Pedeapsa pentru folosirea unui card bancar găsit. Bărbat condamnat la 24 de ani de închisoare

0
Publicat:

Trei persoane au cheltuit după pofta inimii banii de pe un card găsit pe stradă, dar în final au fost identificați și trimiși în judecată. Unul dintre protagoniști a primit o pedeapsă uriașă.

Cele trei persoane au efectuat cheltuieli de peste 3.600 de lei FOTO arhivă Adevărul
Cele trei persoane au efectuat cheltuieli de peste 3.600 de lei FOTO arhivă Adevărul

Tribunalul Bacău a condamnat în 24 martie 2023 trei persoane (o femeie și doi bărbați) la pedepse cuprinse între un an și trei luni de închisoare cu suspendare și 24 de ani și 2 luni de închisoare pentru acces ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos. Decizia instanței nu este definitivă.

Totul a pornit pe 20.06.2020, când o femeie din Bacău a găsit pe stradă un card. Aceasta a efectuat zeci de plăți prin sistemul „contactless”, ce presupune plata unor sume mici fără a fi necesară introducerea datelor de securitate ale titularului.

Ulterior, femeia i-a dat cardul soțul său, care a efectuat la rândul lui numeroase plăți prin același sistem. Și pentru ca tacâmul să fie complet, cardul a ajuns în cele din urmă la o a treia persoană, care a cumpărat diverse produse și a efectuat plăți.

Titularul cardului a realizat că l-a pierdut și a aflat ulterior că de pe acesta fuseseră efectuate plăți de 3.637,08 lei, astfel că a anunțat Poliția. Nu a durat mult până când anchetatorii au ajuns la cei care își însușiseră pe nedrept calcul și efectuaseră ilegal zeci de plăți.

Condamnare record

Codul Penal prevede închisoarea de la 1-3 luni sau amenda pentru infracțiunea de însușirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor, închisoarea de la 2-7 ani pentru infracțiunea de efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos şi închisoarea de la 3 luni la 3 ani sau amenda pentru infracțiunea de acces ilegal la un sistem informatic.

Instanța i-a condamnat pe cei doi soți la un an și 8 luni de închisoare, respectiv un an și 3 luni de închisoare cu suspendare pentru acces ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos.

O condamnare uriașă a primit a treia persoană la care ajunsese cardul, un individ cunoscut pentru multiple condamnări în trecut pentru diverse infracțiuni. Acesta a primit 3 ani de închisoare pentru efectuarea de operațiuni financiare în mod frauduloase și un an închisoare pentru acces ilegal la un sistem informatic.

Instanța a contopit pedepsele pe care le primise anterior bărbatul, iar în final a rezultat o pedeapsă de 24 de ani şi 2 luni pe care acesta o are acum de executat.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite