Bistriţa: Asistenţii sociali s-au revoltat împotriva salariilor mizere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Asistenţii social au protestat cu fluturaşii de salariu la gât
Asistenţii social au protestat cu fluturaşii de salariu la gât

În jur de 30 de asistenţi sociali au protestat spontan azi şi au refuzat să lucreze. Aceştia spun că muncesc  în condiţii periculoase, fac fiecare munca a patru oameni  şi sunt expuşi permanent la agresiuni fizice şi verbale. În plus salariul nu depăşeşte 500 de lei lunar

Protestul spontan a început în această dimineaţă, cu puţin înainte de ora 09.00. În jur de 30 de asistenţi sociali ai Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) şi-au întrerupt activitatea. Cu fluturaşii de salariu lipiţi pe haine, aceştia s-au postat  în faţa sediului şi au cerut să li se recunoască activitatea ca fiind una periculoasă şi să fie plătiţi pe măsură. Angajaţii DGASPC sunt hotărâţi să întrerupă lucrul pe termen nelimitat până la renegocierea contractului colectiv de muncă şi introducerea  sporului de periculozitate.

„Oamenii ne abuzează când ne facem treaba"

Unul dintre protestarii de astăzi, Teodor Sîngeorzan este şef de serviciu la Intervenţie în Regim de Urgenţă. Asistentul social are 51 de ani şi lucrează în instituţie din 1997. Bărbatul a venit la protest cu un certificat medico-legal, eliberat cu ceva timp în urmă, atunci când a fost agresat, în timp ce era la serviciu. „Eram în Bistriţa-Bârgăului să luăm un copil dintr-o familie şi atunci am fost muşcat de mână de concubina celui de la care luam copilul. Astfel de situaţii se întâmplă mereu. Oamenii ne abuzează când ne facem treaba. Mereu suntem scuipaţi, huiduiţi sau înjuraţi de oameni. ", explică Sîngeorzan. 

protest

„Noi nu avem contract colectiv de muncă , iar acum câştigăm mai puţin şi decât o persoană cu handicap. Pentru un nevăzător de gradul 1, ajutorul de stat este de 720 de lei, iar salariul meu e sub 500 de lei. Norma ar fi de 30 de dosare în lucru, dar noi avem cu sutele şi nu mai facem faţă" se plânge o altă protestatară , Dorina Mănăşturean.

Adrian Crăciunescu, liderul Sed Lex, alianţa la care sunt afiliaţi salariaţii DGASPC, spune că va demara negocieri cu conducerea: „. Vom încerca să includem un spor pentru condiţii vătămătoare  sau ceva prevederi pentru activitatea periculoasă", a precizat Crăciunescu.  De cealaltă parte, directorul adjunct de la DGASPC, Olimpia Ababi recunoaşte că lucrurile sunt compliate.„Salariile sunt foarte mici, toţi suntem în această situaţia, am trimis o adresă la Direcţia de Sănătate Publică şi am cerut recunoaşterea sporului de risc. Deocamdată aşteptăm", spune directoarea.

protest 2
Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite