Ginecologul care joacă rolul lui Zalmoxis. Primul său film a fost premiat la Hollywood VIDEO

0
Publicat:

La cei 84 de ani a jucat deja în primul film, „În umbra lui Shakespeare”, produs de băimăreanul Walter Ubelhart, care este și autorul cărții cu același nume. Acum se fac filmările pentru al doilea film, „Zalmoxis – spiritul lupului”, unde are rolul principal.

Medicul Cornel Pop, în rolul lui Zalmoxis FOTO Arhiva personală
Medicul Cornel Pop, în rolul lui Zalmoxis FOTO Arhiva personală

Dacă nu-l cunoști, crezi că e doar un bătrân excentric, cu pletele albe și cu barba lăsată mult prea mare pentru normele sociale actuale. Însă după ce vorbești cu el, descoperi că nu e deloc excentric. Ba, din contră, este unul din cei mai relaxați oameni.

Ce cred oamenii despre mine, e problema lor, nu a mea. Eu nu judec, nu condamn pe nimeni și nu mă interesează ce se spune despre mine”, spune Cornel Martin Pop, un medic ginecolog pensionar care acum e actor amator.

De fapt, pletele și barba sunt sacrificiul lui pentru rolul lui Zalmoxis, rol principal pe care îl face în acest al doilea film, deja.

Înclinații artistice, din tinerețe

Faptul că are 84 de ani nu îl împiedică pe doctorul Cornel să se simtă bine în pielea lui, iar asta e o remarcă pe care nu o poți rata după câteva minute de dialog cu el. Îi place ce face și crede că oricine ajunge la pensie ar trebui să-și găsească o ocupație, pentru a se menține activ.

Iar el este una dintre cele mai active persoane. Chiar dacă fizic nu mai face față ca în tinerețe, mintea îi e la fel de ageră, iar privirea trădează acest lucru.

Le-am spus copiilor că eu nu o să ajung să joc table în fața blocului cu vecinii”, spune el acum amuzat, povestind, apoi că a avut înclinații artistice dintotdeauna. Cu toate acestea, nu s-a gândit vreodată că va ajunge să joace într-un film.

Dr. Cornel Martin Pop FOTO Arhiva personală
Dr. Cornel Martin Pop FOTO Arhiva personală

Își amintește cu precizie numele profesorilor din facultate și al colegilor cu care a făcut dansuri, la care însă a trebuit să renunțe pentru a se putea ocupa de școală.

Eram în anul II la facultate și notele au început să scadă. M-a întrebat un profesor că de fapt eu am venit aici să mă fac doctor sau <dănțăuș>. A zis că dănțăuș puteam fi acasă și cu șapte clase. Așa că mi-a dat șase lui să pregătesc un examen pentru extern”, își amintește el.

Extern însemna că dormi în clinică și la 7 dimineața faci toate recoltările, analize medicale, pregăteai tot ce trebuie”, rememorează el cum a renunțat la pasiunea pentru dans.

Își amintește, de asemenea, că a fost coleg cu Dumitru Fărcaș și că era pasionat de cenaclurile literare ținute de Ana Blandiana. De altfel, și pentru literatură a avut o pasiune, iar pntru Shakespeare, în mod aparte, ceea ce l-a și apropiat foarte mult de primul rol. 

Provocări la care a răspuns cu brio

Filmul este produs de fiica și ginerele său, după un roman scris chiar de ginerele său, care însă nu au avut fonduri pentru a plăti actori profesioniști să joace în filmul lor. Astfel, au „angajat” toți prietenii și cunoscuții și au realizat un film care a obținut peste 60 de premii internaționale, inclusiv unul la Hollywood.

Acum se lucrează la al doilea film, unde „Zalmoxis”, personajul principal, este întruchipat de medicul pensionar.

Pauză la filmările pentru filmul „Zalmoxis - spiritul lupului”  FOTO Arhiva personală
Pauză la filmările pentru filmul „Zalmoxis - spiritul lupului” FOTO Arhiva personală

În film, în câteva secvențe a fost nevoie să se apropie de un lup. Astfel că a fost nevoie de un câine dintr-o rasă aparte, care genetic este peste 60% lup și restul ciobănesc german.

Dar are comportament de lup. Nu latră, ci hăulește, se comportă total diferit față de un câine. Nu emană miros ca un câine, are spirit de haită. Când mergem la filmări, parcă ne numără. Dacă suntem într-o locație și plecăm în alt loc, el nu pleacă până nu pleacă ultima persoană de acolo. E foarte atent la <haita> lui. În schimb, nu suportă să te uiți la el în ochi”, relatează Walter Ubelhart, autorul cărții.

Am tăiat o felie de mușchi țigănesc și i-am întins-o. Regizorul mi-a strigat să nu deshid palma, dar când și-a apropiat gura de mâna mea mi-a fost frică. Cum să nu deschid palma?!”, mai spune acum medicul, amuzat de aventura cu câinele pe jumătate lup.

Film cu peste 60 de premii internaționale

În primul film, „În umbra lui Shakespeare”, personajul principal este un alchimist băimărean care ajunge la Londra și accede în cele mai înalte cercuri, ajungând chiar în anturajul lui Shakespeare. În carte (și în film) este atinsă teoria conform căreia Shakspeare nu ar fi fost autorul lucrărilor sale, ci ar fi fost semnate de șase persoane diferite, una dintre ele sugerându-se că ar fi chiar acest personaj din Baia Mare, Iohannes Banfi Hunyades. Medicul Pop a avut aici rolul unui istoric.

Secvențele în care s-a folosit o specie de câine pe jumătate lup  FOTO Arhiva personală
Secvențele în care s-a folosit o specie de câine pe jumătate lup FOTO Arhiva personală

În cel de-al doilea film este vorba despre despre patru băieți care merg în căutarea lui Zalmoxis, iar în drumul lor întâlnesc tot felul de stuații. „Avem scene inclusiv cu dansul ielelor, la o cascadă care sare într-o lagună. Încercăm să folosim cât mai multe locații interesnte din Marmaureș”, mai spune Walter Ubelhart.

Primul film, „În umbra lui Shakespeare”, a obținut peste 60 de premii internaționale, inclusiv la Hollywood.

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite