FOTO Cum a scos Primăria Bistriţa „ungurescul” din maialul maghiar bistriţean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Bianca Sara
FOTO: Bianca Sara

Duminică, Ştrandul Municipal a găzduit concursul de gătit gulaş din cadrul maialului maghiar bistriţean. Singurul element care sugera faptul că acesta face parte din sărbătoarea maghiarilor erau formaţiile de dans tradiţional de pe scenă. La concurs nu au participat echipe formate din maghiari, deşi s-au anunţat două grupuri din Ungaria, iar partidul minorităţii care până acum organiza sărbătoarea a fost şi el absent.

Weekendul acesta la Bistriţa s-a desfăşurat maialul maghiar bistriţean, o sărbătoare pe care de mai bine de zece ani o organizează minoritatea, în colaborare cu Primăria Bistriţa. Aceasta de regulă include un program artistic, concursuri şi jocuri sportive, precum şi un deja devenit tradiţie concurs de gătit gulaş, specialitatea maghiarilor.

Anul acesta, din cauza faptului că Pădurea Schullerwald locul unde se organiza de regulă sărbătoarea este în reabilitare, organizatorii au fost nevoiţi să găsească alternative. Astfel, sărbătoarea a fost împărţită pe două zile, în prima Pietonalul Liviu Rebreanu găzduind un spectacol de dansuri şi cântece tradiţionale maghiare.

Dacă sâmbătă UDMR a fost prezent la momentele artistice care au început la prânz, debutând cu tradiţionala paradă a portului popular maghiar, duminică, la concursul de gătit gulaş de la Ştrandul Municipal nu au mai apărut.

Şi etnicii maghiari prezenţi au putut fi număraţi pe degete, singura care mai aducea aminte de faptul că totuşi vorbim de o sărbătoare dedicată culturii ungureşti era scena, unde au continuat momentele artistice începute sâmbătă.

La concursul de gătit gulaş s-au prezentat doar 12 echipe, deşi s-au înscris 18. Printre marile absente s-au numărat şi echipele din Ungaria, care an de an au fost prezente, încântând papilele gustative ale bistriţenilor cu reţete tradiţionale de gulaş şi cu carne de mistreţ. Absenţi au fost şi membrii UDMR, care organizează evenimentul.

Deşi municipalitatea nu a dorit să comenteze absenţa organizatorilor, se pare totuşi că maghiarii ar fi fost deranjaţi de faptul că Primăria Bistriţa încearcă în ultimii ani să îşi „însuşească” sărbătoarea.
Nici jocurile sportive care trebuiau să se desfăşoare la complexul MHC de la lac nu s-au mai organizat, în ciuda faptului că vremea a permis asta.

Premiul pentru prezenţa constantă la concurs a mers la Liceul Tehnic de Servicii şi la Comelf, care sunt prezenţi an de an de mai bine de 3 ediţii. Locul III a mers tot la Liceul Tehnic de Servicii, locul II la echipa formată din membri PSD, iar locul I la echipa denumită „Familia Bundy”, condusă de fostul viceprimar Florin Găurean, care a „imitat-o” pe câştigătoarea concursului Eurovision. Aceasta nu este prima dată când această echipa urcă pe podium. Anul precedent echipa s-a prezentat la competiţie cu tractorul.

Câştigătorii au fost recompensaţi cu câte un ceaun de diferite mărimi, şorţuri, diplome şi bonete de bucătari.
 

Vă mai recomandăm:


Intrarea armatei hortiste în Bistriţa-Năsăud: oameni călcaţi de cai, bătuţi până la sânge, puşi să tragă la jug sau spânzuraţi

Maeştrii gulaşului la ceaun s-au întrecut duminică, la Bistriţa. Chimenul şi carnea de vânat, ingrediente secrete

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite