  poate niciun speaker motivaţional, care din asta trăieşte. Siguranţa cu care îţi spune că îşi va duce la îndeplinire planul este surprinzătoare, mai ales că în cazul acesta „planul” este niţel extrem.

Sâmbătă dimineaţa, Tibi Uşeriu, administratorul Asociaţiei Tăşuleasa Social încă din 2008, va porni în maratonul vieţii sale. Bistriţeanul îşi propune să alerge în jur de 30 de ore, cumulând 215 kilometri.
Punctul de pornire este Pasul Tihuţa, unde locuieşte, urmând să treacă prin Bistriţa, Beclean, Gherla şi să ajungă în Cluj-Napoca. Odată ajuns în Cluj-Napoca, bistriţeanul nu se va odihni, ci va participa şi la maratonul internaţional ce va avea loc în centrul oraşului duminică.

Toate acestea pentru o cauză nobilă. Tibi Uşeriu încearcă să strângă bani pentru o fundaţie care le plăteşte copiilor clujeni dependenţi de dializă tratamentul de care au nevoie.

Donatorii „cumpără” kilometri pe care îi face Tibi

„Un prieten m-a rugat să fac chestia asta. Eu am vrut să o fac fără să ştie lumea, fără ca maratonul meu să ajungă în mass-media. Prietenul meu de la Cluj mi-a spus: «Mă dacă tot eşti nebun şi vrei să faci o chestie de genul, fă-o pentru un scop umanitar». Atunci el mi-a făcut cunoştinţă cu fundaţia şi eu nu am stat pe gânduri şi am acceptat. Nu am alergat niciodată o distanţă aşa lungă şi mă motivează foarte tare când ştiu că alerg pentru nişte copii care chiar au nevoie de nişte bani”, povesteşte Tibi Uşeriu.

Practic cei care vor să sprijine demersul lui Tibi şi totodată copiii dependenţi de dializă din Cluj-Napoca pot să „cumpere” kilometri pe care bistriţeanul îi face. Deşi maratonul încă nu a început, peste 20 de persoane au donat diverse sume de bani pentru fundaţia sprijinită de Tibi. Mulţi dintre donatori au ales să ofere sume mai însemnate decât numărul de kilometri pe care vrea să îi parcurgă maratonistul.

image

Dintr-o persoană care nu avea nicio treabă cu sportul, Tibi a ajuns să trăiască pentru asta

Transformarea lui Tibi este incredibilă. Până în anul 2012, Tibi nu avea nicio treabă cu sportul. Nu a făcut niciodată sport nici măcar de plăcere, iar performanţa iese din start din discuţie. Cum a ajuns totuşi să parcurgă şi câte 100 de kilometri de două ori pe lună dintr-un foc?

„Am început în 2012 să alerg, dar aşa cu sutele de metri. Am început dintr-o joacă. Îmi scoteam câinii la plimbare şi cum nu erau dresaţi tot fugeau după animale pe la Tihuţa şi trebuia să fug după ei. După 200-300 de metri eram pe jos, nu mai puteam să alerg, să le fac faţă. Şi atunci mi-am zis: «Mă las-o naibii chiar aşa rău stau cu condiţia fizică? Hai să încerc să fac şi eu mai mult sport»”, explică Tibi.

Bistriţeanul a fost atât de perseverent, încât la un moment dat nu au mai putut să se ţină după el nici câinii. În doar 4 luni de antrenament, Tibi deja alerga pe distanţe care treceau de 30 de kilometri. În locul terenului drept, Tibi preferă natura, începând încă din 2012 să alerge pe dealuri, prin păduri şi pe munte.

„A început să-mi şi placă. La sfârşitul anului 2012 am participat la un maraton montan prin Munţii Apuseni şi m-a prins foarte tare şi competiţia şi am început să alerg mai serios. A devenit un stil de viaţă în timp, iar acum o duc la extrem”, completează maratonistul.

Până acum Tibi a participat la 7-8 competiţii de acest gen, însă niciuna atât de solicitantă. Cel mai mult bistriţeanul a alergat 160 de kilometri. Din noiembrie a început să se antreneze pentru maratonul din acest weekend. Zi de zi, Tibi aleargă între 35 şi 55 de kilometri. Despre cursă spune că nu va abandona sub nicio formă, doar dacă leşină şi cade din picioare.

„Nu am avut darul de alergător, eu mi l-am creat, cu sute de ore de antrenament, cu o disciplină riguroasă, cu o dietă care cred că nu e ţinută nici de cei mai credincioşi în zilele de post. Am o alimentaţie drastică, a trebuit să renunţ la carne, alcool, nopţi nedormite, o groază de produse, cum ar fi brânzeturile şi făina alba. Pentru mine deja de 3-4 ani a devenit un stil de viaţă, altfel nu reuşeam să cresc”, îşi descrie călătoria Tibi.

Vă mai recomandăm:

FOTO Poteca Maria Theresia, drum istoric refăcut în Munţii Călimani

Cum a reuşit o asociaţie bistriţeană să-i facă pe zeci de mii de copii să iubească natura. 30.000 de arbori au fost plantaţi simultan în 40 de localităţi

FOTO Zonă de neratat: Pădurea Pedagogică de la Tihuţa, locul unde ecologia şi biologia se învaţă pe viu




 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite