Bacău: Sute de bugetari se pregătesc pentru şomaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

800 de funcţionari publici băcăuani vor fi disponibilizaţi. Dintre ei, 407 sunt angajaţi ai Primăriei Oneşti. Măsurile de reducere a numărului de bugetari au adus în prim-plan o situaţie mai rar întâlnită: instituţia cu un singur angajat. 

Aşa cum era de aşteptat, tăvălugul disponibilizărilor din rândul bugetarilor a ajuns şi la Bacău.

Până la această dată, la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) au anunţat concendieri colective şase instituţii de stat, în total urmând să plece acasă peste 800 de persoane.

„Am primit notificări de la mai multe instituţii şi potrivit proiectelor cei mai mulţi angajaţi vor pleca de la Primăria Oneşti, respectiv 407 persoane. Mai sunt şi de la Primăria Comăneşti, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bacău, Primăria Bacău şi aşteptăm şi altele“, ne-a declarat Cristian Cucuianu, director ITM Bacău.

Disponibilizări masive se vor face şi la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Bacău.

Peste 30% din funcţionarii de aici vor trece de la statutul de salariat la cel de şomer şi vor schimba cartea de muncă cu un carnet de şomaj. „Am primit şi noi adresă de la Agenţia Naţională prin care am fost anunţaţi că 28 de posturi din cele 75 vor fi restructurate. Nu se ştie cine pleacă şi cine rămâne“, ne-a spus Daniela Balan, purtător de cuvânt AJOFM Bacău.

Un singur angajat la Inspecţia Socială

Măsurile de restructurare a aparatului bugetar a adus şi o situaţie neobişnuită pentru judeţul Bacău. Inspecţia Socială a rămas cu un singur angajat se va ocupa de toate treburile.

„Inspecţia Socială a fost în subordinea noastră, apoi a trecut în subordinea directă a Ministerului Muncii care a dat dispoziţie să rămână doar doi angajaţi. Erau şase de toţi, din care o doamnă în concendiu de creştere a copilului, care nu poate fi dată afară“, a mai spus directorul ITM.

Ceilalţi angajaţi nu înţeleg de ce au fost disponibilizaţi. „Am refuzat să semnez preavizul. Nu ştiu ce au scris în decizie. Sunt încă în stare de şoc. Nu ştiu ce voi face. Am avut rezultate bune în activitate. Bacăul este pe locul întâi la dosare de ajutor social suspendate şi noi am făcut această muncă“, ne-a mărturisit Codrina Voicu, disponibilizată de la Inspecţia Socială.

Topul instituţiilor care concediază:
1. Primăria Oneşti: 407; 
2. Primăria Bacău: 240;
3. Primăria Comăneşti: 56;
4. Direcţia Generală de Protecţia Copilului: 45;
5. AJOFM Bacău: 28;
6. Inspectoratul de Stat în Construcţii: 70 (urmând să se decidă câţi pleacă din Bacău de la nivel naţional).

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite