Preşedintele de CJ Radu Moldovan: Sunt firme care au transformat contestarea licitaţiilor publice într-o afacere „neortodoxă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Contestaţiile întârzie mult proiectele pe fonduri europene, crede preşedintele de CJ Radu Moldovan FOTO: Bianca Sara
Contestaţiile întârzie mult proiectele pe fonduri europene, crede preşedintele de CJ Radu Moldovan FOTO: Bianca Sara

În cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate marţi, la Bistriţa, preşedintele de Consiliu Judeţean Radu Moldovan a precizat că sunt firme care au transformat contestarea licitaţiilor publice într-o afacere necurată.

„Sunt firme care contestă (n.r. licitaţiile publice) doar de dragul de a contesta, ca pe urmă, cu tot felul de înţelegeri neortodoxe să facă târguri şi să-şi retragă contestaţia contra unor sume de bani. Există şi firme care fac afaceri astfel”, a declarat Radu Moldovan, marţi.

Acesta a mai spus că firmele care contestă aiurea licitaţiile pot să întârzie semnarea unui contract şi un an şi jumătate, îngreunând astfel accesarea eficientă a fondurilor europene.

Potrivit preşedintelui de Consiliu Judeţean Radu Moldovan garanţia de 1% pe care a dorit să o introducă ministrul Fondurilor Europene Eugen Teodorovici a fost o idee bună, reuşind să reducă la 20% numărul contestaţiilor. Deşi a obţinut acordul Comisiei Europene, Curtea Constituţională a „interzis-o”.

Radu Moldovan a recomandat şi secretizarea evaluării proiectelor până la licitaţie, precum şi eliminarea celor care nu se încadrează cu ofertele în marja de 30%. Astfel, ar fi evitate şi situaţiile în care unele firme coboară ofertele până la 50% din preţul de licitaţie şi se trezesc că nu le ajunge suma pentru a duce la bun sfârşit contractul.

Preşedintele de Consiliu Judeţean a mai dezvăluit faptul că încă din anul 2012 face sesizări în speranţa că se va rezolva ceva, însă o echilibrare a situaţiei ar putea fi adusă doar de modificări ale legislaţiei licitaţiilor.

Vă mai recomandăm:

Învârteli cu groapa de gunoi ecologică ce a înghiţit zeci de milioane de lei. Un director din CJ a fost dat pe mâna procurorilor de ANI

Apropiatul lui Dan Voiculescu, Corneliu Pascu a mai pus mâna pe un contract de 27,3 milioane de lei de la Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud 

BistriţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite