FOTO Văcuţe de 2.000 de euro bucata oferite în dar romilor din Bistriţa-Năsăud

0
Publicat:
Ultima actualizare:

25 de văcuţe gestante din rasa Holstein Friza au fost oferite cadou unui număr de 25 de familii de romi din Dumitriţa şi Budacu de Sus. Romii au obligaţia să nu vândă animalul, iar primul „urmaş” al acestuia să îl doneze unei alte familii nevoiaşe din comunitate.

Iniţiativa aparţine Fundaţiei Heifer România, care a mai donat în mai multe zone din ţară păsări sau capre pentru a creşte veniturile familiilor nevoiaşe. Potrivit reprezentanţilor fundaţiei programele derulate în trecut au fost un succes, unele familii ajungând chiar să îşi pună pe picioare ferme cu ajutorul animalelor primite.

Succesul se datorează şi criteriului de selecţie, dar şi verificărilor atente de după, beneficiarii fiind obligaţi de un contract să respecte anumite reguli. Aceştia nu pot vinde animalul şi trebuie să îl îngrijească corespunzător. De asemenea, tot prin contract, romii sunt obligaţi să ofere prima văcuţă fătată de cea primită de ei, unei alte familii din comunitate.

„Scopul programului este să încurajeze familiile de romi cu experienţă în creşterea animalelor să se asocieze şi să continue să-şi dezvolte micile ferme pentru a avea pe termen lung afaceri profitabile  prin producţia de lapte de bună caliatate. Programul are şi componente de instruire a micilor fermieri privind sănătatea, nutriţia, îngrijirea şi mulsul animalelor, pentru a obţine lapte conform cu standardele de calitate europene,” susţin reprezentanţii Fundaţiei Heifer România.

Acesta este primul program care oferă în dar văcuţe din rasa Holstein Friza, considerată una dintre cele mai bune, asta pentru că poate să dea şi 50-60 de litri de lapte pe zi dacă este alimentată corespunzător, în condiţiile în care animalele autohtone dau în jur de 10 litri.

 Şi preţul unui astfel de exemplar este pe măsură, acesta ajungând la 2000 de euro, în cazul de faţă adăugându-se şi cheluielile de transport, vacile fiind aduse direct din Suedia.

Pentru a se păstra caracteristicile rasei, reprezentanţii fundaţiei susţin că vor aduce din Suedia material seminal pentru ca urmaşele văcuţelor să fie la fel de profitabile. .

Darul a fost oferit de cei de la Heifer România chiar în ziua de Sfântul Nicolae, spre bucuria romilor, care aşteptau, cu mic cu mare,  văcuţele cu sufletul la gură.

„Ăsta îi un dar mare şi de la Dumnezeu şi de la oameni. (…) Avem otavă, avem fân, o îngrijesc că am nevoie de ea. Nu o iau dacă nu vreau să o îngrijesc, atunci mai bine s-o ieie altu care o îngrijeşte. Îs casnică, dar io nu vreau să stau, că Dumnezeu ne-o lăsat ca să lucrăm. Dacă eşti gospodar, te descurci, noi cu vaci am crescut de când eram mici,” a declarat una dintre femeile care a primit o văcuţă.

În Bistriţa-Năsăud au ajuns primele 25 de juninci din rasa Holstein Friza, urmând ca programul să se extindă şi în alte judeţe din ţară. În total, în cadrul programului vor fi dăruite peste 100 de văcuţe gestante. Programul aduce în Bistriţa-Năsăud şi 28.000 de doze de material seminal care vor fi oferite gratuit operatorilor de însămânţări artificial.



Vă mai recomandăm:

Premieră în România: un avion cu 70 de vaci din Irlanda a aterizat pe aeroportul timişorean

Singura vacă din judeţ care dă 60 de litri de lapte pe zi

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite