Primele condamnări în dosarul celor 3.500 de vaccinări fictive din Vama Petea. Cei implicaţi au scăpat de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă Adevărul
FOTO arhivă Adevărul

Procurorii DNA au stabilit că aproape 64% dintre persoanele înregistrate la centrul de vaccinare din Vama Petea au fost vaccinate fictiv. Protagoniştii principali ai acestei poveşti cu iz penal sunt proprietarul unei pizzerii şi o asistentă medicală.

Tribunalul Satu Mare a avizat primul acord de recunoaştere a vinovăţiei în cazul vaccinărilor la chiuvetă din Vama Petea. Este vorba despre proprietarul unei pizzerrii din Satu Mare, un bărbat de 37 de ani, care a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare după ce a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii anticorupţie.

Anchetatorii au stabilit că bărbatul a intrat în reţea în octombrie 2021, când s-a înţeles cu o asistentă medicală să găsească persoane care voiau să obţină adeverinţa de vaccinare, dar fără să se imunizeze. În perioada octombrie-noiembrie 2021, 97 de persoane au fost vaccinate fictiv, după ce au apelat la ajutorul bărbatului de 37 de ani.

Cei doi s-au înţeles să împartă astfel banii pentru o imunizare fictivă: 150 de euro asistenta medicală şi 100 de euro proprietarul pizzeriei. 

În urma percheziţiei effectuate de DNA la locuinţa bărbatului, s-au găsit 5.715 euro, formulare privind consimţământul pacientului, precum şi o agendă unde erau trecute numele persoanelor vaccinate fictiv şi ce bani plătise fiecare.

Şi o parte din beneficiari au fost puşi sub acuzare

Potrivit DNA, 3.500 de persoane care figurează că ar fi fost vaccinate la Centrul de Vaccinare din Vama Petea ar fi fost imunizate fictiv. În Registrul Electronic Naţional de Vaccinare figurează 5.495 de persoane ca fiind vaccinate la centrul amintit, ceea ce înseamnă că 63,69% din acestea fie au primit adeverinţele de vaccinare fără să fi fost fizic în centrul de vaccinare, fie au fost, dar nu au fost efectiv vaccinate.

Iniţial, cinci persoane, angajaţi din cadrul centrului de vaccinare Petea şi o asistentă medicală de la Direcţia de Sănătate Publică Satu Mare, au fost arestate preventiv în acest caz. Ulterior, au fost plasate sub control judiciar pentru că au decis să colaboreze cu procurorii anticorupţie.

De amintit este că au fost puşi sub acuzare în acest caz şi o parte dintre cei care au primit adeverinţe de vaccinare fără să se fi imunizat. Trei dintre ei au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii DNA, unul fiind validat de Tribunalul Satu Mare. Anchetatorii continuă cercetările în acest caz pentru a-i identifica pe toţi membrii reţelei.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Greşeala de „începători” făcută de românii care s-au vaccinat la chiuvetă. Cum i-au prins poliţiştii

Fenomenul vaccinării la chiuvetă, de neoprit în Prahova. Liderii grupării care vindeau certificate, lăsaţi în libertate

Baia MarePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite