UPDATE Copii schimbaţi din greşeală după naştere la Maternitatea Oneşti. Conducerea spitalului a decis concedieri şi reduceri de salariu pentru cei implicaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două mame din localitatea băcăuană au descoperit şocate că au primit, dintr-o eroare a personalului medical, alţi bebeluşi la ieşirea din maternitate. Conducerea Spitalului Municipal Oneşti a decis sancţionarea cadrelor medicale implicate, de la concedieri până la reduceri de salariu şi avertismente, însă nu au putut nominaliza cine a încurcat copiii.

UPDATE 20.00: Mai mulţi angajaţi ai Spitalului Municipal Oneşti au fost sancţionaţi de Comisia de Disciplină a instituţiei după ce doi bebeluşi au fost schimbaţi la naştere, însă, după nouă ore de verificări, reprezentanţii instituţiei nu au descoperit persoana care a greşit efectiv, potrivit Mediafax.

Un medic şef de secţie şi un asistent-şef au fost retrogradaţi din funcţie, cinci asistente au fost penalizate cu 10% din salariu pe o perioadă de trei luni, o infirmieră a fost sancţionată cu 5% pe trei luni, iar alte patru infirmiere au primit avertismente.

Astfel, şeful Secţiei de Neonatologie, medicul Cornelia Cămăraşu, a fost eliberată din funcţie, la fel ca asistentul-şef al aceleiaşi secţii, Luminiţa Antohi. De asemenea, cinci asistente din cadrul aceleaşi secţii, respectiv cele care au făcut toaletarea bebeluşilor după naştere, care au predat copiii către mamele lor şi care au fost între ture atunci când se presupune că s-a făcut schimbarea între bebeluşi au fost sancţionate cu câte 10% din salariu, pe o perioadă de trei luni.

Comisia de Disciplină a spitalului a mai decis şi diminuarea cu 5% din salariu, tot pentru o perioadă de trei luni, pentru o infirmieră a Secţiei de Neonatologie, precum şi aplicarea de avertismente pentru alte patru infirmiere.

"Deşi a durat nouă ore această şedinţă a Comisiei de Disciplină, nu am reuşit să identificăm cine este acea persoană care a greşit efectiv prin schimbarea între ei a celor doi nou-născuţi. Am stabilit doar intervalul orar şi sperăm ca Poliţia, care a demarat propria anchetă, să găsească persoana vinovată, spitalul oferind tot sprijinul în acest sens prin punerea de documente la dispoziţie", a declarat, vineri, pentru Mediafax, directorul medical al Spitalului Municipal Oneşti, Adrian Brânzaniuc.

Toate sancţiunile dispuse de Comisia de Disciplină a spitalului din Oneşti au fost aplicate în conformitate cu Codul Muncii. 

Directorul medical al unităţii medicale băcăuane a subliniat că dacă Poliţia va identifica persoana care a făcut schimbul de bebeluşi atunci respectivului angajat îi va fi desfacut contractul de muncă.

UPDATE, ora 13.20: Comisia de disciplină a Spitalului din Oneşti s-a întrunit pentru a propune măsuri disciplinare pentru cei implicaţi în accidentul cu copiii schimbaţi. "Propunem pedepse pentru toţi cei implicaţi în naşteri, de la infirmiere şi moaşe, până la medicul ginecolog şi neonatolog. Pedepsele vor fi atenţionări, avertismente, diminuarea salariului şi chiar desfacerea contractului de muncă. Decizia finală îi va aparţine managerului spitalului", a declarat Adrian Brânzaniuc, directorul medical şi purtătorul de cuvânt al Spitalului Municipal Oneşti.

Cele două femei au născut, ambele prin cezariană, în ziua de vineri, 17 mai. Au fost colege de salon la Maternitatea Oneşti şi au adus pe lume doi băieţi, de câte trei kilograme, unul la ora 8.30, iar celălalt la ora 10.00. Una dintre mame, pe numele de familie Ştefan, şi-a fotografiat copilul, aflat în sala de adaptare, la câteva ore după naştere. I-a mai făcut o fotografie bebeluşului şi a doua zi, fără să observe vreo diferenţă.   

La câteva zile după naştere, mamele au plecat acasă. Una dintre femei a început să aibă îndoieli serioase că bebeluşul i-ar aparţine. O vecină a sa, din satul băcăuan Răcăuşi, chemată să-i facă baie băieţelului, i-a atras atenţia că pe brăţara ataşată la ieşirea din spital pe mâna copilului apărea un alt nume de familie. 

"Pe 21 mai am aflat că are brăţara de Neaga, un alt nume decât Ştefan. Mi-au zis doctorii 99 la sută seamănă cu tine nu vezi că-i blond?", a spus una dintre mame pentru rtv.ro.

Femeia a consultat apoi fotografiile făcute în spital şi a observat mici diferenţe. Apoi a cerut la spital efectuarea de teste ADN ambilor copii. Rezultatele primite miercuri, 19 iunie, i-au confirmat temerile: bebeluşul pe care-l alăptase nu era al ei. "Eu m-am ataşat de el că pe el l-am văzut prima dată. Nu ne putem imagina o asemenea eroare", a mărturisit şi cealaltă mamă.

Femeile s-au întâlnit din nou pe treptele spitalului în cursul zilei de miercuri, 19 iunie, şi au făcut schimb de copii. În ciuda scuzelor oferite de oficialii spitalului, Poliţia a deschis o anchetă în acest caz. Angajaţii aflaţi în culpă au şanse mari să-şi piardă slujbele şi vor fi nevoiţi, cel mai probabil, să suporte costurile testelor ADN, care se ridică la câteva zeci de mii de lei. 

Vă mai recomandăm:

Fabuloasa poveste a doi tineri schimbaţi la naştere

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite