Bistriţa: Valer Igna este îndrăgostit de efecte speciale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valer face grafică publicitară la o firmă din Bistriţa. El crede că imaginea joacă un rol esenţial în succesul pe piaţă al unei firme, este cartea ei de vizită. 

Valer Igna sau Vali, cum îi spun prietenii şi cunoscuţii, lucrează de aproape zece ani în domeniul graficii. A început cu desene pentru prieteni şi cu personaje animate pentru o tipografie din Bistriţa care făcea caiete. Gustul pentru tot ce înseamnă imagine şi grafică l-a avut de mic copil. „Desenez tot timpul. Un grafician îmbină idei, imagini şi scoate pe piaţă un produs care, în funcţie de indicaţiile primite, să-l reprezinte pe client, nu doar să-i placă", spune Vali. El se ocupă şi cu „construcţia" de site-uri,  are grijă ca designul acestora să arate cum trebuie.

Graficianul crede că o  imagine bine construită şi mediatizată face enorm de mult pentru prestigiul unei firme dornice să aibă succes pe piaţă. „Grafica dă identitate unei firme. E ca şi o carte de vizită, spune multe", adaugă Vali, care de doi ani lucrează la „Awa Design" din Bistriţa.

A făcut grafică şi spoturi publicitare pentru televiziuni, atât pentru cele locale, cât şi pentru cele naţionale. „Am colaborat cu televiziunile naţionale. Se lucrează bine cu ele. Ştiu ce vor şi îţi dau un timp real de lucru în aşa fel încât produsul să fie de calitate, spre deosebire de posturile locale care vreau totul gata în doi timpi şi trei mişcări", susţine bărbatul.

Vali a colaborat şi cu cei de la reprezentanţa Volkwagen din Bistriţa. Pentru ei a creat o maşinuţă, Beetle (care înseamnă buburuză în limba engleză), care a apărut într-un spot publicitar. „E o maşinuţă umanizată, în varianta 3D, la care am pus suflet", mărturiseşte Vali.

Lungmetraj animat şi legende 3D

Şi acum se uită la desene ca şi atunci când era mic. Visul lui de este să facă un lungmetraj de desene animate. De idei nu duce lipsă. Are în minte o poveste incitantă cu spiriduşi, vrăjitoare, zâne şi înţelepţi pe care vrea s-o pună în practică pe viitor. „M-am gândit să includ în acea poveste şi patru personaje, printre care şi un lăutar asemeni veveriţei din Ice Age care să trezească zâmbete prin gesturi şi comportament", mărturiseşte Vali.

Al doilea proiect al său este legat de legendele unor locuri din ţară. Pornind de la poveşti din popor despre căpeteniile care au pus temeliile unor state medievale româneşti, Vali vrea să realizeze un film de animaţie 3D, în care acţiunea să aibă loc într-un univers paralel faţă de cel în care trăim, dar unde tot ce se întâmplă afectează şi realitatea în care trăim.

Etichete cu Ştefan cel Mare

Ingenios, graficianul a a desenat până şi etichete pentru diverse produse. Prietenii lui aveau nevoie de etichete pentru sticlele de vin. „M-am gândit la ce s-ar potrivi şi mi-au venit în minte dacii care cultivau vin. Pe etichete am desenat şi capul domnitorului moldovean Ştefan cel Mare", adaugă Vali.

ÎNTREBARE şi RĂSPUNS

Crezi că unele desene animate sunt violente?

Depinde cum priveşti problema. Dacă te uiţi la Duffy Duckcare loveşte peste cap un alt personaj de desen animat ţi se pare haios. Însă dacă te uiţi la un alt personaj din filmele animate japoneze care loveşte pe cineva cu sabia, spui că desenele sunt violente, deşi, în fond, este acelaşi gest.

PROFIL

Născut: 22 iunie 1979, Bistriţa

Studii: Liceul cu Program Sportiv Bistriţa

Familie: căsătorit, fără copii

Ce-i place

Se relaxează uitându-se duminica la meciuri de fotbal sau handbal. „Dau drumul la televizor şi mă uit la fotbal. Mă deconectez de tot", afirmă Vali. Lui îi mai plac unele jocuri pe calculator şi filmele făcute cu cap gen „Matrix", „Piraţii din Caraibe" sau „Stăpânul Inelelor".

Ce nu-i place

Vali detestă să fie trezit cu noaptea-n cap de pisoiul său. „În fiecare dimineaţă, la 5, pisoiul e treaz şi are chef de joacă. Dacă vede că ţi-ai mişcat mâna e pe tine. Nu mai scapi şi trebuie să te trezeşti mai devreme decât ţi-ai propus", spune râzând Vali. El nu suportă oamenii superficiali şi mincinoşi.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite