Câini special antrenați pentru culesul trufelor din pădure. Ce au pățit proprietarii patrupedelor VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jandarmii au surprins cinci persoane într-o pădure din apropierea localității Soci (Bacău) în timp ce se foloseau de mai mulți câini ca să găsească trufe negre, a căror recoltare este strict reglementată de lege.

Trufele negre găsite asupra celor care foloseau câini ca le găsească FOTO IJJ Bacău
Trufele negre găsite asupra celor care foloseau câini ca le găsească FOTO IJJ Bacău

Jandarmii băcăuani au confiscat peste 3 kilograme de trufe negre culese ilegal și au aplicat 5 sancțiuni în valoare totală de 10.000 de lei pentru nerespectarea măsurilor de recoltare a acestor produse din fondul forestier.

Oamenii legii au descoperit joi, 8 iunie 2023, în pădurea din zona localității Soci, comuna Pâncești, județul Bacău trei bărbați și două femei în timp ce căutau trufe, folosindu-se de șapte câini antrenați în acest scop.

În urma percheziției, autoritățile au confiscat 3,884 kilograme de trufe negre, al căror preț poate ajunge și la 1.800 de lei kilogramul. Trufele au fost ulterior predate reprezentanților Ocolului Silvic Bacău pentru gestionarea adecvată a acestor produse naturale.

„Persoanele în cauză nu dețineau documente legale care să le permită să desfășoare activitatea de recoltare a trufelor. Ca urmare, fiecare dintre aceștia a fost sancționat cu amendă în valoare de 2.000 de lei, conform prevederilor articolului 17, litera c din Legea 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice”, au precizat reprezentanții Inspectoratului de Jandarmi Județean Bacău.

Trufele au numeroase beneficii, pornind de la inversarea efectelor îmbătrânirii până la accelerarea vindecării rănilor. De asemenea, uleiul de trufe este bogat în vitamina E, un antioxidant care poate reduce inflamația și poate ajuta în tratamentul unor afecțiuni precum dermatita atopică, psoriazisul și acneea.

Trufele sunt considerate alimente de lux, fiind folosite numai la prepararea celor mai rafinate rețete, în cele mai extravagante restaurante. În Italia funcționează chiar o bursă a trufelor.

Recoltarea trufelor este reglementată strict în România, având în vedere valoarea ridicată a acestor ciuperci și importanța protejării mediului înconjurător. Autoritățile continuă să monitorizeze activitățile de recoltare a trufelor și să aplice sancțiuni în cazul încălcării legislației silvice.

BacăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite