Cătălin Cherecheş, arestat preventiv. Primarul din Baia Mare, acuzat că s-a înfruptat cu nesaţ din clubul de fotbal local, folosindu-se de banii publici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Cherecheş (plan secund), pe holurile Tribunalului Cluj FOTO Adevărul
Cătălin Cherecheş (plan secund), pe holurile Tribunalului Cluj FOTO Adevărul

Cătălin Cherecheş, primarul din municipiului Baia Mare, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, în urma deciziei Tribunalului Cluj. Edilul a petrecut noaptea de marţi spre miercuri după gratii la propunerea procurorilor DNA pentru luare de mită, într-un dosar referitor la finanţarea clubului de fotbal local. Este al doilea dosar penal similar pe numele lui Cherecheş, după cel referitor la sponsorizarea echipei de handbal din Baia Mare.

UPDATE 22.30

Cătălin Cherecheş (37 de ani), primarul municipiului Baia Mare, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, decizia Tribunalului Cluj nefiind definitivă. "Cătălin Cherecheş a fost arestat preventiv până în data de 29 mai", a declarat, pentru "Adevărul", Simona Trestian, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Cluj. 

Judecătorii au luat măsura arestării preventive la propunerea procurorilor DNA, care au descins, marţi, la locuinţa edilului si la biroul acestuia din Primărie. În urma acestor descinderi, Cherecheş a fost reţinut, marţi, pentru 24 de ore, de procurorii DNA Cluj. Miercuri, 27 aprilie, primarul din Baia Mare a fost dus în faţa judecătorilor Tribunalului Cluj, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Cherecheş este anchetat într-un dosar de luare de mită în formă continuată după ce oamenii legii ar fi găsit asupra lui 30.000 de lei însemnaţi cu „mită“. Procurorii anticorupţie l-au ridicat pe edil din sediul primăriei şi l-au condus la

sediul DNA Baia Mare. După mai multe ore de audieri, magistraţii s-au întors împreună cu Cherecheş la primărie pentru a ridica documente suplimentare. Pe drum, edilul a afirmat în faţa jurnaliştilor că este victima unui dosar politic. În intervalul cât s-a aflat în clădirea DNA, Cherecheş a postat pe contul personal de Facebook mai multe mesaje, inclusiv un film, în care le-a mulţumit celor care-l susţin şi a afirmat că este „cât se poate de liber“. După puţin timp, a fost transportat în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, unde şi-a petrecut noaptea.

Mituitorul, un apropiat al lui Cherecheş

Procurorii DNA arată într-un comunicat de presă că în cursul anului 2014, inculpatul Cherecheş Cătălin, în calitate de primar al municipiului Baia Mare, i-a propus unei persoane (denunţător în cauză) să ocupe o funcţie de conducere în cadrul Clubului sportiv Fotbal Club Municipal Baia Mare, promiţându-i sprijin financiar atât pentru achitarea datoriilor clubului de fotbal, cât şi pentru continuarea în bune condiţii a activităţii clubului, cu condiţia ca o parte din banii primiţi de club să-i fie remişi edilului“.

Iată o mostră din "modus-operandi" pe care l-ar fi implementat Cătălin Cherecheş la Baia Mare, potrivit procurorilor DNA:

„În cursul lunii martie 2015, (denunţătorul - n.r.) i-a înmânat inculpatului Cherecheş Cătălin, suma de 50.000 lei în biroul său din primărie. Suma i-a fost remisă primarului la momentul la care FCM Baia Mare a încasat de la primărie suma de 150.000 lei. Denunţătorul a arătat că, cu câteva zile înainte de virarea sumei de bani, s-a întâlnit cu primarul Cherecheş Cătălin, care i-a arătat un bileţel pe care era scrisă suma de 50.000 lei, ocazie cu care i-a transmis că în ziua respectivă îi plăteşte avansul de 150.000 lei şi că din avansul respectiv trebuie să-i ducă acea sumă de bani“, se arată în propunerea de arestare întocmită de DNA.

Propunere Arestare Chereches Catalin Anonimizat

Al doilea personaj implicat în cazul de la Primăria Baia Mare este Cristian Şpan, cel care i-ar fi înmânat primarului cei 30.000 de lei în momentul flagrantului. Şpan deţine o funcţie de conducere la clubul Fotbal Club Municipal Baia Mare, este considerat un apropiat al lui Cherecheş şi este implicat într-un alt dosar în care primarul este cercetat penal. Este vorba despre suspiciunea că primarul ar fi cumpărat prin interpuşi un trust de presă local, intitulat Emaramureş.

În perioada februarie - mai 2013, învinuitul Cherecheş Cătălin, în calitate de primar al municipiului Baia Mare, a efectuat operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia pe care o deţine, prin intermediul a două persoane din anturajul său care erau, în mod aparent, reprezentanţii legali a două societăţi comerciale. Concret, în cursul lunii mai 2013, în scopul achiziţionării unei licenţe pentru un post de televiziune, învinuitul Cherecheş Cătălin a făcut demersuri pentru modificarea acţionariatului celor două firme astfel încât apropiaţii săi să devină acţionari şi/sau administratori ai acestor societăţi comerciale“, arătau procurorii DNA, care au început urmărirea penală în acest dosar.

Reţetă similară la clubul de handbal

Procurorii DNA investighează deja la Primăria Baia Mare infracţiuni de corupţie comise în perioada 2015 – 2016, când ar fost întocmite, prin semnătura primarului Cherecheş, documente contabile fictive prin care clubul de handbal feminin al municipiului a fost prejudiciat cu aproximativ 650.000 de lei. Potrivit acuzaţiilor, jucătoarele primeau prin contract o sumă mult mai mare decât în realitate, diferenţa de bani intrând în alte buzunare.

Practic, acţiunea în flagrant de marţi, 26 aprilie, conturează un al treilea dosar penal pe numele primarului de Baia Mare. În referatul de reţinere, procurorii DNA Cluj spun că, în perioada martie-august 2015, Cherecheş a pretins şi a primit de la denunţător 70.000 de lei, în mai multe rânduri, direct sau prin intermediar. 

950.000 pentru clubul de fotbal

„Cherecheş Cătălin, pentru a propune Consiliului local al municipiului Baia Marea susţinerea financiară a clubului de fotbal cu suma de 1.000.000 lei/1.200.000 lei, a pretins denunţătorului să cesioneze pe numele unei anumite persoane o societate comercială. La data de 14 aprilie 2016, pentru o altă tranşă de bani, în acelaşi cuantum, edilul i-a cerut denunţătorului suma de 400.000 lei. Aceşti bani reprezentau mai mult de jumătate din sponsorizarea pe care o firmă o făcuse anterior clubului“, se mai arată în referat.

Potrivit DNA, clubul de fotbal din Baia Mare avea încheiat cu consiliul local un contract de susţinere financiară. „Inculpatul Cherecheş Cătălin îi spunea (n.r. – denunţătorului) ce sumă să ceară consiliului local, sens în care el făcea o solicitare către instituţia publică în cauză şi «de acolo era treaba lui Cătălin Cherecheş să obţină acea sumă». Din 1 iunie 2014 până la 24 august 2015, Consiliul Local al municipiului Baia Mare a alocat FCM Baia Mare suma de aproximativ 950.000 lei“, se mai arată în document.

Cherecheş candidează pentru un nou mandat

Cătălin Cherecheş este primar la Baia Mare din 2011. A reprezentat iniţial USL, iar recent şi-a anunţat candidatura pentru alegerile din iunie 2016 din partea Coaliţiei pentru Baia Mare, din care fac parte diferite ONG-uri, dar şi două partide politice, PNŢCD şi FDGR. A mai fost membru PNL şi UNPR. Cu toate că primarul Cătăin Cherecheş a fost reţinut, Biroul Electoral Judeţean Maramureş a informat miercuri, 27 aprilie, că nu este afectată candidatura acestuia.

Mai puteţi citi:

UPDATE Cătălin Cherecheş, primarul din Baia Mare, reţinut de procurorii DNA: „Sunt victima unui dosar politic“

Cătălin Cherecheş se află azi în faţa instanţei cu propunere de arestare preventivă

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite