Banu-i ochiul dracului şi la mănăstire. Datoria imensă a unui stareţ acuzat că are patima „păcănelelor”
0Fostul stareţ al Mănăstirii Golia din Iaşi a înglodat în datorii unitatea de cult după ce a împrumutat, de la un funcţionar din Primărie, în jur de de 60.000 de euro. Vitalie Danciu nu a reuşit să restituie integral suma, iar judecătorii ieşeni, într-o sentinţă civilă, susţin că datoria trebuie achitată de mânăstire. Unitatea a încercat, printr-un tertip, să scape de această responsabilitate.
O sentinţă judecătorească a Tribunalului Iaşi aruncă în aer Mănăstirea Golia din Iaşi, una dintre cele mai importante unităţi de cult din Capitala Moldovei. Instituţia bisericească a fost obligată de justiţie să restituie unui funcţionar din Primăria Iaşi peste 50.000 de euro, în contul unei datorii pe care fostul stareţ al mănăstirii, Vitalie Danciu, a contractat-o, în 2012, în numele unităţii bisericeşti.
În motivarea deciziei prin care mănăstirea a fost obligată să plătească peste 50.000 de euro funcţionarului Gabriel Ghergheşanu, consilier al Direcţiei Tehnice de Investiţii din cadrul Primăriei Iaşi, se arată că unitatea de cult este cea care trebuie să achite datorii întrucât creditul a fost realizat de Vitalie Danciu în calitate de stareţ al mănăstirii.
Varianta patimei jocurilor de noroc
Gabriel Ghergheşanu a dat în judecată Mănăstirea Golia şi Mitropolia Moldovei şi Bucovinei în data de 4 iulie 2016, solicitând suma de 51.500 de euro, plus 1.000 de euro penalităţi. În cererea sa, funcţionarul precizează că, la data de 3 august 2012, a împrumut Mănăstirea Golia, reprezentantă pe atunci de stareţul arhimandrit Vitalie Danciu, cu suma de 53.000 de euro. La momentul respectiv, potrivit acţiunii de chemare în judecată, stareţul ar fi solicitat banii „invocând o nevoie urgentă pentru plăţi pe care trebuie să le facă pentru utilităţi restante ale mănăstirii şi pentru lucrări de restaurare”. În realitate, lucrările de restaurare ale mănăstirii s-au realizat în proporţie covârşitoare din fonduri europene.
În discuţiile cu stareţul, Ghergheşanu spune că a primit asigurări că va primi banii înapoi, întrucât trebuie să îi obţină de la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Până să se ajungă la termenul de stingere a datoriei, stareţul ar mai fi solicitat un supliment de împrumut de 7.000 de euro, debitul ajungând astfel la 60.000 de euro.
Abia după ce data scadenţei a expirat, în 2013, funcţionarul primăriei a întocmit un proces verbal de împrumut cu Vitalie Danciu în care era recunoscut creditul. Stareţul a aplicat pe acel document şi ştampila Mănăstirii Golia.
Gabriel Ghergheşanu nu a primit însă banii înapoi şi a aflat că stareţul în care a avut încredere a fost mutat disciplinar de către reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Motivul: stareţul mai împrumutase sume de bani şi de la alte persoane, fără a le mai restitui. Potrivit unor informaţii furnizate de presa ieşeană, Vitalie Danciu ar fi obişnuit să joace inclusiv la jocurile de noroc, variantă neconfirmată niciodată de acesta sau de superiorii acestuia.
Cum a încercat Mitropolia şi Mănăstirea să scape de plata
După ce a aflat că stareţul a fost mutat, funcţionarul s-a adresat reprezentanţilor Mitropoliei. „A solicitat o înţelegere amiabilă pentru evitarea unui proces şi a unui scandal mediatic şi a primit promisiuni că i se vor restitui in tranşe periodice banii de către Mânăstirea Golia prin noul stareţ, fără a se încheia o convenţie scrisă. Ca urmare, în perioada 28.01.2015 şi până la 5.01.2016 i s-au restituit sume cuprinse intre 500 euro şi 2.000 euro, în total suma de 8.500 euro, rămânând neachitată suma de 51.500 de euro din împrumut şi suma de 1.000 euro penalitate. Pentru fiecare sumă restituită actualul stareţ al mănăstirii îi solicita să semneze o declaraţie tehnoredactată prin care se atestă restituirea sumei din împrumutul total făcut de fostul stareţ pentru Mânăstirea Golia”, arată în motivarea judecătorilor, publicată pe rolii.ro.
În timpul procesului, s-a aflat şi de ce funcţionarul era pus să semneze, atunci când primea diferite sume de bani în contul datorii, că împrumutul fusese realizat cu fostul stareţ.
Stareţul Vitalie, în timpul unei vizite a Elenei Udrea, pe atunci ministru al dezvoltării, la Mănăstirea Golia
Clericii au depus la dosar o declaraţie autentificată, prin care Vitalie Danciu „declară că toate sumele au fost folosite în nume personal, implicarea Mănăstirii Golia fiind doar formală”. Concret, reprezentanţii Mănăstirii şi ai Mitropoliei au încercat să convingă instanţa că cel care trebuie să achite datoria este fostul stareţ. Însă faptul că au achitat parţial din datorie mai mult i-a încurcat în instanţă. „Fiecare demers de restituire parţială a împrumutului a însemnat pentru pârâta Mănăstirea Golia o recunoaştere expresă, prin actualul său reprezentant, a existenţei contractului de împrumut, a obligaţiei de restituire şi a întinderii sale. Restituirile parţiale din împrumut consemnate în cele 8 înscrisuri sub semnătură privată constituie tot atâtea ratificări ale contractului de împrumut dacă s-ar reţine în privinţa acestuia că a fost încheiat în lipsa puterii de a reprezenta de către stareţul care nu a avut aprobarea scrisă a chiriarhului locului”, se arată în motivarea judecătorilor.
Clericii au formulat apel împotriva decizie Tribunalului Iaşi, prin care doar Mănăstirea Golia a fost obligată să achite 52.500 de euro către Gabriel Ghergheşanu. În 2011, anul precedent împrumutării mănăstirii, Gabriel Ghergheşanu a avut un venit salarial anul de 25.000 de lei, fără a avea alte câştiguri. Funcţionarul a motivat că „nu are venituri substanţiale însă a făcut economii cu ajutorul fiului său care lucrează în Austria de mai mulţi ani”. Aceste venituri nu apar, însă în niciuna dintre declaraţiile de avere ale funcţionarului.
În timpul mandatului Vitalie Danciu, despre care colegii săi au spus la momentul mutării disciplinare că are datorii mari şi către alte persoane, s-a realizat restaurarea Mănăstirii Golia. Costurile au fost de aproape 5 milioane de euro, două treimi din fonduri europene.