Peste 100 de copii fac la pas 4-5 kilometri prin noroaie, în vreme ce microbuzul şcolar stă parcat în faţa casei şoferului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copii de o şchioapă sunt nevoiţi să bată kilometri pe jos prin noroaie zilnic FOTO: Bianca Sara
Copii de o şchioapă sunt nevoiţi să bată kilometri pe jos prin noroaie zilnic FOTO: Bianca Sara

Peste 100 de copii din comuna bistriţeană Lunca Ilvei bat zilnic câte 4-5 kilometri pe jos, prin noroaie, în timp ce microbuzul şcolar „se odihneşte” la ora prânzului. Mai mult, atunci când este folosit, microbuzul transportă doar elevii care locuiesc la asfalt, nu şi pe cei de pe străzile cu noroaie.

Situaţie incredibilă într-o comună de munte din Bistriţa-Năsăud, care se laudă cu cadastrul pus la punct, cu Internet de mare viteză şi cu o reducere considerabilă la căldură în clădirile folosite de autorităţile locale după ce s-a aliat cu un afacerist din zonă. Autorităţile locale par să fi uitat de cei mai mici dintre locuitorii săi, pe care îi lasă să meargă zilnic aproape 5 kilometri pe jos, prin noroaie.

 În jur de 130 de copii, cu vârste cuprinse între 6 şi 14 ani din Lunca Ilvei parcurg zilnic câte 4-5 kilometri pentru a ajunge la şoala din localitate. Mare parte din drumurile parcurse de cei mici sunt pline de noroaie pe tot parcursul iernii, primăverii şi toamnei.

Revoltaţi, părinţii copiilor spun că de ani de zile cer Primăriei şi directorului şcolii din localitate să rezolve problema şi să-i scutească pe cei mici de drumul prin noroaie, mai ales că este vorba despre zeci de copii din clasele primare.

„Am trei copii de 6, 7 şi 10 ani, merg împreună la şcoală prin noroaie. S-au obişnuit, dar tot nu le e uşor să se treazească pe la 6:00 ca să ajungă la şcoală. Merg singuri că nu avem vreme să mergem cu ei zilnic la şcoală. Stăm cu frica în sân, mai ales că ai mei au de trecut două ape, când se umflă apele din cauza ploilor ne îngrijorăm şi noi”, povesteşte Morar Cristina, mama unuia dintre copiii care sunt nevoiţi să bată zilnic aproape 10 kilometri dus-întors.


Părinţii celor mici au ieşit în stradă nemulţumiţi de faptul că microbuzul şcolar nu ajunge şi pe străzile lor

la scoala prin noroaie 3

Culmea este faptul că şcoala din localitate are un microbuz şcolar, de care beneficiază doar 30 dintre copii. Microbuzul de 14 locuri a fost primit în anul 2008, iar de atunci duce doar copiii care locuiesc la asfalt, „uitând” de cei care se târâie zilnic prin noroaie.

„Şoferul refuză să intre pe uliţele acestea, spunând că nu-şi baga microbuzul pe noroaie. 4 kilometri au de mers zilnic copiii până la şcoală. Vin murdari cu noroi până la genunchi”, susţine unul dintre părinţi.

Balea Ionel, directorul şcolii din Lunca Ilvei spune că microbuzul efectuează doar acest traseu pentru că în 2008 una dintre şcolile din localitate s-a desfiinţat şi a fost nevoit să pună un mijloc de transport la dispoziţia elevilor repartizaţi la noua unitate de învăţământ. Celelalte trasee sunt însă ignorate.

Mai mult, microbuzul efectuează doar 4 curse zilnic, două dimineaţa şi două la prânz. De transport beneficiază, culmea, doar cei mai mari dintre elevi, cursele fiind stabilite la orele 13:00 şi 14:00, astfel că cei mai mici din clasele primare care ies de la şcoală la ora 12:00 sunt nevoiţi să meargă pe jos.

la scoala prin noroaie  2

La ora prânzului, microbuzul se „odihnea” în faţa casei şoferului, în timp ce copiii din clasele primare mergeau pe jos

Explicaţia şoferului este de necrezut: cei mici nu ştiu să închidă uşa ca lumea la microbuz şi decât să stea cu ochii pe ei să nu se accidenteze, cei mici merg pe jos acasă. Luni la ora 12:00, în loc să-i ducă pe cei mici la şcoală, şoferul de microbuzului lucra în grădină, iar maşina era parcată în faţa casei, în loc să-i ducă pe cei mici acasă.

Vă mai recomandăm:

Scandalurile care au zguduit şcoala bistriţeană. De la elevul lăsat într-o baltă de sânge de colegi, la profesori care-i articulează pe copii cu palma şi pumnul

Elevii care au înşelat sistemul pentru a-şi lua calculatoare pe banii statului, daţi în judecată de inspectoratul şcolar pentru recuperarea prejudiciului

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite