S-a stabilit cauza incendiului de la şcoala din Mărgineni. 180 de elevi și 24 de profesori au fost evacuați

0
0

Anchetatorii din Bacău au stabilit că incendiul de la şcoala din Mărgineni a fost produs de un scurtcircuit la un panou electric. O magazie din apropierea școlii a fost mistuită de flăcări.

Pompierii au reușit să stingă focul înainte să se extindă la școală FOTO ISU Bacău
Pompierii au reușit să stingă focul înainte să se extindă la școală FOTO ISU Bacău

Incendiul care a distrus o magazie din vecinătatea școlii din localitatea Mărgineni, județul Bacău, a fost provocat de un scurtcircuit la un panou electric. Focul a cuprins o magazie din vecinătatea unității școlare și exista riscul să se extindă la școală, însă reprezentanții ISU Bacău au intervenit la timp.

„Pompierii băcăuani au fost solicitaţi să intervină în localitatea Mărgineni, pentru lichidarea unui incendiu produs la Şcoala Gimnazială Alexandru Piru. În urma recunoaşterii s-a constat faptul că incendiul se manifesta la un panou electric”, au precizat reprezentanții ISU Bacău.  

Incendiul s-a declanșat într-o magazie şi nu s-a extins la alte încăperi, dar au fost inundate cu fum atât holul, cât şi podul construcţiei. Pompierii au intervenit la fața locului cu trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială de primă intervenţie şi comandă şi autoplatformă. 

„În paralel cu acţiunea de recunoaştere, s-au constituit echipaje de stingere şi echipaje de căutare-salvare. Din unitatea de învăţământ au fost evacuate de către cadrele didactice 204 persoane, respectiv 180 de elevi şi 24 de profesori/personal auxiliar. Din fericire nu au fost înregistrate victime”, au mai transmis reprezentanții ISU Bacău.  

Școală din Olt proaspă renovată, mistuită de flăcări

O şcoală gimnazială din Olt nu a scăpat de furia flăcărilor. Clădirea a fost mistuită de foc în noaptea de miercuri spre joi, 9/10 martie 2022. Pompierii ISU Olt şi serviciul voluntar din localitate au luptat timp de şapte ore pentru a stinge incendiul.

Incendiul a izbucnit în localitatea Rusăneşti, din judeţul Olt, aproape de miezul nopţii. Un scurtcircuit la instalaţia centralei termice ar sta la baza incendiului, conform datelor oferite de pompieri. 

A ars acoperişul pe o suprafață de 400 metri pătraţi şi s-au deteriorat tavanele, în urma intervenţiei pompierilor pentru a stinge flăcările, pe aproximativ 300 metri pătraţi. Cei 96 elevi care învăţau în cinci clase au fost transferaţi la şcoala de centru.

La locul evenimentului au acţionat peste 30 de pompieri, militari şi civili, cu cinci autospeciale de stingere, un echipaj SMURD, o autospecială pentru intervenţie la înălţime, două autospeciale pentru primă intervenţie şi două cisterne cu capacitate de 20.000 de litri.

„Totul a fost în regulă ieri, s-a făcut curat de la 12,30 până la 13,30, foc în centrală n-a fost, în priză n-a fost ceva, că n-avem consumatoare... Pur şi simplu, pe la 10,30 seara cineva a sesizat că ieşea fum din acoperiş. Au venit pompierii, dumnealor or să spună cauza“, a declarat pentru „Adevărul“ directorul şcolii, Felician Dan.

În camera centralei totul este intact, a mai spus directorul, flăcările izbucnind la nivelul acoperişului.

„Şcoala a fost renovată în vară pe interior, s-au investit o grămadă de bani. Exteriorul făcut, interiorul, tot, tot a fost curăţat până la cărămidă. Montat plasă, adeziv, tinci, parchet nou... Am salvat în schimb dulapuri, mobilierul şcolar... Tavanele au fost cu rigips, structura e de lemn şi acolo a fost problema. De la apă, până la urmă, s-a prăbuşit tavanul. Am înţeles că avem asigurare la clădire, ceea ce e un lucru bun“, a detaliat directorul şcolii pentru „Adevărul“.

Bacău


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri