Primul drum turistic din Bistriţa-Năsăud a devenit practicabil FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Drumul Judeţean 173 din Bistriţa-Năsăud, cel care face legătura între localitatea Bistriţa Bârgăului şi lacul Ciolibiţa a fost dat în folosinţă. Turiştii pot ajunge în sfârşit pe un drum asfaltat şi modernizat până la cabanele de pe malul stâng al lacului de acumulare.

După doi ani în care s-a lucrat aici, 5,5 kilometri din DJ 173 au fost finalizaţi, porţiunea care leagă Bistriţa Bârgăului de drumul care urcă la cariera de piatră din Colibiţa a fost dată în folosinţă. Mai urmează anul viitor să fie finalizaţi restul de trei kilometri până în satul Miţa, situat la coada lacului de acumulare Colobiţa.

image

Click pe poze pentru a vedea cum arată noul drum

Preşedintele Consiliului Judeţen, Liviu Rusu, spune că această porţiune era cea mai importantă pentru că este cea mai circulată de către turiştii care vin aici şi ajută la transformarea Colibiţei într-o adevărată staţiune, deoarece fără infrastructură rutieră nu se poate face turism în adevăratul sens al cuvântului.

„Anul acesta, în 2011, decretăm ca cea mai frumoasă zonă a judeţului, Colibiţa. Deocamdată, aici putem vorbi de o staţiune judeţeană, iar pentru viitor vrem să devină naţională, iar peste vreo 30 de ani chiar internaţională. Primul pas spre acest lucru este reabilitarea drumului judeţean 173. Am modernizat 5 kilometri şi jumătate, valoarea lucrărilor fiind în jur la 5,5 milioane de lei. La aceştia se adaugă şi lucrările de consilidare a podului de la Şoimu care a costat în jur de 2,5 milioane de lei. Costurile acestui drum sunt atât de ridicate, deoarece au fost necesare lucrări importante de consilidare precum şi realizarea mai multor parapeţi şi panouri de sprijin“, a declarat Liviu Rusu.

După ce se finalizează şi porţiunea până în Miţa se vor face lucrări de consolidare a stâncilor de pe marginea drumului. „Poate vi se pare cam scump kilometrul de drum, acesta ajungând undeva la 1 milion de lei, dar asta se datorează faptului că drumurile de munte sunt mai greu de efectuat, mai ales drumurile care sunt în pantă, la care trebuie lucrat la zidurile de sprijin sau la consolidări", spus Liviu Rusu.

De anul viitor preşedintele CJ promite că vor începe lucrările de reabilitare şi la drumul Blajului, cel care face legătura între Mureşenii Bârgăului şi Colibiţa şi despre care circulă o legendă că lucrările de pe el nu vor rezista niciodată. „Într-adevăr, în legătură cu acel drum circulă o poveste cum că un clarvăzător din zonă a prevestit că acel drum nu va fi niciodată practicabil şi se va strica şi surpa de fiecare dată. Sperăm ca lucrările pe care le vom face acolo să demonteze acea legendă", promite primarul comunei Bistriţa Bârgăului, Vasile Labă.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite