Infractorul care a câştigat 152 de milioane de euro din traficul de persoane este nepotul preotului acuzat de agresiune sexuală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul reţelei era din Sighetu Marmaţiei    Foto: Shutterstock
Liderul reţelei era din Sighetu Marmaţiei    Foto: Shutterstock

Liderul unei grupări infracţionale de trafic de migranţi, evadat dintr-o închisoare din Austria în 2020 şi prins în luna mai în apropiere de Cluj este nepotul preotului din Maramureş care a fost acuzat recent de către o refugiată ucraineană de agresiune sexuală.

O reţea în care acţionau peste 250 de traficanţi din mai multe ţări a fost destructurată de către poliţiştii de frontieră din Sighet, împreună cu autorităţile austrice. Reţeaua era specializată în migraţia ilegală şi avea membri din Serbia, Ucraina, Estonia, Lituania, Turcia, România şi din alte state. Majoritatea etau călăuze care conduceau autovehicule prin zone prestabilite.

Coordonatorul reţelei era un bărbat de 28 de ani, din Sighetu Marmaţiei, cunoscut cu antecedente penale încă din perioada minoratului, arată un comunicat de presă al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei.

Tânărul este nepotul unui preot din Maramureş care în urmă cu doar câteva săptămâni a fost acuzat că ar fi agresat o tânără ucraineană la mănăstirea Petrova, unde era cazată.

În mai puţin de un şi jumătate, gruparea a traficat peste 36.000 de migranţi ilegali pe ruta Ungaria-Austria, respectiv Ungaria- Slovacia-Cehia-Austria. Câştigurile rezultate din traficul de migranţi depăşesc 150.000.000 de euro, costul unui transfer fiind, în medie, de peste 4.000 euro per migrant, mai arată comunciatuld e presă.

27 de autoturisme utilizate la traficarea migranţilor

Oamenii legii au găsit la locuinţa unuia dintre membrii grupării, care era chiar concubina liderului, în Sarasău, nu mai puţin de 27 de autoturisme despre care se crede că erau folosite la transportul migranţilor pe teritoriul Ungariei şi Austriei. ”La noi au venit cu mandat să îi lăsăm. I-am lăsat în curte, pentru că nu aveam nimic de ascuns” au spus rudele concubinei tânărului conform vasiledale.ro.

nicolae oprisan

Preotul acuzat recent de agresiune sexuală de către o refugiată ucraineană spune că nu a vorbit de mult timp cu fiul fratelui său, care este coordonatorul acestei reţele. Potrivit unor apropiaţi ai familiei, se pare că aceştia ar fi fost certaţi chiar din cauza comportamentului tânărului. ”Are părinţi. Eu nu mă bag. Eu am drumul meu, al mănăstirii”, a fost tot ce a spus preotul despre fiul fratelui său.

Condamnat şi în România, evadat din închisoare austriacă

Tânărul sighetean, suspect că ar fi coordonatorul reţelei, a fost prins în Floreşti, Cluj, după ce ar fi adormit în maşină în parcarea unei benzinării. El a evadat dintr-o închisoare din Austria în 14 noiembrie 2020. Şi în România a fost condamnat la 6 ani de închisoare, pentru infracţiunile de conducerea unui vehicul fără permis de conducere şi uz de fals. Ulterior, autorităţile din Austria şi Ungaria au emis 2 mandate de arestare preventivă, pentru trafic de migranţi.

„În urma activităţilor specifice desfăşurate de către poliţiştii de frontieră s-a stabilit că, mai mulţi cetăţeni români, desfăşoară activităţi de călăuzire, transport şi adăpostire de migranţi de origine afro-asiatica pe teritoriul statelor Ungaria şi Austria. Având în vedere că persoanele implicate coordonau întreaga activitate infracţională de pe teritoriul Austriei, aspectele rezultate în documentarea dosarului penal au fost transmise autorităţilor competente din Austria prin Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională (CCPI) şi Biroului Ataşatului de Interne”, arată comuncatul de presă al ITPF Sighetu Marmaţiei.

De asemenea, se mai arată în document, în urma probatoriului administrat, autorităţile statului Austria au emis mai multe mandate de arestare preventivă, inclusiv faţă  de cetăţeni români.

Reţinut în Floreşti

„Astfel, la 04.05.2022, suspectul principal şi coordonatorul grupării a fost reţinut la Floreşti, judeţul Cluj, de către poliţişti din cadrul Poliţiei Române. În data de 06.05.2022 a fost depistat de către poliţiştii de frontieră pe raza localităţii Sighetu Marmaţiei un alt membru al grupării, la care ulterior a fost pus în executare un mandat de percheziţie domiciliară. La domiciliul acestuia au fost identificate un număr de 27 autoturisme despre care există suspiciunea rezonabilă că au fost folosite la transportul migranţilor pe teritoriul statelor Ungaria şi Austria”, mai arată documentul.

Autorităţile austriece au informat că membrii grupării au transferat, în cursul anului 2021 şi la începutul anului 2022, peste 36.000 de migranţi ilegali pe ruta Ungaria-Austria, respectiv Ungaria-Slovacia-Cehia-Austria.

Rezultatele anchetei şi ale percheziţiilor au fost prezentate în prezenţa Ambasadorului României la Viena şi a echipei operative a Poliţiei de Frontieră Române, ministrul federal de interne Gerhard Karner a prezentat rezultatele obţinute în destructurarea unei importante reţele de trafic de migranţi coordonată de un cetăţean român şi a mulţumit autorităţilor române pentru profesionalismul manifestat în documentarea acestui caz.  

Implicarea poliţiştilor de frontieră români a început în luna iulie 2021, când, la nivelul Poliţiei de Frontieră Maramureş, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş a fost înregistrat un dosar penal privind săvârşirea infracţiunii de trafic de migranţi.

În urmă cu câteva săptămîni, stareţul mănăstirii Petrova din Maramureş, Agaton Oprişan, a fost acuzat de agresune sexuală de către o refugiată de 23 de ani, cazată la mănăstire. Stareţul s-a apărat şi a spus că în perioada în care spunea tânăra că ar fi avut loc agresiunea – respectiv propuneri cu tentă sexuală – el nu era la mănăstire, ci era în Ucraina, cu ajutoare. Autorităţile încă cercetează cazul şi, deocamdată, nu au precizat dacă acuzaţiile la adresa preotului se confirmă sau nu.

Vă recomandăm să mai citiţi şi:

China, pe muchie de cuţit: Xi Jinping a suferit un anevrism cerebral, iar rivalii sătui de măsurile extreme anti-Covid l-ar putea înlătura de la putere

Piedone, mesaj la două zile de când a fost închis: „Dansaţi cu cuţitele la brâu şi vă visaţi deja stăpâni pe primărie”

 

Baia MarePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite