Românul care a uimit Qatarul, la International Food Festival, cu acrobaţiile sale cu blatul de pizza

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Stoian a făcut senzaţie cu acrobaţiile sale la festivalul din Qatar FOTO: Arhivă Personală
Lucian Stoian a făcut senzaţie cu acrobaţiile sale la festivalul din Qatar FOTO: Arhivă Personală

Preţ de patru zile, Lucian Stoian, un administrator de pizzerie din Beclean, a uimit Qatarul, la International Food Festival. A reuşit să facă asta cu câteva bucăţi de aluat şi făină şi, evident, cu multă pricepere. În anul 2012, Lucian s-a clasat pe locul al cincilea la Campionatul Mondial de Acrobaţii cu Aluatul de Pizza de la Paris.

 Mâncarea a fost vedeta la Qatar săptămâna trecută, locaţia exclusivistă găzduind International Food Festival. Din dorinţa de a nu-şi lăsa vizitatorii să se plictisească organizatorii au căutat şi doi „acrobaţi”, care fac magie cu blaturile de pizza.

De Lucian Stoian au dat după un Google search, organizatorii festivalului arătându-se vrăjiţi de abilităţile beclenarului de 35 de ani, care a urcat pe YouTube şi pe site-ul pizzeriei sale din Cluj-Napoca mai multe filmuleţe cu acrobaţiile sale cu blaturile de pizza.

Odată invitat la festival, Lucian nu a stat pe gânduri şi a răspuns invitaţiei, care, crede el, îi va ajuta serios palmaresul. Alături de el, a mai făcut magie cu blaturile de pizza un ceh.

„La început am fost rezervaţi, dar a fost o experienţă faină. Feedback-ul a fost şi el foarte bun, după cum se poate vedea şi în fotografii. Am susţinut câte trei show-uri zilnic în diverse locuri, uneori chiar în mijlocul mulţimii”, spune Lucian Stoian.

Lucian Stoian nu vrea să se oprească aici şi vrea să îşi promoveze şi pizzeria cu abilitatea care l-a făcut cunoscut în lume. Acest lucru se va întâmpla cel mai probabil în vară, când timpul îi va permite să facă show-uri cu blaturile de pizza în aer liber.

lucian stoian 4

Lucian Stoian, unul dintre puţinii „acrobaţi” din România

Beclenarul de 35 de ani s-a apucat de făcut pizza în anul 2000, pe când era student şi avea nevoie de un venit suplimentar pentru a se întreţine pe perioada studiilor în Cluj-Napoca. A ajuns să îndrăgească atât de mult această lume, încât a ajuns şi în Anglia şi Franţa unde nu a făcut altceva decât să se specializeze în prepararea uneia dintre cele mai iubite produse din lume.

Lucian Stoian nu este cunoscut doar pentru pizza sa gustoasă, ci şi pentru jongleriile pe care le face cu blaturile din aluat. Această pasiune, spune Lucian, a venit natural şi a fost cultivată cu multă perseverenţă.

A început să jongleze cu aluatul de pizza în urmă cu aproape 10 ani, după ce a văzut asta la doi preparatori de pizza din sudul ţării. I-a luat două-trei luni să înveţe bazele acestui „sport“, după care a fost autodidact şi s-a perfecţionat având drept „profesor“ YouTube-ul. Acrobaţiile mai complicate îi răpesc mult timp chiar şi acum.



„Ţine foarte mult de practică şi de pasiune. La început, ţin minte că mi-a făcut maică-mea milieuri rotunde, pe care le udam, pentru a le face mai grele, şi puteam astfel să exersez. Acum, sunt tot felul de nebunii special făcute pentru a putea exersa, cum sunt şi imitaţiile de aluat din silicon“, explică Lucian Stoian.

Tânărul se foloseşte de două sau chiar trei bucăţi de aluat concomitent, pe care le aruncă în aer cu mâinile sau chiar cu picioarele. Cei mai pricepuţi dintre „sportivi“ folosesc bucăţi uriaşe de aluat, ce pot să aibă şi un metru şi jumătate diametru. După o astfel de jonglerie, aluatul, care nu are voie să ajungă pe podea, este numai bun pentru o pizza.

lucian stoian  6

Beclenarul a adjudecat locul 5 la Campionatul Mondial de Acrobaţii cu Aluatul de Pizza

Dacă în România această îndeletnicire pare una „exotică“ şi neobişnuită, în alte ţări europene, acest sport este promovat, iar practicanţii săi sunt chiar puşi la încercare în diverse competiţii.

Se punctează dexteritatea, viteza, spectaculozitatea, dar şi creativitatea. Una dintre regulile acestor competiţii este ca aluatul să nu ajungă sub nicio formă pe podea. Lucian Stoian precizează că în ultimii ani acest fenomen a început să se dezvolte şi în România, el fiind chiar invitat de diverse localuri pentru a-i întreţine şi impresiona pe gurmanzi cu talentul său neobişnuit.



În ultimii trei ani, ardeleanul a lucrat în Franţa, de unde a şi „furat“ din influenţe, pe care acum le foloseşte cu succes în reţetele sale. Tot acolo se afla în anul 2012, când a auzit despre Campionatul Mondial de Acrobaţii cu Aluatul de Pizza care se desfăşura la Paris.

Fiind pasionat de acrobaţii cu aluatul de pizza, tentaţia de a afla la ce nivel e, comparativ cu alţi preparatori de pizza specializaţi în aşa ceva, a fost deosebit de mare, astfel că Lucian Stoian s-a înscris la competiţie fără să ezite.

Tânărul a reuşit să se claseze pe poziţia a cincea, în condiţiile în care topul era dominat de italieni, fiind cinci-şase reprezentanţi.

„Pentru mine a fost bine şi m-am bucurat că am ieşit pe locul 5, pentru că am văzut unde mă situez şi am văzut cum stau treburile în această lume“, completează bistriţeanul.

Vă mai recomandăm:


Bulbii de crin de munte, florile de soc, fructele de slăbănog din „cămara” Munţilor Rodnei dau gust bucătăriei tradiţionale de sute de ani

image

REDESCOPERIRE Claudiu Iuşan, biologul Parcului Naţional Munţii Rodnei, a adunat peste 500 de reţete culinare din 30 de comunităţi din Bistriţa-Năsăud şi din Maramureş, bazate pe plante spontane. Supa din bulbi de crin de munte, omleta cu flori de soc sau salata cu fructe de slăbănog sunt câteva dintre preparatele-minune din sânul naturii.

FOTO O gospodină din Bistriţa Năsăud i-a cucerit pe străini cu o plăcintă devenită marcă înregistrată. Secretele unei reţete care s-a „copt” la Runcu Salvei

În Runcu Salvei, o comună pitorească de munte din Bistriţa-Năsăud găsim o adevărată „surprinză” culinară. Cuptoarele femeilor din comună adăpostesc o plăcintă cu brânză sărată cu aspect de cozonac inventată din greşeală acum câteva decenii bune, ce a ajuns prin mai toată Europa. Secretele ei ni le dezvăluie Maria Andone, nepoata celei care a şi inventat-o.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite