Invitaţie în Maramureş. Sfârşitul de săptămână vine cu multe evenimente în satele maramureşene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sfârşitul de săptămână vine cu o mulţime de evenimente la Săpânţa, dar şi în alte localităţi din judeţ. Drumul Lung spre Cimitirul Vesel se încheie duminică, tot atunci are loc şi Hora la Prislop.

Vineri, 19 august, ”Grupul Iza” şi invitaţii săi îşi invită fanii la o petrecere maramureşeană. Muzica bună îi va însoţi pe petrecăreţi pâă dup miezul nopţii. Sâmbătă, de asemenea, este programat un concert susţinut de Grigore Leşe şi invitaţii săi. ”Liderul de necontestat al mişcării de muzică tradiţională din România, Grigore Leşe încheie seria concertelor Sus pe Bradova şi ne aduce înapoi la originile muzicii pastorale, împreună cu Olga Podobinschi (pian), Mihaela Pletea (soprană), Maria Chifu (fagot)”, arată organziatprii evenimentului care s-a desfăşurat pe tot parcursul săptămânii.
Evenimentul ”Drumul Lung spre Cimitirul Vesel” organizat de irlandezul Peter Hurley a ajuns la ediia a şaptea şi s-a derulat pe parcursul a opt zile, din 14 până în 21 august. Duminică, n ultima zi a festivalului, invitaţia este la Săpânţa, unde cele 63 de sate participante vor prezenta, fiecare, în mai multe gospodării din jurul Cimitrul Vesel, câte un microeveniment. Vor avea muzică şi bucate tradiţionale, nu va lipsi celebra pălincă de Maramureş, iar voia bună va fi ingredinetul de bază.

Hora la Prislop, eveniment interjudeţean

Tot duminică se desfăşoară Hora la Prislop, evenimentul ajuns la ediţia XLVIII. Manifestarea este organizată de Consiliul Judeţean Maramureş prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş, împreună cu Consiliul Local Borşa, Primăria Borşa şi Serviciul Cultură Borşa, în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud şi cu Centrul Cultural „Bucovina” Suceava. CJ Maramureş a alocat pentru asta nu mai puţin de 40.000 de lei. Vor participa formaţii artistice şi ansambluri folclorice din cele trei judeţe: Maramureş, Bistriţa-Năsăud şi Suceava. Organizatorii promit şi pentru acest an, pe lângă evoluţia ansamblurilor şi soliştilor populari, nenumărate manifestări deosebite şi multă veselie.

După slujba religioasă care va fi oficiată duminică, la Mănăstirea Prislop, între orele 10.00 – 12.00, va urma un moment inedit, sub egida ”Hora horelor”. Ansamblurile participante din Maramureş, Suceava şi Bistriţa Năsăud, dar şi cei prezenţi care vor dori să se alăture sunt aşteptaţi să se prindă în horă, în timp ce colinele vor răsuna de sunetul trâmbiţelor. Alaiul se va deplasa, ulterior, spre scenă, oferind o adevărată paradă a portului popular. Discursurile care vor da startul distracţiei au fost stabilite pentru ora 12.45, iar de la ora 13.00 va începe programul folcloric, unde vor evolua pe scenă ansambluri şi artişti consacraţi. În deschidere va oferi un adevărat spectacol Ansamblul Folcloric ”Cercănelul”, după care vor urca pe scenă, pe rând, interpreţii: Silvia Timiş, Bogdan Timiş, Mihaela Mihali, Ileana Roman, Doina Zaharie, Ileana Mândruţ şi Formaţia Neluţu Stângău. Invitatul special al evenimentului este Gheorghe Turda.

Mai puteţi citi:

Mărturisirile unui fost dependent de heroină: „Aveam datorii la toţi prietenii, dar tot ce conta era să fac rost de următoarea doză“

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite