Cum arată un suc natural expirat lăsat aproape un an în frigider. Avertismentul unui medic VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un medic trage un semnal de alarmă cu privire la sucurile așa-zis naturale care, de fapt, nu se strică. Medicul pediatru Mihai Craiu a demonstrat ce se întâmplă cu un suc expirat desfăcut în urmă cu aproape un an și uitat în frigider.

Medicul pediatru Mihai Craiu FOTO bzi.ro
Medicul pediatru Mihai Craiu FOTO bzi.ro

În mod normal și firesc, un suc natural de fruce, odată deschis, în câteva zile ar trebui consumat. Altfel, procesul de fementație nu ar întârzia să apară. Dar acest proces poate fi oprit cu diferite produse chimice, aprobate de legile care reglementeză aceste aspecte. Numai că în acest caz nu am mai vorbi despre sucuri naturale.

Medicul pediatru Mihai Craiu a arătat pe pagina sa de socializare cum se „comportă” un suc ce a fost desfăcut în urmă cu aproape un an și uitat în frigider. Pe eticheta lui scria că e natural și că avea termen de expirare în 2021, deci era ieșit de ceva vreme din termenul de valabilitate.

Medicul trage un semnal de alarmă cu privire la „sucurile naturale” FOTO captură video
Medicul trage un semnal de alarmă cu privire la „sucurile naturale” FOTO captură video

Totuși, când medicul a desfăcut sticla, aceasta nu a dat vreun semn că în interior ar fi avut loc procesul de fermentație. Cel mai probabil au fost folosite substanțe chimice pentru a opri fermentația.

Efecte adverse mai grave asupra copiilor

Peste 10.000 de substanțe chimice sunt autorizate pentru a fi adăugate în alimente în SUA, conform Food Drug and Cosmetic Act (Public Law 85-929). La acestea se adaugă un număr impresionant de substanțe numite GRAS care pot fi adăugate în alimente fără aprobarea FDA și fără a notifica această autoritate”, începe el.

Data de expirare a sucului e depășită cu peste un an   FOTO Facebook/Spitalul virtual pentru copii
Data de expirare a sucului e depășită cu peste un an FOTO Facebook/Spitalul virtual pentru copii

GRAS se referă la produse „Generally Regarded as Safe”. „Adică unele considerate ca sigure... întrebarea este cine le consideră sigure?”, se întreabă el, cotinuând apoi că multe au fost etichetate ca atare, de către experți plătiți chiar de către companiile care utilizează aceste substanțe.

Unele din aceste substanțe pot avea efecte adverse asupra copiilor, efecte care sunt mai mari decât cele generate asupra adulților. De ce? Pentru că un copil are expunere relativă, la diverse substanțe, mai mare decât un adult (aport mai mare pe kilogram), au sisteme de detoxifiere imature și organele lor aflate în creștere sunt mai susceptibile la acțiuni toxice/disruptive mult mai mult decât organele gata formate ale adultului”, mai explică medicul.

Dacă sunt pe ambalaj nu înseamnă că sunt sigure

De asemenea, multe substanțe utilizate în procesarea alimentelor sau la ambalarea lor pe termen lung au efecte adverse dovedite asupra copiilor, mai spune medicul.

Coloranții artificiali, nitriții și nitrații, bisfenolii si ftalații din plastice, pesticidele non-persistente, percloratul, perfluroalchilii sunt doar câteva astfel de substanțe utilizate în procesarea și ambalarea produselor alimentare.  Acum ele sunt notate pe unele ambalaje (textul acela cu „o mie de vorbe” scrise cu litere extrem de mici, text pe care nu îl citește aproape nimeni și pe care îl înțelege un număr și mai mic de persoane)”, mai spune el.

Chiar și așa, faptul că pot fi citite nu le ace mai puțin dăunătoare. „În afară de faptul că unele persoane sunt stresate de ceea ce au citit, nu se întâmplă nimic! Ca să se întâmple ceva ar trebui introdusă în școală o educație ce vizează aceste aspecte ale substanțelor aflate în mâncarea noastră sau în ambalajul acesteia”, semnalează el.

Suc „natural” care nu fermentează

Medicul redă, apoi, „experiența” lui cu acel suc uitat în frigider.

Tocmai ce am găsit, în frigiderul de la spital, un suc «natural» pe care l-am uitat acolo în urmă cu mai mult de un an. L-am desfăcut, de curiozitate. Concluzia - nu mai dați copiilor mici tot felul de așa-zise produse naturale fără să citiți eticheta. Sau mai bine, luați din piață fructe și legume autohtone. Le spălați bine și le dați copilului așa cum sunt, proaspete. E mai sigur!”, mai atrage el atenția.

În filmuleț se vede cum la deșurubarea capacului băutura nu face niciun zgomot în prezența aerului, semn că fermentațai nu a avut loc. Pentru acest efect e necesară folosirea unor substanțe chimice, ceea ce nu mai face sucul natural.

Medicul a atașat și o poză cu capacul pe care era înscrisă data expirării.

Pentru susținerea celor spuse de el, medicul publică linkuri către două studii în acest sens. unul se referă la efectele aditivilor din alimente asupra copiilor și poate fi găsit aici. Cel de-al doilea material întreabă retoric Guvernul de ce nu își ajută cetățenii să mănânce mai sănătos și poate fi găsit aici.

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite