Refuzul unui român de-a coopera cu autoritățile austriece, sancționat fără ezitare. În câte zile trebuia să transmită informațiile

0
Publicat:

Un bărbat din județul Bacău nu a transmis date despre un șofer care a încălcat legislația rutieră din Austria în termenul prevăzut de lege, iar acum este bun de plată.

Șoferul care a încălcat legislația rutieră în Austria nu a putut fi identificat FOTO arhivă Adevărul
Șoferul care a încălcat legislația rutieră în Austria nu a putut fi identificat FOTO arhivă Adevărul

Judecătoria Onești (Bacău) a recunoscut în 30 mai 2023 o decizie a autorităților austriece, prin care un băcăuan a fost amendat cu 100 de euro pentru că a refuzat să spună cine este persoana care a condus o mașină pe teritoriul Austriei pe 17.05.2022. Decizia instanței nu este definitivă.

Autoritățile din Austria au depus o cerere la instanța amintită pe 13 martie 2023, prin care au cerut în temeiul Legii nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, recunoaşterea si executarea unei sancţiuni pecuniare aplicată printr-o hotărâre a unui organ administrativ al statului austriac.

„În cuprinsul actului s-a menţionat faptul că prin decizia … din data de 26.08.2022, definitivă la data de 28.12.2022 emisă de Autoritatea districtuală Landeck (Austria), a fost aplicată intimatului amenda administrativă în cuantum de 100 euro pentru săvârşirea faptei prevăzute de articolul 103 alineatul 3 din Codul rutier austriac şi articolul 134, alineatul 1 din Codul rutier austriac.

Aceasta constă în aceea că, în calitate de persoană responsabilă din partea persoanei juridice deţinătoare a autovehiculului … , nu a comunicat în termen de două săptămâni de la primirea invitaţiei de a comunica identitatea conducătorului care a condus vehiculul … la data de 17.05.2022, ora 22,36, în Stanz bei Landeck, s16, str.km 1,917, Richtung Imst”, au descris fapta reprezentanții autorităților austriece.

Șoferul autovehiculului încălcase legislația rutieră din Austria, iar autoritățile urmau să îl sancționeze, dar nu l-au putut identifica pentru că reprezentantul firmei pentru care lucra conducătorul auto a refuzat să dea date despre el.

Judecătoria Onești a decis că sancțiunea aplicată de autoritățile austrice este justificată, iar băcăuanul care a refuzat să coopereze este acum bun de plată.

„În temeiul articolului 300, alineatul 2 din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, schimbă sancţiunea pecuniară neexecutată în moneda statului de executare şi obligă pe … la plata sumei de 494 lei, reprezentând echivalentul a 100 euro la cursul B.N.R. din data pronunţării pedepsei (4,94 lei/euro).

În baza articolului 305 din Legea nr. 302/2004, fondurile obţinute din executarea sancţiunii pecuniare se fac venit la bugetul de stat al României”, a stabilit instanța de judecată.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite