Răfuiala în trafic, între infracţiune şi  legitimă apărare. Cazul şoferului umilit la o trecere de pietoni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O răfuială în trafic pe străzile din Bacău între un şofer şi un grup de tineri care refuzau să se îndepărteze de pe trecerea de pietoni, s-a terminat cu trimiterea în judecată a tuturor celor implicaţi în bătaia stradală. La finalul procesului, doar una dintre tabere a fost găsită vinovată.

După trei ani, autorităţile din Bacău au reuşit să soluţioneze, într-o primă instanţă, cazul unei răfuieli în trafic, soldate cu o bătaie generală, în urma căruia toţi tinerii implicaţi au fost răniţi. 

Agresiunea a avut loc pe 17 aprilie 2016 la o trecere de pietoni din intersecţia străzilor Garofiţa şi Constantin Ene.
Ionuţ Claudiu Daniel Patriche se deplasa în zonă cu autoturismul, alături de trei prieteni. 

La un moment dat, în zona trecerii de pietoni, staţiona un grup de tineri, în stare de ebrietate, moment în care conducătorul auto a oprit autoturismul şi le-a solicitat să elibereze carosabilul. Unul dintre tineri a început să adrese injurii, s-a îndreptat spre autoturism şi a aruncat conţinutul unei pahar în faţa şoferului.

Pasagerul din dreapta acestuia, Alexandru Macovei, a coborât din maşină pentru a cere explicaţii, moment în care doi dintre tinerii din grupul care staţiona pe trecerea de pietoni au devenit violenţi şi au început să îl lovească. Unul dintre cei doi agresori avea cuţit şi l-a lovit în piept pe Alexandru Macovei. În apărarea acestuia a sărit şi şoferul care le solicitase tinerilor să părăsească trecerea de pietoni. Tinerii din cele două grupuri au început să se lovească reciproc cu pumnii şi picioarele. Înainte de a fi lovit cu cuţitul, Macovei a încercat să-l imobilizeze pe tânărul înarmat cu cutiţ, însă acesta din urmă l-a muşcat de mână. După ce a coborât din autoturism, şoferul i-a dat un pumn primului ieşit în cale, ulterior membrii celor două grupări lovindu-se reciproc.

Cei care au provocat scandalul, şi bătuţi, şi condamnaţi

În urma plângerilor formulate de cei implicaţi în scandal, poliţiştii au deschis dosar penal, însă doar pentru loviri şi alte violenţe. La finalul cercetărilor, procurorii au dispus trimiterea în judecată a patru dintre persoanele implicate în scandal: câte doi din fiecare tabără, având deopotrivă calitate de inculpat şi persoană vătămată.

Cel mai grav rănit a fost unul dintre tinerii care staţiona pe trecerea de pietoni. În urma loviturii aplicate cu pumnul de către şofer, tânărul a suferit o fractură dublă de mandibulă şi imobilizare prin blocaj intermaxilar rigid ce a necesitat pentru vindecare 65-68 zile de îngrijiri medicale. De partea celalaltă, tânărul tăiat cu cuţitul a suferit leziuni, având nevoie de 6-7 zile de îngrijiri medicale.

Respingerea unui atac - legitimă apărare

În urma administrării întregului probatoriu, magistraţii Judecătoriei Bacău au decis că doar una dintre tabere se face vinovată de săvârşirea infracţiunii pentru care au fost trimişi în judecată: tinerii care se aflau pe trecerea de pietoni. Cei doi, Gabriel Toderiţă şi Gheorghe Daniel Toderiţă, au fost condamnaţi la 2.000 de lei amendă penală, transformate în 200 de zile de închisoare în caz de neachitare, respectiv 10 luni de închisoare cu suspendare, sub supraveghere. Mai mult, ei au fost obligaţi să achite 7.000 de lei daune morale tânărului tăiat cu cuţitul.

În opinia instanţei, conducătorul auto şi prietenul acestuia au acţionat în legitimă apărare.

”Apărarea a fost necesară pentru respingerea atacului, câtă vreme aceasta a fost săvârşită în intervalul în care s-a declanşat atacul şi până la finalizarea acestuia. Apărarea a fost îndreptată împotriva agresorului, respectiv a inculpatului-persoană vătămată Toderiţă Gheorghe Daniel, cel care a exercitat atacul împotriva lui Macovei Alexandru: În ceea ce priveşte condiţia ca apărarea să fie precedată de atac, instanţa apreciază că nu comportă discuţii, acest fapt reieşind fără dubii din descrierea condiţiilor privind atacul. Din probatoriul administrat în cauză rezultă că în momentul în care inculpatul Patriche Ionuţ Claudiu Daniel a ripostat lovindu-l pe Toderiţă Gheorghe Daniel, atacul acestuia asupra lui Macovei Alexandru era în desfăşurare, mai exact cei doi erau angrenaţi într-un conflict, se loveau reciproc, Toderiţă Gheorghe Daniel avea un obiect înţepător în mână, Macovei Alexandru încerca să îl imobilizeze, iar Toderiţă Gabriel îl muşca de mână pe Macovei Alexandru”, se arată în motivarea judecătorilor.

Decizia Judecătoriei Bacău a fost contestată deja de cei doi inculpaţi condamnaţi, dar şi de procurori. O decizie definitivă urmează a fi pronunţată de Curtea de Apel Bacău, care va soluţiona calea de atac.


 

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite