FOTO Vida Gheza, sărbătorit la Baia Mare, Cluj, Bucureşti şi Roma

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vida Gheza este unul dintre cei mai mari sculptori ai României FOTO: Arhivă
Vida Gheza este unul dintre cei mai mari sculptori ai României FOTO: Arhivă

În data de 28 februarie, se împlinesc 100 de ani de la naşterea marelui sculptor român, băimăreanul Gheza Vida. Din respect pentru cariera şi creaţia artistului, familia sa, fiica Zoe Vida şi ginerele, academicianul clujean Marius Porumb, cu sprijinul primarului Cătălin Cherecheş, au pregătit un program omagial, in memoriam Gheza Vida.

Centenarul se va desfăşura pe întreg parcursul acestui an, urmând să fie organizate o serie de evenimente în Baia Mare, dar şi în Cluj, Bucureşti şi la Roma, în Italia. În luna iunie, la Bucureşti, va fi organizat un Simpozion Naţional în Aula Academiei Române, iar în luna septembrie, în Baia Mare, va fi vernisată o expoziţie organizată de Muzeul de Artă. La Roma, evenimentul omagial va fi organizat la finalul anului, la Accademia di Romania in Roma, urmând să fie lansat şi un album despre marele sculptor, de către Editura Academiei Române. „În registrul marilor oameni pe care Maramureşul i-a dat, se află la loc de cinste şi sculptorul Vida Gheza, pe care în acest an îl omagiem cu ocazia trecerii a 100 de ani de la naşterea sa. Ideea de a organiza Centenarul Vida Gheza a venit din dorinţa de a ne manifesta public recunoştinţa, admiraţia şi aprecierea pentru viaţa, creaţia şi moştenirea lăsată de artistul băimărean, ale cărui lucrări stau şi astăzi mărturie a măreţiei şi a unicităţii creaţiei sale”, a spus Cătălin Cherecheş, edilul municipiului Baia Mare.

Program manifestări 28 februarie 2013, Baia Mare

Ora 11.00 – Ceremonie religioasă şi depuneri de jerbe de flori la mormântul sculptorului, din Cimitirul Dealul Florilor

Ora 14.00 - în prezenţa ÎPSS Justinian - Arhiepiscopul Maramureşului şi Sătmarului, va avea loc o slujbă de pomenire  la Catedrala Ortodoxă Episcopală Sfânta Treime

Ora 16.00-  sala mare de conferinţe de la Millenium Business Center (în Centrul Vechi, la sediul fostei judecătorii), va avea loc o seară de evocare a marelui artist, la care vor participa oameni de cultură, academicieni, critici de artă, profesori universitari, artişti şi reprezentanţi mass media. În cadrul programului sunt cuprinse şi momente muzicale cu tineri muzicieni de la Liceul de Artă, Corala Crizanteme şi Grupul vocal Sf. Mina din Cluj – Napoca. 

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite