FOTO Ajunsă la majorat, Zamfira a avut invitaţi la nuntă din 11 ţări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Bianca Sara
FOTO: Bianca Sara

11 ţări au luat startul la Nunta Zamfirei anul acesta, ajunsă deja la a XVIII-a ediţie. Organizatorii au încercat să ridice standardele anul acesta şi au chemat ansambluri folclorice din ţări mai exotice precum Algeria, Argentina sau Mexic. Lipseşte însă concursul „Miss Zamfira”, ţările participante considerând cerinţele organizatorilor prea...solicitante.


După ce ansamblurile din cele 11 ţări au oferit reprezentaţii de dansuri tradiţionale în diferite locaţii din oraş încă din prima parte a zilei, seara petrecerea s-a încins. Cei care au dat startul au fost bistriţenii de la Balada şi Cununa de pe Someş, care au oferit o mostră de dans tradiţional românesc reuşind în cele câteva minute care le-au fost dedicate să nu uite nicio zonă a ţării.

Au urmat croaţii şi algerienii care au captat atenţia publicului atât cu mişcările exotice, dar şi cu costumaţia. Nu au fost singurii invitaţi „exotici”, printre cei prezenţi numărându-se ansambluri folclorice din Argentina, Israel sau chiar Mexic, care  ne-au adus aminte fără să eziste de celebri „mariachi”.

De altfel, potrivit organizatorilor din cauza situaţiei conflictuale din ţările de origine, a fost destul de complicat ca la festival să participe ansamblurile folclorice din Algeria sau Egipt.

Prezente au fost  şi ansambluri folclorice din Ungaria, Polonia, Croaţia, Belarus, Germania sau Italia. Italienii au arătat astăzi în faţa scenei mici de pe Pietonalul Liviu Rebreanu că nu doar pizza este specialitatea lor, descurcându-se destul de bine şi la „manevrat” naiul, momentul artistic adunând în scurt timp zeci de bistriţeni curioşi.

Nunta Zamfirei a fost acompaniată anul acesta de un târg cu produse tradiţionale româneşti, dar şi din diferitele ţări participante. Ceea ce lipseşte anul acesta este însă Miss Zamfira, renunţându-se la concursul de frumuseţe, se pare, la cererea concurenţilor, cărora li s-au părut prea complicate probele la care urmau să fie supuse tinerele din ansamblurile prezente. Acestea erau nevoite să înveţe cel puţin un dans tradiţional românesc, dar şi o piesă din folclorul nostru.

Festivalul Nunta Zamfirei se va întinde pe patru zile, ultimul spectacol urmând să aibă loc marţi, 30 iulie.



Vă mai recomandăm:

VIDEO AUDIO Modelul „Mazăre” a ajuns pe meleaguri bistriţene. De la „momente vesele”, la imnul comunei Livezile


 

Nuditatea magică în folclorul bistriţean

 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite