A cheltuit în câteva ore o sumă uriaşă cu un card găsit în casa nou cumpărată. Ce greşeală a făcut vânzătorul
0Un tânăr din Prahova este trimis în judecată pentru acces ilegal la un sistem informatic după ce a reuşit să cheltuie peste o sută de mii de lei folosind un card bancar care nu-i aparţinea.
Bărbatul a declarat anchetatorilor că a găsit cardul în noua locuinţă pe care tocmai o cumpărase şi a crezut că este un cadou din partea fostului proprietar.
Când a simţit că poliţia este pe urmele lui, iar explicaţiile lui nu stau în picioare, bărbatul a făcut rost de documente medicale false prin care a încercat să dovedească faptul că are probleme psihice. Spera ca, prin acest mod, să scape de un eventual dosar penal şi de pedeapsa cu închisoarea.
Tânărul este cercetat acum şi de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti pentru fals, uz de fals şi dare de mită.
Albert Mihăilescu, din Ploişeti, a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT în decembrie 2018, dosarul său aflându-se pe roul Tribunalului Prahova. Instanţa a finalizat cercetarea judecătorească şi a rămas în prounţare.
Poveste de film
Povestea tânărului din Ploieşti începe în toamna anului trecut. În septembrie 2018, Albert Mihăilescu a cumpărat de la Ştefan R. o casă pe care a plătit 67.000 de euro. Ştefan R. a stabilit, de comun acord cu noul proprietar, să mai rămână o scurtă perioadă în casă, până ce va rezolva cu mutarea lucrurilor. În tot acest timp, însă, Albert Mihăilescu a avut cheia apartamentului şi putea intra oricând în imobil.
În data de 3 septembrie 2018, când Ştefan R. a vrut să facă mai multe operaţiuni bancare, a fost anunţat de către reprezentanţii băncii că din contul său au fost făcute tranzacţii la POS -uri şi ATM -uri din Ploieşti, în sumă totală de 113.144.93 de lei.
Pentru că ştia că nu a făcut astfel de cumpărături (21 în doar câteva ore), bărbatul a blocat contul şi a mers ţintă la vechea locuinţă pe care tocmai o vânduse pentru a verifica dacă nu cumva cineva i-a furat cardul pe care îl lăsase într-un dulap, exact aşa cum îl primise de la bancă, în plic sigilat, cu PIN ataşat.
Anchetă pe cont propriu
Bănuielile s-au adeverit. Cardul lipsea, aşa că Ştefan R. a început o anchetă pe cont propriu. A mers la magazinele unde fuseseră făcute plăţile cu cardul său şi a solicitat imaginile de pe camerele de supraveghere.
”După ce i-au fost prezentate înregistrările video de către reprezentanţii societăţilor, persoana vătămată a constatat că cel care utilizase cardul său a fost Mihăilescu Albert (bărbatul căruia îi vânduse casa n.r.)”, se arată în rechizitoriul procurorilor.
Acesta pur şi simplu a crezut că a dat lovitura reuşind să cheltuie, în câteva ore, din 2 septembrie 2018, orele 16.00 şi până a doua zi dimineaţa, peste o sută de mii de lei.
Crezând că poate rezolva pe cale amiabilă, Ştefan R. a luat legătura cu bărbatul care îi furase cardul şi i-a cerut să-i înapoieze banii, dându-i chiar şi un timp rezonabil. În loc de bani, a primit însă promisiuni, explicaţii şi amânări.
”Intenţia reală a lui Mihăilescu Albert nu a fost aceea de a plăti vreo sumă din prejudiciul pe care l-a creat, ci de a câştiga timp până la demararea cercetărilor, interval în care şi-a căutat un loc de muncă la o casă de amanet din Bucureşti şi a făcut rost de acte medicale falsificate ce atestau afecţiuni psihice de natură a-i afecta discernământul, pentru a fi avute în vedere la o eventuală propunere de arestare preventivă”, se arată în rechizitoriul procurorului de caz din cadrul DIICOT Ploieşti.
Hoţul, convins că primise cardul cadou
Cazul a ajuns, în cele din urmă, la Poliţia Prahova (BCCO), iar când a fost audiat, Albert Mihăilescu a explicat că a fost convins că acel card i-a fost lăsat cadou de fostul proprietar al casei.
”...cu ocazia audierii, inculpatul a negat comiterea faptelor în forma reţinută, precizând că persoana vătămată i-ar fi pus la dispoziţie cardul bancar pentru a face cumpărături şi ulterior, datorită sumei foarte mari cheltuite, acesta din urmă i-ar fi solicitat să-i restituie contravaloarea tuturor cumpărăturilor. Mihăilescu Albert a motivat acţiunile persoanei vătămate prin dorinţa acesteia de a întreţine raporturi intime cu inculpatul, dată fiind orientarea sa sexuală”, se arată în rechizitoriu.
Cu actele medicale în mână, care dovedeau, chipurile, că nu are discernământ, dat fiind afecţiunile psihice, Albert Mihăilescu a încercat să scape de ancheta poliţiei. Doar că lucrurile s-au complicat şi mai mult în defavoarea sa.
Actele medicale, cumpărate de la o asistentă
Anchetatorii au verificat în ce perioadă a fost internat tânărul la Spitalul ”Alexandru Obregia” din Bucureşti şi aşa au aflat că documentele medicale sunt false.
Întrebat cum a obţinut actele, care arătau că suferă, printre altele, de schizofrenie paranoidă, Albert Mihăilescu a mărturisit că le-a cumpărat mituind o asistentă de la spitalul Obregia din Capitală.
Astfel, Mihăilescu este cercetat acum atât pentru efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos, acces ilegal la un sistem informatic, operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, cât şi pentru fals şi uz de fals şi dare de mită.
Dosarul s-a disjuns, iar partea care are în vedere modul în care bărbatul a făcut rost de documentele medicale false, plătind o asistentă cu 300 de lei, va ajunge la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, care va continua cercetările.
Ştefan R. trebuie să aştepte finalizarea procesului penal pentru a-şi putea recupera banii de la tânărul căruia i-a vândut casa