Amintiri din vremea comunistă. Mâncare, curent şi căldură cu raţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Magazinul „Maramureş“ era singurul magazin universal din Baia Mare
Magazinul „Maramureş“ era singurul magazin universal din Baia Mare

Băimărenii îşi amintesc şi în ziua de astăzi de zilele grele prin care treceau când trebuia să se aprovizioneze. Căldura, curentul şi apa caldă erau doar alte probleme de care se loveau în perioada comunistă. Cu toate acestea, unii spun că puterea de cumpărare era mai mare pe acea vreme chiar dacă stăteau ore întregi la cozi.

Restricţiile impuse pe vremea comuniştilor sunt amintiri negre pentru maramureşeni. Cozile nesfârşite, apa cu raţia şi lipsa de curent sunt doar câteva din lucrurile care au influenţat negativ perioada comunistă. 

Pe lângă toate altele, lipsa hrănii era cea mai mare problemă din perioada comunistă. Băimărenii îşi amintesc şi acum cum se trezeau dimineaţa să stea la rând pentru un kilogram de carne şi câteva ouă. „Erau câteva magazine de unde puteai separat să-ţi cumperi alimente. La carne era un rând, la lapte altă coadă şi la pâine mergeai la alt magazin. Nu era ca şi astăzi să le iei toate dintr-un loc. Ne trezeam uneori dimineaţa la trei ca să ne punem la coadă când trebuia să cumpărăm carne. Ajungeai în faţă şi poate nu primeai deloc. În acelaşi timp un alt membru al familiei stătea la o coadă separată pentru pâine. Erau vremuri grele“, îşi aminteşte Teodor Mureşan, un băimărean de 73 de ani.

Ca să poată avea mâncare destulă, băimărenii erau nevoiţi să apelze la cunoştinţe sau să se deplaseze chiar în alte oraşe. „Pe atunci era mai bine în Satu Mare. Probabil pentru că erau lângă Ungaria aveau mai multe produse. De multe ori mergeam cu trenul sau cu ceva cunoştinţe cu maşina şi veneam de acolo cu genţile pline. Aşa erau vremurile. Mai aveam şi aici mici avantaje dacă aveam vreo rudă sau ceva prieten la carmangerie, ei ne mai dădeau pe sub mână când puteau“, mai povesteşte bătrânul
 

Curent şi apă caldă cu raţia


De multe ori, după ce stăteau ore întregi în frig pentru mâncare, băimărenii reveneau pe întuneric acasă. „A fost o perioadă destul de lungă în care se făcea economie la curent. Aveam câteva ore şi pe urma tăiau energia electrică. Porneau când începeau emisiunile la TV şi după aceea iarăşi tăiau. Stăteam cu lumânările prin casă“, povesteşte Andreea Tivadar, o băimăreancă de 64 de ani. Lipsa curentului nu era singura problemă de care se loveau băimărenii, apa caldă era de asemenea un lux. „Prin anii 80, erau nişte reguli foarte ciudate. Aveam, apă caldă doar câteva ore. Atunci toată lumea era în casă şi se spăla. Atunci încercam să facem tot ce trebuia prin casă. Nu existau atunci centrale de scară sau de apartament. Dacă nu prindeai orele alea, trebuia să aştepţi până a doua zi sau să faci duş cu apă rece“, adaugă băimăreanca. 


Putere de cumpărare mult mai mare


Chiar dacă lista problemelor din perioada comunistă este una lungă, toată lumea este de acord în privinţa unui singur lucru „banii valorau mai mult“, a spus Teodor Mureşan. Băimărenii în vârstă îşi amintesc că pe vremurile comuniste remuneraţia îţi oferea un trai decent. „Nu puteai cumpăra multe, dar aveam bani destui să trăim. Doar atunci ne-am permis să ne cumpărăm apartament în rate, să ne luăm mobilă în rate, să ne trimitem copiii la grădiniţe şi să mai şi trăim. Totul era ori mai ieftin, ori leul avea atunci putere mai mare“, a conchis bătrânul.

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite