DNA a dispus urmărirea penală împotriva vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor Ioan Oltean. Liviu Rusu şi Ioan Andreica i-ar fi adus necazurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Oltean a fost chemat astăzi la audieri FOTO: Bianca Sara/Arhivă
Ioan Oltean a fost chemat astăzi la audieri FOTO: Bianca Sara/Arhivă

Unul dintre cei mai longevivi deputaţi, Ioan Oltean, a intrat în atenţia DNA, procurorii dispunând începerea urmăririi penale, parlamentarul fiind acuzat de folosirea influenţei sau autorităţii funcţiei şi favorizarea infractorului.


Potrivit procurorilor DNA, există date şi indicii potrivit cărora, în perioada 2010-2011, în calitate de preşedinte al organizaţiei judeţene PDL Bistriţa-Năsăud şi secretar general al aceleiaşi formaţiuni politice, Ioan Oltean şi-a exercitat influenţa asupra preşedintelui şi respectiv vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, precum şi asupra unor înalţi demnitari din Ministerul Mediului, Ministerul Dezvoltării Regionale şi a Turismului şi Ministerul Economiei, în vederea adjudecării licitaţiilor către anumite firme sau pentru alocarea de fonduri publice pe anumite proiecte derulate de primăriile conduse de primari PDL.

„De asemenea, există incidii certe cu privire la săvârşirea, de către învinuitul Ioan Oltean a infracţiunii de favorizare a infractorului în legătură cu fapte de corupţie, în sensul că, în seara zilei de 22 martie 2012, a încunoştinţat două persoane cu privire la faptul că a doua zi urmau a fi efectuate, de către Direcţia Naţională Anticorupţie, percheziţii la domiciliile acestora, într-un dosar penal în care erau cercetate pentru fapte de corupţie în legătură cu procedurile de achiziţie şi contractele derulate de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud,” mai spun procurorii anti-corupţie.

Deputatul a fost chemat astăzi la DNA la audieri, fiind nevoit să-şi anuleze conferinţa de presă programată pentru ora 11:00 la Bistriţa.


Cei care i-au „cauzat” probleme deputatului Ioan Oltean sunt fostul preşedinte de Consiliu Judeţean Liviu Rusu, vicepreşedintele Luca Iancu, precum şi secretarul de stat din Ministerul Dezvoltării, Ioan Andreica.


Liviu Rusu şi Ioan Andreica au fost reţinuţi în luna martie a anului trecut doar pentru 24 de ore şi se pare, ar fi fost avertizaţi cu privire la percheziţiile care urmau să se facă la locuinţele lor chiar de către Ioan Oltean.


În dosarul deschis de DNA încă din 2011, Ioan Andreica, fost secretar de stat în Ministerul Dezvoltării este acuzat de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, trafic de influenţă, dare de mită, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi instigare la spălare de bani în formă continuată.


În acelaşi dosar, Adrian Palade, un subordonat al lui Andreica la MDRT este cercetat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani, ambele în formă continuată.


Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Liviu Rusu este cercetat pentru luare de mită şi deturnare de fonduri. 

Vă mai recomandăm:

Oltean: Liviu Rusu, preşedintele CJ Bistriţa-Năsăud, cercetat de DNA, „a preferat” să nu candideze

Fostul secretar de stat, Ioan Andreica, şi şeful CJ Bistriţa, cercetaţi de DNA în stare de libertate

 

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite