Operațiune dificilă de recuperare a ucrainenilor rătăciți în Munții Maramureșului. Elicopterele nu mai pot interveni VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au fost reluate căutările celor patru ucraineni rătăciți în Munții Maramureșului. Doi sunt răniți și nu se pot deplasa, iar alți doi se află în zone extrem de dificile. Unul dintre ei a fost preluat de elicopter.

Salvatorii au reluat căutările FOTO ITPF Sighetu Marmației
Salvatorii au reluat căutările FOTO ITPF Sighetu Marmației

UPDATE 2. Unul dintre cei doi a fost ridicat, însă nu s-a reușit ridicarea celui de-al doilea din cauza condițiilor meteo nefavorabile. „A doua persoană nu va mai fi extrasă cu elicopterul. Condițiile meteo nu mai permit intervenția aeriană. A fost inserat un salvamontist la victimă, iar misiunea de salvare continuă cu mijloace terestre”, polițiștii de frontieră.

UPDATE 1. Doi dintre cei patru ucraineni rătăciți în munți au fost găsiți, luni, 26 decembrie 2022. Sunt cei doi care spuneau în seara dinainte că au văzut lanternele echipelor de salvare care îi căutau.

Ei au fost observați în urma survolării zonei cu elicopterul, care este dotat cu camere de termoviziune.

În acest moment se așeteaptă ridicarea lor.

Doi dintre cei patru, văzuți cu ajutorul camerelor  FOTO ITPF Sighetu Marmației
Doi dintre cei patru, văzuți cu ajutorul camerelor FOTO ITPF Sighetu Marmației

Știrea inițială:

În dimineața de luni, 26 decembrie 2022, la 42 de ore de la primul apel de urgență, s-a reluat căutările celor patru ucraineni rătăciți. Alți doi din grup au fost recuperați de către echipele de salvare formate din salvamontiști și polițiști de frontieră.

Cei patru s-au despărțit, însă de dimineață s-a putut lua legătura cu ei. Unul dintre ei se află la o altitudine de 1.500 de metri. Alți doi sunt împreună și susțin că seara au văzut lanternele salvatorilor care încercau să ajungă la ei. Cu aceștia s-a putut lua legătura încă de dimineață - transmite Oana Pârcălab, purtătorul de cuvânt al ITPF Sighetu Marmației.

Cel de-al patrulea care s-a desprins și el de grup nu este localizat cu exactitate. „Avem niște indicii unde s-ar putea afla. Însă zona este greu accesibilă (stânci, prăpăstii, râuri repezi de munte) și presupune resurse umani și logistice adecvate, precum și o organizare foarte riguroasă, așa încât salvatorii să nu ajungă și ei în postura de victime”, mai transmite Oana Pârcălab.

După 42 de ore, merge din nou să încercăm să-i recuperăm pe ucraineni, cei patru care sunt pe munte, doi cu probleme medicale deosebite – fracturi – nu se pot deplasa, iar ceilalți doi care sunt într-o zonă de unde nu pot fi extrași decât cu ajutorul elicopeterului. În acest moment avem confirmarea pentru două elicoptere, care ne transportă doi salvatori montani în zonă, fără troliu. Încercăm, pe cât posibil, ca astăzi să nu ne întoarcem fără ei”, a precizat Dan Benga, șeful salvamontiștilor maramureșeni.

Cei patru din grupul de ucraineni rătăciți se află deja de două zile pe munte, fiind în zone greu accesibile. Alți doi nu se pot deplasa, fiind răniți. Unul dintre ei este localizat, însă cel de-al doilea rănit se știe doar zona aproximativă în care se află.

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite