Drumul neobişnuit al unui ardelean spre fine dining: s-a pregătit să devină geograf, a trăit din ceasuri pictate manual, iar un job de vară l-a dus în bucătărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Lechinţan s-a pregătit să devină geograf, însă a ajuns în bucătărie, domeniu de care s-a îndrăgostit FOTO: Arhivă Personală
Dan Lechinţan s-a pregătit să devină geograf, însă a ajuns în bucătărie, domeniu de care s-a îndrăgostit FOTO: Arhivă Personală

Dan Lechinţan are 23 de ani şi este bucătar într-un restaurant din Germania. Drumul său spre bucătărie a fost unul cel puţin neobişnuit: s-a pregătit să devină artist, iar mai apoi geograf, a trăit din ceasuri pictate manual, iar un job de vară i-a făcut cunoştinţă cu mâncarea.

Cu Dan Lechinţan am făcut cunoştinţă în 2014, când realiza ceasuri pictate manual, la comandă. Tânărul are 23 de ani şi abia acum şi-a găsit marea pasiune: bucătăria, după un drum care nu pare să aibă nicio legătură cu domeniul gastronomic.

Dan a urmat Liceul de Arte Plastice „Corneliu Baba” din Bistriţa. Imediat după ce a terminat liceul a schimbat macazul şi s-a înscris la Facultatea de Geografie din Cluj-Napoca. 

Pentru o perioadă a continuat să îşi facă banii de buzunar din ceea ce ştia să facă cel mai bine: arta. Aşa că s-a pus pe făcut ceasuri personalizate, pictate manual. Acestea au ajuns la prieteni din Bistriţa, Cluj-Napoca, dar şi la români stabiliţi în Italia. 

Un job de-o vară l-a adus în bucătărie

Un job de o vară l-a făcut pe Dan Lechinţan să schimbe din nou macazul şi să se îndrăgostească de bucătărie, deşi s-a pregătit în domenii cu totul diferite. În urmă cu doi ani, dorind să îşi facă nişte bani de buzunar pentru vacanţa de vară, Dan se angajează ca spălător de vase la un restaurant din Cluj-Napoca.

Curios din fire, tânărul începe să îşi urmărească colegii de la bucătărie în timp ce pregătesc preparatele servite în restaurant şi începe să îşi dorească să fie şi el parte din această echipa.

„Era ceva wow şi nou pentru mine. De mic îmi place mâncarea şi am fost nevoit de mic să-mi fac singur de mâncare. Am început de pe la 14 ani să-mi pregătesc singur mâncarea. Părinţii mei munceau, iar eu trebuia să am grijă de fratele meu mai mic şi să-l şi hrănesc. Cum eram la vase îi urmăream pe colegi cum lucrau, oar când erau mici pause de ţigară sau nu era aglomerat mai mergeam la sectorul de salate şi deserturi şi încercam şi eu. Îi rugam pe colegi să-mi explice”, povesteşte Dan Lechinţan. 

dan lechintan bucatar bistrita10

După o lună de spălat vase, Dan Lechinţan ajunge să prepare salate şi deserturi, după ce unul dintre bucătari a plecat. Toată această aventură culinară a durat o vară, după care tânărul se întoarce la facultate, unde continua să gătească pentru colegi.

„Găteam în cămin pentru colegi. Puneam câte 5 sau 10 lei fiecare şi făceam mâncare. Nu erau preparate nu ştiu cât de complicate, dar mie îmi aduceau o satisfacţie mare, era „opera mea”, mai spune tânărul.

A renunţat la o excursie în Croaţia, pentru un curs de bucătar

La finalul celui de-ai doilea an de facultate, Dan renunţă la o excursie de o săptămână în Croaţia şi urmează un curs de bucătar. Acesta presupunea 3 luni e practică, perioadă în care Dan a învăţat ce înseamnă cu adevărat bucătăria. Practica a făcut-o în Bistriţa, în bucătăria unui hotel de patru stele. 

„Cred că nunţile au fost cele mai solicitante. Când aveai de gătit mai multe feluri de mâncare pentru câteva sute de persoane. Îţi lua 5 ore doar să speli şi să cureţi câteva sute de pulpe de pui”, rememorează tânărul bucătar. 

Primul preparat mai sofisticat pe care l-a făcut bistriţeanul a fost pieptul de raţă cu pere caramelizate şi merişoare. Cu acest preparat s-a prezentat la examenul cursului de bucătar urmat. 

dan lechintan bucatar bistrita 11

Deşi nu avea foarte multă experienţă în bucătărie, în decembrie 2016, Dan Lechinţan lasă totul în urmă şi pleacă în Germania, unde se angajează ca bucătar într-un restaurant. 

În pauze experimentează şi se specializează în „fine dining”

Restaurantul se numeşte Pfungstadter Brauereigasthof, este situat la 40 de minute de Frankfurt, şi serveşte mâncare tradiţională nemţească. Pe lângă preparatele tradiţionale, în pause, Dan Lechinţan experimentează şi se specializează în fine dining (n.r. bucătărie fină, de calitate).

„Avem în fiecare zi trei ore de pauză, iar în acea pauză eu rămân în bucătărie, unde experimentez. Îmi place foarte mult fine dining. Cred că se combină perfect cu tot ce am făcut: liceul de arte plastice, turismul şi bucătăria. Multe dintre farfurii le visez noaptea şi le pun în practică a doua zi, în bucătărie”, completează bucătarul. 

dan lechintan bucatar bistrita3

Vă mai recomandăm:

Românul care reface spectaculoasele mese ale boierilor de pe vremuri: cele mai ciudate preferinţe culinare

Fascinanta bucătărie franceză, adusă în inima Transilvaniei de un artist  şi de o fostă profesoară

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite