Dieta de primăvară, ocazia perfectă pentru detoxifiere şi vitaminizare - ponturile nutriţioniştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trecerea de la sezonul rece la cel cald aduce pentru organism o stare de oboseală, slăbiciune fizică ori incapacitate de concentrare. Specialiştii spun că de vină e devitaminizarea specifică sezonului, iar pentru a reduce pe cât posibil acest efect e necesară o dietă care să includă surse bogate de vitamine şi minerale.

Cura de detoxifiere şi vitaminizare ar putea fi soluţia pentru o îmbunătăţire a imunităţii şi refacerii ”stocului” de vitamine şi minerale. Specialiştii în nutriţie spun că aceasta este cea mai importantă perioadă din an pentru detoxifierea orgaismului. Lena Coteţ, nutriţionist, arată că nici cele două mari posturi din an nu sunt întâmplător situate unul la intrarea în sezonul rece, iar celălalt la începutul sezonului cald.

”Dacă adunăm fiecare perioadă de post din an, constatăm că avem şase luni pe an de post şi şase luni în care putem mânca de dulce. Dar primăvara este perioada cea mai lungă de post şi nu întâmplător, pentru că aceasta este perioada în care trebuie să ne curăţăm organismul după iarnă, când am consumat multă carne şi nu am avut acces la verdeţuri ca şi vara”, explică ea. De asemenea, nutriţionista mai arată că în perioada de post nu trebuie să renunţăm la aportul de proteine, ci trebuie înlocuită cu proteine de origine vegetală. ”Organismul are nevoie de mult mai mult timp pentru a digera carnea, faţă de vegetale”, mai menţionează ea.

Perioada verdeţurilor, perfectă pentru detoxifierea organismului

Mai mult, începe sezonul verdeţurilor, iar aceasta este perioada perfectă pentru eliminarea toxinelor, a reducerii colesterolului şi arderea grăsimilor în mod sănătos. ”Vine sezonul urzicii, care este extrem de bogată în fier. Nu e necesar să o fierbem, urzica se lasă la macerat de seara până dimineaţa, în apă rece, iar a doua zi se strecoară şi se consumă lichidul”, mai explică ea.

Leurda este foarte bună, aceasta se poate găti sau consuma în salată, iar efectele sale asupra sănătăţii sunt absolut uimitoare. Ajută la curăţarea sângelui, are efect asupra digestiei, a inimii şi a sistemului endocrin.

Măcrişul conţine fier, vitaminele B, C, A, PP, K, magneziu, iod, sulf, potasiu, fosfor, acid folic, antioxidanţi şi calciu. La fel ca şi spanacul, conţine acid oxalic şi are un conţinut scăzut de calorii. Acesta însă nu este recomandat celor ce suferă de reumarism.

Sucul de lucernă este, de asemenea, recomandat de specialişti. ”Este planta cu cea mai mare încărctură proteică. Lucerna, grâul, orzul, ovăzul, toate aceste plante care acum crescute de o palmă, sunt foarte benefice pentru curăţarea organismului, a sângelui şi pentru energizare. Proteina animală se digeră mult mai greu, iar corpul depune un efort mult mai mare pentru a o digera, spre deosebire de proteina vegetală, care se digeră mult mai uşor.

Excesul de carne, sursa problemelor de sănătate

De altfel, ea mai arată că excesul de carne şi produse de origine animală este mai dăunător decât am putea crede şi recomandă consumul cât mai multor alimente vegetale. ”Pe vremuri, la ţară, carne se mânca doar duminica, şi atunci erau câte şapte-opt la masă, unde se gătea un pui. Îţi treca de poftă, nu mâncai pe săturate. Dar oamenii erau mult mai sănătoşi”, conchide ea. În schimb, mai spune ea, sunt foarte bune surse de proteine seminţele de dovleac, de floarea soarelui, de chia, nuci, ciuperci, migdale, linte sau polen. ”Sâmburii de caise au vitamina B17, care este foarte utilă împotiva cancerului”, mai spune ea.

Speciaiştii însă arată că orice dietă este mult mai eficientă dacă este însoţită de mişcare. 

Mai puteţi citi:

Cum ne descurcăm cu un şef veşnic nemulţumit. Metode de relaxare emoţională explicate de specialişti

Baia Mare

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite