FOTO Cum i-a impresionat o româncă pe gurmanzii din Italia cu prăjiturile copilăriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Italienii sunt mari amatori de dulciuri şi sunt şi foarte pricepuţi şi la prepararea lor. O româncă a reuşit să-i impresioneze pe pofticioşii din Italia, unde o persoană din cinci este specializată în dulciuri, cu prăjiturile româneşti ale copilăriei din perioada comunistă.

Sălăgean Codruţa are 46 de ani, este din Bistriţa şi de mai bine de 7 locuieşte în Italia, unde face curat în casele italienilor. De ani de zile bistriţeanca petrece ore bune în bucătărie, iar în urmă cu doi ani şi jumătate a descoperit o pasiune ce vine să-i completeze veniturile.

Bistriţeanca face torturi şi prăjituri pentru italieni, dar şi pentru românii stabiliţi în Italia. Performanţa bistriţencei este cu atât mai mare cu cât în Italia, una din cinci persoane este specialistă în dulciuri.

 În timp torturile bistriţencei au devenit tot mai spectaculoase, incluzând flori din zahăr ce seamănă izbitor cu originalul sau figurine inspirate din poveşti sau desene animate.


„Totul a început cu un tort pentru prietena fetiţei mele. La început am făcut torturi pentru prieteni, apoi ei au spus celor din jur şi încet, încet am ajuns să cunosc foarte multă lume care astăzi mă solicită pentru diverse evenimente importante. E extraordinar sentimentul acesta de creştere a calităţii muncii sale, deoarece am învăţat totul singură, nu am făcut cursuri”, explică bistriţeanca.


Albă ca zăpada şi Albiniţa fac furori printre italieni

În tot acest timp Codruţa a fost autodidactă, folosindu-se de diverse tutoriale şi reţete găsite pe Internet sau aduse chiar din copilăria sa din România comunistă. Astfel, pe lângă prăjiturile tradiţionale italiene, bistriţeanca a inclus în oferta sa şi prăjituri populare în România încă de pe vremea comuniştilor: Albă ca Zăpada sau Albiniţa.

„Am propus şi reţete româneşti şi au fost apreciate. Le plac foarte mult prăjituri precum Albă ca Zăpada sau Albiniţa. Le plac mult prăjiturile cu foi, cu nucă, torturile mici şi foarte simple”, completează Codruţa.

image


Un tort cât patru, cea mai complex comandă

Cea mai complicată şi complexă comandă pe care a avut-o de onorat Codruţa a fost un tort pentru patru zile de naştere, cu umplutură şi decoraţii diferite. Toate cele patru torturi trebuiau unite între ele astfel încât să rezulte un singur tort uriaş. Nu mai puţin de o săptămână a petrecut Codruţa în bucătărie pentru a onora această comandă.

Mai mult, pasiunea pentru torturi pare să o transmită şi fetei sale de 13 ani Rahela, care o ajută la decoraţiunile mai simple. Întreaga familie a bistriţencei îi susţine pasiunea, cel mai aprig critic al său fiind soţul său.

Talentul Codruţei a fost recunoscut şi la un concurs regional de cake design pentru amatori, unde a câştigat locul I cu un tort cu broscuţe, asta deşi a concurat doar cu italieni.


Una dintre decoraţiunile făcute de Codruţa (Foto: Arhivă personală)

image

„E ca o lume a basmelor, văd un obiect, o floare, o imagine, mă inspiră şi mă gândesc cum aş putea să îl aduc în formă de decor”, spune Codruţa despre decoraţiunile folosite.

Codruţa spune că pe lângă preţul accesibil, un kilogram de tort pornind de la 13 euro, oferă produse realizate din ingrediente naturale, lucruri tot mai rar întâlnite în clasicele laboratoare de prăjituri.



Vă mai recomandăm:

Afaceri ca la mama acasă: cum fac bani sătencele din România cu un brand de milioane, „Povila de Bârgău”

Două mame susţin tratamentul copiilor lor autişti cu surplusul din cămară. Gogoşarii în sos de muştar, printre specialităţi



 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite