Cum să-ţi controlezi emoţiile negative. Sfatul unui psihoterapeut care te va ajuta să-ţi schimbi viaţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emoţii negative Foto. pexels.com
Emoţii negative Foto. pexels.com

Toţi am trăit cel puţin o dată emoţii negative precum furia, frustrarea sau orice fel de emoţie care exprimă nemulţumirea. Uneori, aceste emoţii negative sunt impulsul care ne determină reacţiile cele mai ciudate. De asemenea, pot sta la baza unor acţiuni de natură infracţională. Un psiholog ne învaţă cum să le controlăm şi cum ne putem schimba viaţa, schimbându-ne gândirea.

Psihoterapeutul Cecilia Ardusătan ne învaţă un exerciţiu pe care să-l facem pentru a scăpa de emoţiile negative, care pot fi furie, frustrare etc. Ea dă un exemplu şi explică în ce fel să ne examinăn propriile reacţii, gânduri, iar în momentul în care vom înţelege care sunt gândurile care ne întreţin furia sau emoţia negativă, atunci vom şti ce trebuie să schimbăm. Mai rămâne să avem voinţa. 

„Antidotul pentru eliminarea emoţiilor negative este să-ţi spui spui: sunt responsabil 100% pentru ceea ce simt, pentru emoţiile mele. În acest fel elimini orice alt gând, orice altă emoţie care apare în momentul, respectiv, pentru că nu ai cum să rămâi furios în timp ce tu îţi asumi responsabilitatea pentru acest lucru”, explică psihoterapeutul Cecilia Ardusătan. 

„Atât timp cât dai vina pe altcineva sau pe o situaţie, tu rămâi captiv în dramele tale şi viaţa ta nu se va schimba în bine.

A-ţi asuma resposabilitatea pentru asta, înseamnă să te simţi puternic, să te simţi important şi să ai un scop”, completează ea.

Exerciţiul psihologilor: totul pleacă din mintea noastră

Apoi dă un exemplu în care demonstrează că totul pleacă din mintea noastră. Cu puţină voinţă şi dorinţă de a ne stăpâni emoţiile, am putea că ne controlăm reacţiile. 

„Trebuie să găseşti motivul pentru care te găseşti în felul acesta. De exemplu, ai un prieten care te-a insultat sau te-a supărat sau a făcut ceva ce nu ţi-a convenit. Tu ajung să te comporţi într-un anume fel: poate te interiorizezi, poate nu mai vrei să vrobeşti cu el sau eşti îmbufnat”, explică ea. 

Următorul pas, mai arată psihoterapeutul, este să ne analizăm ce simţim la nivel emoţional, să ne identificăm emoţia. „S-ar putea să te simţi furios sau trist, tu ştii exact care ţi-e emoţia din acel moment. După ce ai identificat ce simţi, întreabă-te care este monologul din mintea ta, pentru că ceea ce este în mintea ta, determină ceea ce simţi”, spune ea. 

„Am o situaţie, mă supără cineva, dar ce simt la nivel emoţional, este întreţinut de ceea ce gândesc. În momentul în care îmi dau seama de ceea ce gândesc şi schimb în mintea mea modul în care eu mă raportez la situaţia respectivă, la ceea ce a spus prietenul meu, se schimbă şi comportamentul şi starea mea”. Psihoterapeut Cecilia Ardusătan

„Gândurile noastre ne conturează realitatea”

Psihologul mai spune că trebuie să avem grijă la gândurile noastre, pentru că acestea ne conturează realitatea. Ea arată că „monologul din mintea noastră îşi pune amprenta asupra calităţii vieţii noastre”. „Observă cum lucrurile se sincronizează. Ceea ce-ţi spui, de multe ori apare în viaţa ta. Situaţii, oamenii care apar în viaţa ta, apar în funcţie de ceea ce este în interiorul tău. Ele reflectă părţi din tine. Ceea ce eşti tu, cu adevărat, se exprimă în viaţa ta”, mai spune ea.

Ea merge chiar mai departe şi spune că gândurile noastre ne pot limita, fără să ne dăm seama. „Când înţelegi că viaţa îţi răspunde întotdeauna şi că viaţa este întotdeauna pregătită să-ţi realizeze – să spunem – visele tale, pe care tu le construieşti în interorul tău, în mintea ta, atunci realizezi cât de mult ai de lucru la tine, realizezi cât de mult trebuie să te debarasezi de convingerile limitative, de gândurile care sunt extrem de distructive. Aşa că încearcă să nu te limitezi singur”, mai spune psihoterapeutul Cecilia Ardusătan.

Ea propune un exerciţiu ce constă în analiza gândurilor noaste periodic, pentru câteva zile şi corelarea lor apoi cu evenimentele din viaţa noastră. 

„Fii foarte atent la ce-ţi pui în minte. Ai putea să faci un exerciţiu de câteva zile - o săptămână şi în fiecare zi, din două în două ore să te monitorizezi şi să vezi ce gândeşti. Pune-le pe hârtie (gândurile, n.n). Scrie ce gândeşti şi ai să vezi cum reflectă ele realitatea ta. Încearcă să faci acest exerciţiu, iar în momentul în care tu-ţi vei schimba gândirea, ţi se va schimba viaţa”, conchide ea. 

Cecilia Ardusătan, psiholog din Baia Mare Sursa Facebook cabinet AC

Cecilia Ardusătan psiholog din Baia Mare Sursa Facebook cabinet AC

Vă recomandăm să mai citiţi şi:

Shakira, înşelată cu o blonda de 20 de ani. Cine este presupusa iubita a lui Pique

Un tren a deraiat în Bavaria: cel puţin trei morţi şi zeci de răniţi

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite