Încă un rănit din Ucraina, adus în România. A făcut o săptămână pe drum şi este tratat la Sighetu Marmaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii au fost cazaţi la sala de sport a Liceului Pedagogic din localitate    Sursa foto: Părinţi salvatori
Tinerii au fost cazaţi la sala de sport a Liceului Pedagogic din localitate    Sursa foto: Părinţi salvatori

Un tânăr care a ajuns la Sighetu Marmaţiei după ce a fost rănit în Ucriana a fost tratat la spitalul din oraş. Tânărul a fost împuşcat în coapsă şi antebraţ în timp ce încerca să fugă din Kiev. Alţi 92 studenţi din Turkmenistat şi Uzbekistan care au sosit odată cu el au primit cazare şi transport gratuit spre Bucureşti.

Un tânăr ce a ajuns rănit din Ucraiana în România se află internat la Spitalul Mnicipal din Sighetu Marmaţiei. El a primit primele îngrijiri în Ucriana după ce a fost împuşcat, dar după o săptămână petrecută pe drum, rănile erau infectate, astfel că imediat ce a trecut graniţa, a fost preluat de o ambulanţă şi transportat la spital.

El a ajuns aseară, alături de un grup de 92 de tineri, studeţi în general, din Turkmenistan şi Uzbekistan dar şi mame tinere printre ei. Cinci dintre acestea aveau bebeluşi şi au primit, toţi, cazare pentru o noapte, spune Vasile Vlaşin, fondatorul „Părinţi salvatori”.

„Nu ştiau în ce direcţie merg”

„Sunt foarte mulţi studenţi din Turkmenistan şi Uzbekistan. Primii au ajuns în ţară acum trei zile. Nu ştiau în ce direcţie merg, pur şi simplu s-au urcat în tren să scape de acolo. Unii au venit din Harkov, alţi iau venit din Kiev. Unii au ajuns în Polonia, alţii la Sighet, alţii la Siret. De cei care au ajuns la Sighet ne-am ocupat noi. Primii 53, care au sosit acum trei zile, au ajuns deja în Bucureşti, s-a intrat în legătură cu ambasada lor. Ceilalţi 92 pleacă acum înspre Bucureşti (la orele amiezii, n.r.). Au rămas aici peste noapte”, mai spune Vasile Vlaşin.

Din grup, bărbaţii au fost cazaţi la sala de sport a Liceului Pedagogic din Sighetu Marmaţiei, iar femeile la stadion. „Acolo am găsit nişte spaţii încălzite (altele decât corturile, n.r.). Am fi vrut pe toţi să-i cazăm acolo, dar corturile nu sunt încălzite. Sistemele funcţionează doar în anumite condiţii. Au echipamente foarte scumpe, dar funcţionează doar dacă temperatura este mai mare de 5 grade. Dacă temperatura e mai mică, aparatele de încălzire nu pornesc”, explică el.

„Toată lumea are mâncare, rezerve de mâncare pentru drum. Acum sunt transportaţi spre gară, unde am predat tabele cu numele lor şi beneficiază de transport gratuit până la Bucureşti, unde îi aşteaptă ambasada”, a mai explicat Vasile Vlaşin.

Au plecat spre Bucureşti

Toţi au plecat spre Bucureşti, mai puţin cel care a venit rănit. Acesta se află în continuare, în spital. „Starea lui este bună la momentul actual. A intrat în sala de operaţie imediat ce a sosit, s-au curăţat rănile şi momentan rămâne internat. Avea febră la venire, dar s-a remis şi este în stare bună, iar prognosticul este bun”, spune dr. Cristian Bran, directorul medical al Spitalului Municipal Sighetu Marmaţiei. 

„Avea două răni, una la antebraţ şi una la nivelul coapsei. Nu au ridicat probleme deosebite. Unde a fost văzut (de medic, n.r.), în Ucraina, a fost suturat bine, dar problema a fost că a stat cinci zile cu acelaşi pansament şi a apărut o suprainfecţie a rănilor. Dar acum e în afara oricărui pericol”, mai spune el.

Rănit în timp ce încerca să fugă din Kiev

Acesta spune că, ajutat de un traducător, a reuşit să afle de la tânăr cum a fost rănit.

„El a plecat din Kiev, erau cinci în grup, cu o maşină, au vrut să plece către graniţă, dar la ieşirea din Kiev a fost implicat într-o ambuscadă şi împuşcat. El conducea maşina. După ce a fost împuşcat, au abandonat maşina şi au plecat în direcţii diferite. El a ajuns în zona noastră şi din vamă a fost preluat de Serviciul de Ambulanţă şi adus la noi la spital”, a mai spus medicul.

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite