A doua zi de grevă la cel mai mare angajator din Transilvania. Mii de oameni îşi strigă nemulţumirile în faţa fabricii Leoni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mii de oameni participă la o grevă spontană în parcarea producătorului auto
Mii de oameni participă la o grevă spontană în parcarea producătorului auto

Pentru a doua zi, muncitorii de la fabricile Leoni din Bistriţa şi-au strigat nemulţumirile în faţa unităţii de producţie. Greva spontană a început încă de la ora 7:00, în momentul de faţă mii de oameni protestând în parcarea producătorului neamţ.

UPDATE 2:

Conducerea Leoni a luat o decizie drastică. Pentru ca cei din schimbul doi să nu se alăture celor care fac grevă, compania a cerut firmelor de transport cu care colaborează şi care aduc muncitorii să-şi suspende activitatea.
 

UPDATE1:


Muncitorii nu îl mai recunosc pe liderul de sindicat, astfel că conducerea companiei a fost nevoită să identifice noi lideri printre grevişti pentru a putea negocia cu aceştia.

„În acest moment, din ceea ce ştiu eu, nu se lucrează, iar oamenii sunt în incinta fabricii, deci nu sunt pe domeniul public. Am luat de dimineaţă legătura cu conducerea fabricii, iar dânşii mi-au comunicat faptul că sunt disponibili pentru un dialog cu lucrătorii, dar aceşti lucrători nu reunosc toţi sindicatul ca reprezentându-le interesele şi se încearcă în acest moment identificarea unor lideri ai muncitorilor ca să poată să aibă un dialog. Dacă nu va fi un acord între patronat şi sindicat, poate apărea o problemă socială, a declarat prefectul Ovidiu Frenţ.


Mii de muncitori de la cele două fabrici Leoni din Bistriţa participă la o grevă spontană în parcarea producătorului neamţ de cablaje auto. Greva spontană a început la ora 07:00 şi cu fiecare oră care a trecut numărul participanţilor a crescut. 

Oamenii îşi strigă nemulţumirile cu ajutorul unei portavoce. De asemenea, oamenii şi-au improvizat şi pancarte din carton, pe care şi-au scris nemulţumirile. Aceasta este a doua zi de grevă la Leoni. 

Prima dată, oamenii au protestat miercuri seara, începând cu ora 19:30. Atunci, muncitorii au protestat la ambele unităţi de producţie ale nemţilor, numărul lor netrecând însă de 1.000. Cei care nu au participat la grevă şi-au susţinut colegii refuzând să muncească.

Încă de miercuri seara, reprezentanţii companiei, dar şi sindicaliştii au încercat să discute cu oamenii, fără niciun rezultat. 

Greva, prima de acest gen la producătorul Leoni, este cauzată de faptul că oamenii şi-ar fi primit doar salariile de bază, fără a li se plăti orele suplimentare şi turele duble. Oamenii scandează „hoţii”, „mincinoşii” sau „vrem salarii”.

Unii angajaţi au plecat luna aceasta acasă cu doar 800-900 de lei, în ciuda faptului că au făcut nenumărate ture duble.

Miercuri seara, Instituţia Prefectului a anunţat printr-un comunicat de presă faptul că patronatul a ajuns la un consens cu sindicatul, iar greva va înceta. Acest lucru nu s-a întâmplat însă.

„Prefectul judeţului a discutat cu liderul de sindicat, care i-a comunicat că negocierile începute în urmă cu o lună s-au încheiat astăzi (n.r. miercuri). Patronatul şi sindicatul au ajuns la un acord comun în privinţa drepturilor salariale, urmând a fi semnat noul contract de muncă cu aplicabilitate de la 1 mai 2017. Prefectul judeţului a stabilit pentru săptămâna viitoare o întâlnire cu managerul german al celor două fabrici. În calitate de preşedinte al Comisiei de Dialog Social de la nivelul judeţului, prefectul va urmări în continuare evoluţia situaţiei de la cele două fabrici a grupului Leoni”, a transmis miercuri seara, Instituţia Prefectului. 

Reprezentanţii companiei au refuzat însă să stea de vorbă cu reprezentanţii mass-media. Mai mult, jurnaliştii nu au avut acces nici măcar în parcarea producătorului neamţ. Liderul de sindicat nu a putut fi nici el contactat pentru a comenta situaţia. 

Fabrica deschisă la Bistriţa produce cablaje auto deja de aproape 14 ani, formându-şi oamenii chiar la locul de muncă. Piatra de temelie la fabrica de la Bistriţa a fost pusă în 2002, producţia în noua hală începând un an mai târziu, în 2003, cu modelul clasa A de la Mercedes. Unitatea de la Bistriţa mai asamblează cablaje pentru Mercedes, Rolls Royce sau BMW.

În urmă cu un an, nemţii de la Leoni au mai deschis o unitate de producţie în Bistriţa. Leoni este cel mai mare angajator din Bistriţa-Năsăud şi printre cei mai mari din Transilvania. În cele două fabrici din Bistriţa lucrează în jur de 8.000-9.000 de oameni, producătorul angajând în permanenţă. 

Vă mai recomandăm:

Liderul de sindicat al unuia dintre cei mai mari angajatori din Transilvania: „În Leoni este o situaţie aproape de sclavagism”

Cu gândacul în ciorbă. Angajatul unei mari fabrici din Ardeal a găsit o insectă în mâncare

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite